Scrisori din penitenciare: „Suntem intimidați, provocați, discriminați, manipulați și umiliți în fiecare zi”
Redacția ZdG a primit mai multe mesaje și apeluri din penitenciarele R. Moldova. Deținuții dezvăluie că se confruntă cu mai multe probleme. Printre acestea se numără munca forțată fără remunerare, hrana insuficientă sau preparată necalitativ, tratamentul medical inadecvat, precum și intimidările din partea personalului. Deținuții susțin că le-ar fi încălcate drepturile, iar abuzurile ar rămâne nepedepsite.
„M-a obligat să fac baie cu apă rece sau dacă nu-mi place, să merg înapoi în celulă”
„Suntem intimidați, provocați, discriminați, manipulați și umiliți în fiecare zi de angajații penitenciarului”, ne-a scris un deținut al penitenciarului nr. 3 din Leova. Că ar exista „ilegalități, corupție și rezolvări de probleme prin agresivitate” în aceeași unitate de detenție ne scrie și un alt deținut. „M-a obligat să fac baie cu apă rece sau dacă nu-mi place, să merg înapoi în celulă. Pe atunci primeam un curs de lecuire”, s-a plâns și un deținut din penitenciarul nr. 5 din Cahul.
Despre problemele legate de alimentație ne-au scris deținuți ai penitenciarelor din Rezina și Leova. Aceștia se plâng de rații alimentare mai mici decât ar fi norma sau că hrana ar fi pregătită necorespunzător.
„Statul dă tot necesarul, dar hrana este preparată în mod superficial. Nu e posibil s-o consumi”, ne scrie un deținut din penitenciarul nr. 17 din Rezina. „Rația alimentară nu corespunde normelor stabilite de guvern. Carnea se dă o dată la două zile și peștele la fel, însă cantitatea corespunde ca pentru o zi. Zahăr categoric nu ni se dă”, ne spune alt deținut de la Leova.
„Nu am primit niciun salariu”
O altă problemă semnalată de deținuți este tratamentul medical. Aceștia ar fi tratați adesea doar cu paracetamol, indiferent de afecțiunea pe care o au.
„Dispunem și de secție medicală. Suntem tratați rău. Cu o pastilă ne tratează toate bolile, indiferent de ce durere avem, fie dinți ori stomac. Medicamentul universal care tratează absolut toate bolile este paracetamolul”, ne-au scris deținuții penitenciarului din Leova.
Unii deținuți susțin că sunt nevoiți să muncească fără a primi remunerarea promisă. Un deținut de la penitenciarul nr. 17 din Rezina relatează că administrația ar fi profitat de dorința lui de a lucra pentru a se întreține, scoțându-l la munci grele fără a i se plăti salariul garantat.
„În penitenciar persistă sclavie și încălcarea drepturilor omului. Administrația, cu bună știință, m-a păcălit și m-a scos la muncă grea, la târât cotileți, la făcut beton toată ziua. Se folosește de faptul că am mare dorință să lucrez pentru a avea câștig bănesc și să mă întrețin cât de cât. În rezultat, nu am primit niciun salariu”, mărturisește acesta. Alt deținut, în timpul unui apel telefonic, ne-a povestit că „lucrăm toată ziua la pământ, în zi de vară, dar ei nici nu vor să ne pună orele de lucru. Nu vor deloc. Ne înhamă mai ceva ca pe niște cai.”
„Se profită de situația precară a deținuților și îi exploatează în câmpul muncii la vița de vie, cu promisiuni false și fără condiții speciale cu vestiar, baie, mănuși, haine, încălțăminte. Doi ani în urmă s-au promis locuri de muncă în domeniul agriculturii, în sere, ferme de păsări, pădure și altele, dar, până și atelierul de prelucrare a lemnului nu mai activează așa cum lucra înainte”, spune un deținut de la penitenciarul din Leova.
„Avem și noi părinți, familii, care ne duc lipsa și dorul”
Aceștia mai scriu că deși familiile încearcă să le ofere sprijin, trimițându-le colete cu produsele necesare, multe dintre aceste bunuri ar fi sustrase.
„Avem și noi părinți, familii, care ne duc lipsa și dorul, împărțindu-se cu noi din puținul pe care-l au. Cu regret, multe lucruri de la rude din coletele poștale sunt sustrase și depozitate, ca exemplu: fasolele, mazărea, semințele de floarea-soarelui, șervețelele umede, zahărul în tuburi, parfumurile și multe alte produse atât din țară, cât și de peste hotare. Sunt depozitate fără urmă și posibilitatea de a le returna rudelor”, relatează același deținut din Leova.
Un alt deținut al penitenciarului nr. 3 din Leova susține că în urma perchezițiilor desfășurate, rămân distruse atât bunurile personale, cât și celulele.
„Când se năpustesc pe neprins de veste, neplanificat cu percheziții în celule, distrug mobilierul, teracota, paturile, lucrurile personale și tot ce le iese în cale, lăsând în urmă o grămadă de lucruri adunate în centrul celulei, după care ore în șir le instalăm la locul lor. În celulă rămâne doar un singur deținut cu 5-6 polițiști, după care închid ușa și calcă în picioare, bat cu ciocane tot ce doresc. Rămân gropi adânci în pereți și podea după percheziții. Cerem materiale de construcții pentru astuparea gropilor, dar nu primim nimic”, ne scrie acesta.
Deținuți ai penitenciarului nr. 3 din Leova ne-au relatat că au acces la un magazin aflat pe teritoriu pentru cumpărături de primă necesitate, dar se confruntă cu problema prețurilor ridicate și a produselor cu termen de valabilitate expirat.
„Avem probleme și cu produsele vândute în magazinul pușcăriei, care sunt scumpe și cu termen de valabilitate expirat. Prețurile nu sunt aplicate pe produse și cecuri la cumpărători nu sunt eliberate”, ne anunță unul dintre ei.
ZdG a solicitat o reacție din partea Administrației Naționale a Penitenciarelor, iar la 23 august instituția a trimis răspuns.
„Aceste norme vin să îmbunătățească considerabil procesul de asigurare cu hrană a deținuților în penitenciare”
Potrivit ANP, hrana în penitenciare este preparată în totală corespundere cu normele de alimentare prevăzute de lege, iar produsele alimentare sunt achiziționate de către ANP, în calitate de autoritate contractantă și sunt însoțite permanent de acte care confirmă calitatea, conformitatea și inofensivitatea.
„Cu referire la faptul că peștele și carnea se oferă peste o zi, vă informăm că în scopul diversificării alimentației, la elaborarea tabelelor de repartiție a alimentelor, se admite în anumite zile ale săptămânii înlocuirea parțială a unor produse cu altele, conform normelor de înlocuire aprobate de către Ministrul Justiției (de exemplu, înlocuirea crupelor cu legume, paste făinoase şi invers). Totodată, nu se admite supraconsumul sau subconsumul produselor prevăzute în norme pe parcursul unei săptămâni. Prin urmare, nu constituie abatere oferirea unui tip de produs peste o zi. (…) Necesitatea repartizării zahărului doar dizolvat în ceai este de a preveni eventuale întrebuințări de către deținuți a zahărului în prepararea artizanală a băuturilor alcoolice, or, acest aspect se practică în rândul deținuților”, menționează instituția.
ANP susține că începând cu 1 ianuarie 2025 va intra în vigoare legea cu privire la aprobarea normelor minime de hrană, de substituire a produselor alimentare și asigurare cu obiecte de igienă de primă necesitate a persoanelor aflate în instituțiile penitenciare.
„Aceste norme vin să îmbunătățească considerabil procesul de asigurare cu hrană a deținuților în penitenciare”, precizează ANP.
Instituția explică că perchezițiile în penitenciare se desfășoară în conformitate cu prevederile legale și au scopul de a preveni unele situații de risc și de a confisca obiectele și substanțele interzise.
„Pentru a deține asupra lor obiecte sau substanțe interzise și pentru a împiedica personalul penitenciar să le depisteze și să le ridice, persoanele private de libertate încearcă să profite de orice oportunitate disponibilă și folosesc diferite metode și locuri pentru a camufla obiectele și substanțele respective, inclusiv bunurile personale, precum și podeaua, pereții, tavanul celulelor, unde creează ascunzișuri. Prin urmare, în situația în care există indicii că obiectele sau substanțele interzise au fost camuflate în bunurile personale ale condamnaților, acestea sunt verificate amănunțit în prezența persoanei în cauză sau a altui condamnat, dacă aceasta nu este prezentă”, menționează ANP. De asemenea, instituția precizează că persoanele private de libertate au dreptul să primească săptămânal un pachet cu provizii, banderolă sau colet. „Astfel, coletele transmise de către rude se supun unui control specific în prezența persoanelor care le-au adus și se transmit condamnatului contra semnătură, iar coletele transmise prin intermediul serviciilor poștale se deschid de către reprezentantul instituției penitenciare şi se supun controlului specific în prezența condamnatului, fapt care face imposibilă sustragerea bunurilor”, se menționează în răspunsul ANP.
„Condamnaţii beneficiază în mod gratuit de asistenţă medicală şi de medicamente”
Referindu-se la munca deținuților în penitenciare, instituția informează că în funcție de categoria penitenciarului și regimul detenției, condamnații sunt antrenați în munci remunerate în penitenciare sau în afara acestora, în sectoarele, atelierele de producere sau gospodăriile auxiliare ale penitenciarelor; sunt implicați în lucrările de deservire a instituțiilor penitenciare; lucrează în cadrul întreprinderilor din cadrul sistemului administrației penitenciare și prestează munci altor persoane fizice sau juridice, indiferent de forma de proprietate a acestora.
„Deținuții sunt angajați cu condiția existenței locurilor de muncă, respectarea regimului de detenție, dacă este depusă cererea în scris de a presta munca la care sunt repartizați și nu există impedimente de ordin medical pentru a presta munca respectivă. În partea ce ține de munca contractuală, aceasta este determinată de cerere – fie de la întreprinderile de stat fondate în cadrul sistemului penitenciar, fie de la contractanții privați. În acest caz, munca deținuților este finanțată printr-un contract de prestare a serviciilor între instituția penitenciară și contractant”, precizează instituția.
Conform legii, „condamnatul este obligat să execute munci neremunerate. Muncile neremunerate sunt lucrările de îngrijire și amenajare a penitenciarului și a teritoriului, de îmbunătățire a condițiilor de trai și medico-sanitare de deținere. La munca neremunerată condamnatul este, de regulă, antrenat în afara orelor de lucru, cel mult 2 ore pe zi, însă nu mai mult de 10 ore pe săptămână”, informează ANP. De asemenea, instituția menționează că pe parcursul anului 2024 nu a parvenit nicio plângere din partea condamnaților privind obligarea prestării muncii forțate.
ANP susține că secțiile medicale din instituțiile penitenciare sunt asigurate cu un asortiment bogat de medicamente, suficient pentru a asigura standardele de tratament. Referitor la acuzațiile deținuților din penitenciarul nr. 3 din Leova, precum că ar fi tratați adesea doar cu paracetamol, indiferent de afecțiunea pe care o au, ANP informează că secția medicală a instituției penitenciare a obținut certificat de acreditare în 2021, valabil pe o perioadă de 5 ani, „ceea ce confirmă că secția medicală dispune de resursele și de competențele profesionale necesare pentru a acorda îngrijiri medicale în specialitățile pe care le are în structură, respectând siguranța pacienților și a angajaților săi”. De asemenea, se menționează că Direcția medicală a ANP efectuează cu regularitate vizite de audit medical intern privind calitatea asistenței medicale prestate și că la ultima vizită, realizată în martie 2024, în cadrul penitenciarului din Leova nu a fost constatată lipsa stocurilor de medicamente.
„Condamnaţii beneficiază în mod gratuit de asistenţă medicală şi de medicamente în volumul stabilit de Programul unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală, în conformitate cu legislaţia în vigoare. Acordarea asistenţei medicale gratuite se efectuează în unitatea medicală a instituţiei penitenciare după înscrierea prealabilă şi conform unui grafic aprobat de şeful penitenciarului, cu excepţia cazurilor de urgenţă”, se menționează în răspunsul ANP.