Principală  —  Blog  —  Cititorul de gardă   —   Cititorul de gardă/ Dumitru Lupan…

Cititorul de gardă Dumitru Lupan vs. Air Moldova – o luptă cât un atac cerebral

O cauză judiciară cu un verdict nefavorabil nu-i conferă liniște și pace. Spune că în urma suferințelor cauzate de acest verdict inechitabil, el s-a ales cu un atac cerebral  care l-a ținut în comă mai mult timp. 

Când, grație eforturilor medicilor, și-a revenit și a văzut lumina zilei, gândurile și frământările au început de acolo de unde s-au oprit când a intrat în comă, doar că și mai greu îi era să înțeleagă cum a fost posibil ca instanța supremă să nege decizia  instanței inferioare, care îi dădea dreptate lui, fostului angajat al Întreprinderii de Stat „Air Moldova”, care a dăruit acestei instituții 33 de ani din viața sa? 

Este istoria lui Dumitru Lupan, fost inginer la Compania „Air Moldova”, care, fiind încă angajat acolo, la 13 februarie 2015 a depus o cerere de chemare în judecată, cerând recalcularea și achitarea salariului restant. 

Reclamantul susține că ani la rând, Air Moldova i-a calculat eronat salariul, prejudiciindu-i astfel nivelul de viață, or, în temeiul Regulamentului privind condițiile de salarizare, în vigoare din 1 februarie 2012, „salariul minim pe întreprindere se stabilește în dependență de situația întreprinderii, dar nu mai mic decât salariul minim tarifar garantat de stat, calculat în modul stabilit de Guvern, acesta constituind drept bază pentru stabilirea salariilor de funcție.” 

Salariul restant constituie 72 900 de lei

Un calcul elementar efectuat de specialiști în salarizare arată că pe parcursul mai multor ani, angajatul Dumitru Lupan ar fi trebuit să fie remunerat cu 5775 de lei, nu cu 4950 de lei. 

Astfel, salariul restant pentru perioada 1 iulie 2012 – 1 octombrie 2015 constituie, potrivit calculelor reclamantului, suma de 72 900 de lei, pe care acesta o revendică angajatorului prin judecată, de rând cu toate cheltuielile suportate pentru asistența juridică de care a avut nevoie pe parcursul mai multor ani, cât au continuat procesele de judecată.  

Așa cum prima instanță a respins cererea lui Dumitru Lupan, pronunțând o hotărâre favorabilă Air Moldova, în 2016, fostul angajat al companiei s-a adresat la Curtea de Apel, care a constatat că „apelantului i-a fost redus salariul de funcție, fără a fi făcute înscrieri și modificări în contractul de muncă”. Mai mult, Curtea de Apel constată că modificările Regulamentului privind condițiile de salarizare a angajaților, aprobate de directorul general al Air Moldova, au fost efectuate cu încălcarea procedurii, documentul „fiind lovit de nulitate”, motiv din care efectele juridice ale acestui regulament nu se pot răsfrânge asupra angajatului Lupan. Curtea a stabilit că angajatorul a comis un abuz, iar în consecință,  cerințele apelantului sunt întemeiate, fiind stabilită obligația de recalculare și rambursare a restanțelor salariale către Dumitru Lupan.

În decizia Curții de Apel se spune clar că „din contul ÎS Air Moldova, în beneficiul lui Dumitru Lupan, se încasează suma salariului restant pentru perioada 1 iulie 2012-1 octombrie 2015 în mărime de 72 900 de lei și cheltuielile de judecată pentru asistență juridică în mărime de 1500 de lei.”  

Între timp, la 28 august 2016, și Inspectoratul de Stat al Muncii a remis la cererea lui Dumitru Lupan o scrisoare prin care constată că în urma examinării demersului acestuia și a actelor prezentate de Air Moldova, s-a stabilit că „angajatorul unilateral  a modificat clauzele contractului individual de muncă prin modificarea coeficientului tarifar pentru funcția deținută de el, a redus salariul său, iar aceste circumstanțe sunt extrem de importante pentru soluționarea justă a cazului.” 

Air Moldova – în proces de reorganizare fără sfârșit

Alte câteva circumstanțe care l-au determinat să facă recurs la Curtea Supremă de Justiție –  starea sănătății și refuzul administrației de a-i acorda ajutor medical, el fiind la evidența medicului oncolog. Cu toate acestea, Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ lărgit al CSJ a decis să caseze decizia Curții de Apel Chișinău cu privire la încasarea salariului restant și încasarea cheltuielilor de judecată.

Astfel, lupta de ani de zile a lui Dumitru Lupan pentru stabilirea dreptății privind remunerarea muncii sale de către Air Moldova a eșuat, încheindu-se cu un atac cerebral care l-a scos din condițiile unei vieți normale pentru mai mult timp. 

În repetate rânduri, ultima dată la 19 decembrie 2024, ZdG a adresat solicitări companiei „Air Moldova” pentru a concretiza cum pot fi remediate problemele în cazul fostului angajat Dumitru Lupan. Toate solicitările ZdG au fost tratate cu tăcere. La singurul număr de telefon funcțional în prezent la Air Moldova – 022 814231 – ni s-a spus că instituția e în proces de reorganizare și că niciun responsabil nu va răspunde la solicitările noastre. 

Air Moldova a anunțat suspendarea tuturor operațiunilor în ziua de 2 mai 2023 din motive financiare, urmând să fie întreprinse acțiuni de restructurare. La 20 februarie 2024,  Autoritatea Aeronautică Civilă a R. Moldova a revocat certificatul de operator aerian al companiei.
În cererea de restructurare, Air Moldova recunoaște că gestionarea companiei de stat până la privatizarea din 2018 a fost marcată de abuz de putere, spălare de bani și management defectuos. Air Moldova a fost companie de stat, privatizată în 2018 de unele persoane afiliate controversatului afacerist și politician Ilan Șor.