Principală  —  Ştiri   —   Citiți joi în ZdG: „Protestatarii…

Citiți joi în ZdG: „Protestatarii în chirie”, audiați în instanță și Cum (nu) se sortează deșeurile în R. Moldova

În cea de-a 18-a ediție a Ziarului de Gardă din acest an, aflați la rubrica Anchetă cum a decurs ședința de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, din data de 14 mai, în cadrul căreia doi reporteri ai Ziarului de Gardă au fost audiați în calitate de martori în dosarul finanțării ilegale a partidului „Șor”. În septembrie 2022, aceștia s-au infiltrat în rândurile protestatarilor lui Șor și au documentat cum erau mobilizați și plătiți manifestanții. Avocații deputatei Marina Tauber au adresat mai multe întrebări reporterilor ZdG, fiind interesați dacă aceștia susțin fostul partid „Șor”, la îndemnul cui a fost realizată investigația „Protestatari în chirie” și ce au făcut cu cei 400 de lei primiți pentru participarea sub acoperire la protest.

Tot în această ediție, informați-vă cum (nu) se sortează deșeurile în R. Moldova, la rubrica Reporter Special. Strategia cu privire la managementul deșeurilor pentru anii 2013-2027, la ora actuală, încă nu este implementată, cu toate că această strategie, care prevede asigurarea cadrului legal și reglementarea infrastructurii pentru colectarea separată a deșeurilor, a fost aprobată acum zece ani. Potrivit secretarului de stat la Ministerul Mediului, Grigore Stratulat, Programul Național de Gestionare a Deșeurilor este pe punctul de a fi implementat cu ajutorul împrumutului oferit de Banca Europenă de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană de Investiții (BEI).

Ziua de 9 mai a fost marcată diferit de cetățenii R. Moldova. Socialiștii, comuniștii, partidele afiliate deputatului fugar Ilan Șor și susținătorii acestora au participat la marșul dedicat Zilei Victoriei. „Eu nu sărbătoresc Ziua Europei, pentru că m-am născut în Uniunea Sovietică și jurământ am dat ei și niciun fel de Europă”, a conchis un participant la marșul „Regimentul Nemuritor”. Tot pe 9 mai, în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) și în alte regiuni ale țării, cetățenii au marcat Ziua Europei. „Noi am venit de la Orhei să celebrăm adevăratul eveniment care ar trebui prăznuit la 9 mai – Ziua Europei, ziua libertății”, a punctat preotul Sergiu Aga. Citiți la rubrica Realitatea o retrospectivă a evenimentelor din data de 9 mai, la care au participat reporterii ZdG.

După ce marți, 7 mai, ex-premierul Vlad Filat a fost achitat în dosarul în care a fost învinuit de spălare de bani în proporții deosebit de mari, Judecătoria Chișinău a făcut publică sentința motivată, potrivit căreia procurorii ce au reprezentat acuzarea au prezentat „probe neconcludente, nepertinente, neutile, neveridice”. Mai multe detalii, citiți la rubrica DOSAR.

La rubrica ACTUAL aflați cine este și de ce a demisionat membra Comisiilor Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu. Potrivit scrisorii lansate în spațiul public, semnată de șefa Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, Tatiana Răducanu ar fi executat comenzile lui Platon, Colenco și Șor. Fosta judecătoare dezminte acuzațiile, susținând că acestea „sunt false și nu corespund realității”.

„Ideea generală a centrului de creație este menținerea și păstrarea tradițiilor ce ne reprezintă identitatea noastră națională, iar ulterior, din venitul obținut din vinderea creațiilor, generăm profit pentru ca să întreținem financiar Centrul Social «Filantropia». Acoperim serviciile comunale, contribuim financiar să procurăm produse alimentare, care ulterior ajung la refugiații din Ucraina, fie la oamenii străzii, fie la victimele violenței în familie”. Descoperiți-l pe Sergiu Aga, preot, consilier municipal în orașul Orhei și filantrop, la rubrica OAMENI.

Acestea, dar și alte materiale jurnalistice pot fi citite mâine, în cea de-a 18-a ediție a Ziarului de Gardă din acest an.

Rubricile ediției:

ACTUAL: Liberalizarea comerțului R. Moldova cu Uniunea Europeană – prelungită pentru încă un an/ Cine este și de ce a demisionat Tatiana Răducanu, membra Comisiei care urma să evalueze integritatea procurorilor/ Premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat. El a fost transportat la spital

OPINII:
Petru Grozavu: Un război neterminat de 79 de ani

EDITORIAL:
Alina Radu: De ce nu merg reformele în Moldova?

Aneta Grosu: Familiile de printre morminte

ANCHETE: „Protestatarii în chirie”, audiaţi în instanţă. Doi reporteri ai ZdG – martori în dosarul finanţării ilegale a fostului partid „Şor”

DOSAR: Vlad Filat a fost ACHITAT în dosarul privind spălarea de bani. „Fapta nu întrunește elementele infracțiunii”

REALITATEA: „Asta e patria? Cea care vă dă gulaguri, care v-au măturat podurile, care au făcut foamete organizată în urma căreia au murit străbunicii voștri?”. Ziua „Victoriei” și Ziua Europei, marcate diferit de cetățenii R. Moldova

CITITORUL DE GARDĂ: Noi sfaturi pentru guvernare de la un cititor al ZdG

VIAȚA REDACȚIEI: Cum a fost luna aprilie la ZdG/ Aneta Grosu, cofondatoarea ZdG, obține Premiul Tudor Iașcenco 2024

REPORTER SPECIAL: Cum (nu) se sortează deșeurile în R. Moldova

ÎN LUME: „Visul georgian” și „legea rusească” împotriva societății civile. De ce protestele de la Tbilisi continuă și ce este în neregulă cu legea pe care autoritățile georgiene o promovează cu atâta insistență?/ 24 de ani de închisoare pentru omor: sentința ex-ministrului Economiei din Kazahstan care și-a torturat soția timp de 24 de ore. Retrospectiva unui proces transmis în direct

FII ÎN SIGURANȚĂ PE INTERNET: Condamnat la 130 de ore de muncă în folosul comunității, după ce și-a bătut soția până la moarte/ Hărțuirea sexuală online a femeilor. Ce pârghii de apărare au?

OAMENI: Altfel despre Sergiu Aga: preot, consilier municipal la Orhei, filantrop: „Toți oamenii au păcate. Preotul e și el om”