Principală  —  IMPORTANTE   —   CNA a demarat percheziții în…

CNA a demarat percheziții în oficiul blocului „Victorie” din Bălți. „Persoanele au fost documentate în procesul de corupere a alegătorilor”

Sursa: CNA

Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurorii municipiului Bălți au desfășurat percheziții în nordul țării într-o cauză penală, pornită pe faptul coruperii electorale și finanțării ilegale a partidelor politice. Acțiunile au vizat oficiul din mun. Bălți al blocului „Victorie”, controlat de fostul deputat fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare , precum și domiciliile unor persoane fizice, afiliate formațiunii respective.

În cadrul acțiunilor de urmărire penală din această dimineață, de la persoanele percheziționate și de la sediul formațiunii au fost ridicate telefoane mobile, mijloace bănești și înscrisuri de ciornă.

„Potrivit datelor urmăririi penale, persoanele vizate au fost documentate în procesul de corupere a alegătorilor pentru referendumul și scrutinul electoral care urmează să aibă loc pe 20 octombrie 2024, întocmirea listelor cu persoane interesate, centralizarea informațiilor despre acestea, transmiterea datelor personale ale acestora unor terțe persoane/instituții financiare din afara R. Moldova pentru ca ultimii să obțină remunerații ilicite pentru exercitarea dreptului de vot”, scrie CNA.

Ma jos puteți citi o parte din stenograma interceptărilor telefonice efectuate de omenii legii:

– „De-amu care a dat mai înainte a primit. Primesc aceia care 2000 de lei, dar nu le
dă 2000 de lei. Le dă 15000 de ruble rusești.

-Mmm… Și eu unde să-i schimb?

-O să te duși la oficiu și oficiul îți dă. Dar de-am nu-ți dă 2000, dar 2500. Așa iese.

– Mmm…

– Că nu știu cum e cursul acum.

– Eu, mai pe scurt, fac lista și îi dau lui. Și el dă comandă de bani la Moscova și Moscova îi trimite bani.

– Da nouă de-am ne-a dat banii, la aceștia care la Șor.

– Ei, da?

– Da! 3 oameni. Rodica așteaptă, chiochea Lena să primească, că omul ei a primit,
SMS, dar chiochea Lena n-a primit. De-am așteptăm. Noi iată am făcut lista și să-i… Când o să primească încă 3 oameni apoi… Rodica se duce cu lista asta și îi sună pe toți și vin toți la oficiu și le dă paralele și gata”.

Fugarul Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, anunță despre formarea blocului politic „Victoria”. Guțul, Tauber și liderii partidelor afiliate fostului deputat s-au reunit la Moscova

La sfârșitul anului 2023, formațiunea „Victorie” a completat lista partidelor politice din R. Moldova. Noul proiect politic este condus de o persoană necunoscută, care anterior nu a fost implicată în activități politice. 

ZdG a constatat că Partidul „Victorie” împarte același statut, formulat identic, dar și aceeași orientare politică, cu alte două formațiuni coordonate de ex-deputatul Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară” –  partidul „Șor”, declarat neconstituțional și radiat din Registrul de stat al persoanelor juridice și partidul „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei” (FASM), care a fost folosit drept partid de rezervă în cadrul alegerilor locale din 2023. 

Practica de a prelua textul statutului unui partid și de a-l atribui unei formațiuni noi a fost utilizată și în trecut de echipa lui Șor. Alte două proiecte politice afiliate deputatului fugar, partidul „Renaștere” și partidul „Șansă”, împart un statut identic. 

Șor a plecat din R. Moldova în iunie 2019, imediat după căderea regimului Plahotniuc, iar de atunci se află în Israel. Șor are și cetățenia acestui stat, care, conform Constituției, nu-și extrădează cetățenii. Deși a fost deputat, Șor nu a participat la nicio ședință convocată de Parlament.