CNA efectuează percheziții în mai multe localități din țară „în vederea documentării faptelor ilicite de corupere electorală”
Centrul Național Anticorupție (CNA) efectuează percheziții astăzi, 25 octombrie, în mai multe localități ale țării, dintre care Chișinău, Orhei, Rezina și Nisporeni. Acțiunile de urmărire penală au loc „în vederea documentării faptelor ilicite de corupere electorală și finanțare ilicită a partidelor politice săvârșite de persoane în interesul unui grup criminal organizat”, a declarat pentru ZdG, purtătoarea de cuvânt a CNA, Angela Starinschi.
Potrivit faptelor investigate, mai multe persoane ar fi acceptat și primit remunerații ilicite pentru susținerea unor formațiuni și persoane politice, participarea în calitate de organizatori și coordonatori la diverse acțiuni politice, dar și pentru compromiterea scrutinului electoral de alegere a Președintelui Republicii Moldova și referendumului constituțional, acțiunile fiind executate în detrimentul principiilor statului de drept.
În urma perchezițiilor efectuate, au fost depistate multiple discuții pe aplicații mobile privind susținerea unor formațiuni și persoane politice în schimbul unor remunerații ilicite, dar și alte obiecte care demonstrează implicarea și participarea activă a unui grup de persoane la acțiunile de corupere electorală și finanțare ilicită a partidelor.
Dacă pentru luna septembrie oamenii legii au documentat transferul a circa 15 milioane de dolari, în luna octombrie ar fi vorba despre peste 24 de milioane de dolari pentru influențarea rezultatelor scrutinului electoral de către condamnatul Ilan Șor, majoritatea banilor venind în perioada 14-17 octombrie. Din luna aprilie a acestui an, în R. Moldova aproape 140 de mii de persoane și-au făcut conturi la banca rusească PSB, dar banii ar fi ajuns la mult mai multe persoane, utilizatorii conturilor fiind și intermediari. Aproximativ 520 de persoane au fost amendate de oamenii legii pentru că și-ar fi „vândut” votul.
Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, a susținut ieri, 25 octombrie, un briefing de presă în care vorbit despre „măsurile constatate în fază de urmărire penală cu referire la schema de finanțare, în contextul coruperii alegătorilor, pentru influențarea rezultatelor scrutinului electoral, atât pentru opțiunea NU la referendum, cât și alegerea președintelui R. Moldova”.