Decesul de pe șantierul Ecovzor – neelucidat timp de un an de la accident
Mihai Ciobanu, unul dintre cititorii ZdG, a trecut pe la redacție într-o zi de joi să ne povestească despre o mare durere a sa – decesul nepotului său, Andrei Ciobanu, acum un an, la locul de muncă, pe un șantier al Companiei de construcții „Ecovzor”. Pentru că unchiul victimei are experiență de muncă în construcții și în domeniul securității muncii, discuția a fost una complexă, cu multe detalii și argumente.
„A decedat nepotul meu, Andrei Ciobanu, în urma unui accident de muncă care s-a produs pe un șantier al companiei «Ecovzor». El lucra muncitor simplu. Avea 42 de ani și după moartea sa, trei copii au rămas orfani de tată. Muncea în baza unui contract de muncă, fiind atestat ca muncitor. În acea zi, ajunsese la șantier o mașină încărcată cu palete din plăci de ghips. Paletele erau înalte. Trebuiau descărcate din mașină. Dirigintele de șantier a sunat și le-a dat indicații să descarce paletele. Instrucțiunea pentru agățători, pe care o am la mine, interzice categoric ca muncitorii care nu au trecut instruiri speciale și nu sunt atestați ca să efectueze astfel de lucrări, muncitorii care nu au un ecuson special pe care îl poartă pe șantier, nu au dreptul să efectueze lucrări ce nu corespund atribuțiilor lor. Nu e clar ce s-a întâmplat în urma descărcării paletelor. În actul eliberat de Inspectoratul Muncii e indicat că s-ar fi dezlegat o funie și că paleta ar fi căzut peste el. În consecință, Andrei a decedat pe loc”, povestește Mihai Ciobanu, care de aproape un an de zile încearcă să facă dreptate familiei nepotului său ce a rămas fără principalul întreținător.
Potrivit lui Mihai Ciobanu, conform legislației în vigoare, de anchetarea cazului ar fi trebuit să se ocupe Inspectoratul de Stat al Muncii, care ar fi trebuit să constate dacă au fost sau nu respectate normele de protecție a muncii, după care, să depună procesul-verbal la procuratură.
„La fața locului venise un inspector de la Inspectoratul de Poliție Rîșcani, care a întocmit un proces-verbal. L-am întrebat pe inspector de ce poliția și nu Inspectoratul Muncii se ocupă de întocmirea procesului-verbal. Nu mi-a explicat concret”, explică Mihai Ciobanu, precizând că procesul-verbal al poliției a fost expediat conform competențelor.
Unchiul răposatului este îngrijorat de faptul că la aproape un an de la accident, cazul nu a fost investigat până la capăt, persoanele responsabile de moartea lui Andrei nu au fost identificate, iar despre un proces de judecată încă nici nu este vorba. Și Lidia, soția victimei accidentului de muncă, spune că în acest an, viața sa a fost un adevărat coșmar și că nu mai are speranță că decesul lui Andrei va fi condamnat de cineva.
„Din datele acumulate de mine reiese că investigațiile și efectuarea actului de justiție stagnează, deoarece Centrul Național de Expertize Judiciare nu a elaborat deocamdată un raport de expertiză pe marginea acestui caz. Am umblat și la procurori, și la polițiști, și la Parlament, și la Ministerul Muncii. Am întrebat la Expertiza Judiciară de ce nu prezintă expertiza fără de care nu poate începe un proces judiciar. O astfel de expertiză a fost solicitată la 25.07.24 și până astăzi – nimic. Mi-au spus că pe la mijlocul anului 2025 expertiza ar putea fi gata. Se creează impresia că acest caz este voalat intenționat, astfel încât decedatul să iasă vinovat”, spune Mihai Ciobanu.
ZdG a contactat instituțiile responsabile de investigarea cazului și redă în continuare răspunsurile persoanelor oficiale.
Andrei Prisăcari, șef interimar, Inspecția teritorială de muncă Chișinău: „În urma cercetării efectuate de colaboratorii Inspectoratului teritorial de muncă Chișinău, au fost stabilite mai multe persoane care au încălcat prevederile actelor normative și legislative în domeniul muncii. Sunt trei persoane: un salariat din cadrul companiei „Ecovzor”, un salariat este din cadrul unei companii care presta servicii în beneficiul Ecovzor și un salariat, a treia persoană, este persoana decedată. Nu e o singură persoană, e o vină mixtă. Compania angajatoare, la rândul său, suportă consecințele.
Gherman Marian, în prezent jurist Ecovzor, anterior angajat al Academiei de Poliție „Ștefan cel Mare” a MAI, unde a activat în calitate de șef al Catedrei „Activitate specială de investigații și anticorupție”, fiind întrebat de ZdG dacă Ecovzor a efectuat o investigație internă cu privire la decesul lui Andrei Ciobanu și ce a constatat aceasta, a declarat: „Cazul este investigat. Mai multe detalii puteți afla la poliție, unde a fost pornit un dosar penal. Firma nu constată nimic. Poliția și procuratura pot să vă dea mai multe informații. Eu nu pot răspunde și nu pot da aprecieri juridice la cele întâmplate.”
Olga Cataraga, directoarea Centrului Național de Expertize Judiciare de pe lângă Ministerul Justiției: „Deoarece e vorba de un dosar penal, nu am dreptul să ofer detalii. Efectuarea rapoartelor de expertiză depinde de graficul de lucru, de normative, dar și de volumul și calitatea informațiilor solicitate. Cazurile de încălcare a normelor de securitate a muncii presupun un volum mare de lucru, dar e și domeniul în care în R. Moldova lipsește numărul necesar de experți judiciari. Noi avem doar trei specialiști în acest domeniu, dintre care unul a decis să plece la un alt loc de muncă, mai bine plătit. De obicei, ordonatorul expertizei judiciare efectuează alte activități pe dosar până noi pregătim raportul de expertiză judiciară.
În anul 2023, în R. Moldova au fost înregistrate 25 de decese în urma accidentelor de muncă. Dacă o singură expertiză judiciară se efectuează într-un termen mai mare de un an, în cât timp vor putea fi investigate cele 25 de decese?
Potrivit legislației, angajatorul este obligat să creeze condiții de muncă nepericuloase și inofensive. Legea penală prevede amendă de la 550 la 850 de unităţi convenţionale, muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 100 la 200 de ore sau până la doi ani de închisoare pentru încălcarea de către o persoană cu funcţie de răspundere a tehnicii securităţii sau altor reguli de protecţie a muncii, dacă această încălcare a provocat accidente cu oameni sau alte urmări grave. Dacă se soldează cu moartea unei persoane, încălcarea se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 6 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 3 ani.