Principală  —  citiți joi   —   Citiți joi în ZdG: Reportaj…

Citiți joi în ZdG: Reportaj de la nord, din „пророссийский край” al Moldovei și Cum să dezvolți un partid „pro-european”, folosind resurse administrative

Reporterii Ziarului de Gardă au străbătut, timp de două zile, mai multe localități din nordul țării pentru a vorbi cu locuitorii din zonă, iar în cea de-a șasea ediție tipărită din acest an, la rubrica Reporter Special, aflați cum au reacționat localnicii atunci când jurnaliștii s-au apropiat să le adreseze întrebări, despre grija facturilor, despre Uniunea Europeană și despre Rusia.

Sub pretextul unei „campanii de informare a cetățenilor”, orașul Chișinău a fost împânzit, la un an de la înregistrarea oficială a partidului MAN, cu materiale informative despre echipa Primăriei – tot ei, membri ai MAN. În această ediție, la rubrica Anchetă, aflați cum au fost folosite atât tribuna municipalității, cât și resursele administrative pentru promovarea și dezvoltarea partidului declarat „pro-european”.

La rubrica Realitatea, ZdG a identificat cinci deputați care, în ultimii trei ani și jumătate, au avut cele mai puține inițiative legislative înregistrate, deși au încasat, în tot acest timp, sute de mii de lei din bugetul de stat pentru activitatea lor din Parlament. Cine sunt deputații și care sunt explicațiile acestora asupra (in)activității lor, aflați din rubrică.

„În R. Moldova, tinerii care nu au prins perioada sovietică, dar au auzit de la părinți despre «siguranța și ordinea» de atunci, pot ajunge să o vadă mai favorabil decât realitatea istorică”. În cadrul rubricii ZdGust, psihologul Ștefan Popov explică fenomenul cunoscut sub numele de „retrospecția roz”, un mecanism psihologic universal, și modul în care se reflectă în politica și economia țării.

ZdG a scris, la rubrica Util, despre lacunele legislative și drepturile foștilor angajați ai MAI, ale căror pensii nu mai pot fi recalculate, în cazul în care, după pensionare, aleg să continue să lucreze în alte domenii.

„Ne întreba: «Tu ce crezi despre asta?» Și colegii mei, olandezi sau spanioli, din toate colțurile lumii, își spuneau părerea, chiar dacă nu cunoșteau deloc un anumit subiect. Îi vedeam atât de curajoși. Eu mă temeam să vorbesc. Cine sunt eu? Mai bine tac și ascult”. La rubrica Oameni, aflați cum a reușit Greta Guțuleac să devină profesoară de pian pentru olandezii din Groningen, provincie din nordul Regatului Țărilor de Jos.

Acestea, dar și alte materiale jurnalistice pot fi citite mâine, în cea de-a șasea ediție a Ziarului de Gardă din acest an.

Rubricile ediției:

ACTUAL: Compensații la energie electrică – pentru toate familiile, din februarie până la sfârșitul anului. Detaliile pe care trebuie să le știe consumatorii/ România are președinte interimar/ Metodologia de înscriere a copiilor în clasa I a fost modificată

OPINII:
Alina Radu: 
Prizonierii transnistreni și eliberarea energetică

EDITORIAL:
Aneta Grosu: Traficant de droguri sau deținut politic?

Victor Moșneag: Exemplele

ANCHETE: Cum să dezvolți un partid „pro-european”, folosind resurse administrative. Cazul MAN – partidul primarului de Chișinău, Ion Ceban

REALITATEA: TOP/ Deputații cu cele mai puține inițiative legislative/  ZdG câștigă definitiv litigiul cu liderul Pro Team, vizat în ancheta „Piramida promisiunilor false”

CITITORUL DE GARDĂ: O problemă socială, văzută dintr-un scaun cu rotile

VIAȚA REDACȚIEI: Câștigătorii: premii pentru poștașii care au înregistrat cele mai multe abonamente la Ziarul de Gardă

REPORTER SPECIAL: Reportaj de la nord, din „пророссийский край” al Moldovei, despre cum „Rusia ne este prieten, iar Uniunea Europeană vrea să ne exploateze creierul

DOSAR: Schema de livrare a gazului în regiunea transnistreană: o companie afiliată anterior premierului Ungariei, cu foști proprietari ruși și o necunoscută din Dubai

JUSTIȚIE: Acuzații de sabotaj între șefa Procuraturii Anticorupție și Ministerul Justiției în dosarul Șor

UTIL: Lacunele legislative și drepturile foștilor angajați ai MAI: „S-au schimbat mai mult de zece guvernări. Niciuna nu a făcut ceva”

ZdGust: De ce oamenii cred că „înainte era mai bine”? Psihologul explică mecanismul idealizării trecutului și influența acestuia asupra deciziilor noastre

OAMENI: Lecții de pian în Olanda ori cum să fii stăpân pe propria viață