Principală  —  Ştiri   —   Citiți joi în ZdG: R.…

Citiți joi în ZdG: R. Moldova se înarmează? În 2024 NU sunt planificate achiziții de tehnică militară și „GagauziyaLand”, între acuzații, falsuri și fapte

Cea de-a 22-a ediție a Ziarului de Gardă din acest an conturează discrepanțele dintre narațiunile promovate de politicienii afiliați Kremlinului, printre care se numără Igor Dodon, Ilan Șor și Irina Vlah, care declară că R. Moldova se înarmează intensiv pentru a se pregăti de război, și realitatea, care arată că, deși bugetul Ministerului Apărării a crescut în ultimii doi ani, el rămâne la valori modeste, jumătate din acesta fiind destinat întreținerii forțelor armate și plății salariilor personalului militar. Aflați la rubrica Reporter Special despre evoluția sumelor alocate Ministerului Apărării și care ar fi achizițiile planificate pentru 2024 ale instituției.

Tot în această ediție, la rubrica Anchete, aflați despre proiectul nefinalizat al bașcanei Evghenia Guțul, „GagauziyaLand”. Deși urma să fie inaugurat pe 1 iunie 2024, lucrările au început cu 45 de zile înainte de data stabilită pentru inaugurare, iar proiectul rămâne nefinalizat până în prezent. Conducerea autonomiei găgăuze acuză Guvernul și Președinția pentru obstacolele impuse asupra finalizării proiectului prin diverse controale efectuate pe șantier. Potrivit autorităților de control din domeniul construcției, în timpul controalelor desfășurate în conformitate cu legea au fost depistate mai multe nereguli. Reporterii ZdG au vizitat șantierul de construcție al parcului de distracții „GagauziyaLand” pe 27 mai, iar potrivit acestora, lucrările erau în toi, în ciuda afirmațiilor oficialilor din Găgăuzia.

„Prin atitudinea lor față de mine, parcă m-au condamnat a doua oară”. La rubrica TRĂIND DE GARDĂ, aflați istoria unui deținut al Penitenciarului nr. 6 de la Soroca, care, fiind transgender, susține că a trecut prin coșmaruri în cei patru ani de închisoare din cauza comportamentului discriminatoriu și batjocoritor al „domnilor cu epoleți”. Igor Brumarețchi a subliniat că a scris zeci de scrisori adresate instituțiilor responsabile cum sunt Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) și Ministerul Justiției (MJ) sau unor instanțe judiciare pentru a-și face dreptate.

După ce publicația The Insider a dezvăluit că Igor Gorgan, ex-șeful Marelui Stat Major al Armatei Naționale, ar fi oferit informații pentru Serviciul de informații militare al Forțelor Armate Ruse, într-un interviu oferit pentru Ziarul de Gardă, fostul ministru al Apărării în perioada 2009 – 2014, Vitalie Marinuța, explică în ce condiții a fost numit acesta în funcție. De asemenea, fostul ministru a subliniat importanța pregătirii Armatei Naționale, dar și a societății, în condițiile războiului pornit de Rusia în Ucraina. Mai multe detalii, la rubrica EXCLUSIV.

La scurt timp după ce deputații blocului „Victorie” au depus un proiect de lege în Parlament prin care propun „mecanisme de sprijinire a agricultorilor moldoveni”, conturile false, cu nume străine cum ar fi Tammy Banks sau Melissa Teress, care acționează în interesul lui Șor, au început să facă lobby pe Facebook. „Dacă fructele noastre ar fi vândute în Rusia, fermierii nu ar suferi astfel de pierderi”, se arată într-un comentariu. Întrebată de ZdG despre aceste conturi, deputata Marina Tauber a răspuns că, deși nu știe despre asemenea comentarii, le consideră importante, adăugând că „oamenii au nickname-uri pe rețelele de socializare”. Citiți mai multe detalii la rubrica REALITATEA.

La rubrica PROIECT informați-vă despre etapele prin care a trecut R. Moldova în căutarea parcursului european și despre oportunitățile care ar trebui valorificate pentru ca R. Moldova să devină membră a Uniunii Europene cu drepturi depline.

Acestea, dar și alte materiale jurnalistice pot fi citite mâine, în cea de-a 22-a ediție a Ziarului de Gardă din acest an.

Rubricile ediției:

ACTUAL: Un stadion de fotbal cu o capacitate de până la 25 mii de locuri ar putea fi construit lângă „Chișinău Arena”. Investiția s-ar ridica la circa 85 de milioane de euro/ În Chișinău a fost declarată situația de forță majoră/ Europarlamentare 2024: cine sunt marii câștigători și marii învinși după alegerile europarlamentare/

OPINII:

Petru Grozavu: Sate părăsite și mii de copii moldoveni născuți în țări străine

EDITORIAL:

Aneta Grosu: „Ambasadorii” lui Șor: e pregătită R. Moldova și cetățenii ei să se opună pentru a învinge?

Artur Leșcu, expert WatchDog.MD și doctor în istorie: 12-13 iunie 1941. Primul val de deportări sovietice

ANCHETE: „GagauziyaLand”, între acuzații, falsuri și fapte: „Ei nu au scopul de a construi acel parc, dar de a uni poporul înainte de alegeri”

TRĂIND DE GARDĂ: A 52-a vară – doctorița de familie. În cabinetul Emiliei Gamanji: „Funcția nu-i pe viață. Meseria e pe viață, obrazul e pe viață. Dar funcția… Funcția vine și se duce”/ Deținut transgender – dublu condamnat în închisoare de către „oamenii cu epoleți”

CITITORUL DE GARDĂ: Cum vedeți R. Moldova peste 20 de ani? Concurs de Ziua ZdG 

VIAȚA REDACȚIEI: Luna mai, mai jurnalistică la ZdG

REPORTER SPECIAL: R. Moldova se înarmează? Jumătate din bugetul alocat Ministerului Apărării este repartizat pentru întreținerea forțelor armate și plata salariilor personalului militar

EXCLUSIV: „De 30 și ceva de ani ne-am bătut joc de sistemul nostru de apărare și securitate, nu am investit, am pus oameni comozi”. Interviu cu Vitalie Marinuța, fost ministru al Apărării

REALITATEA: „Dacă fructele noastre ar fi vândute în Rusia, fermierii nu ar suferi pierderi.” Soluțiile propuse de trollii „occidentali” ai lui Șor pentru sprijinirea agriculturii din R. Moldova

PROIECT: Drumul R. Moldova spre aderarea la Uniunea Europeană/ După renovare, stadionul din Pârlița „nu se mai odihnește”

OAMENI: „Nu sunt un erou. Sunt un donator de sânge, care poate ajuta orice om aflat la nevoie”