Principală  —  Ştiri   —   Citiți joi în ZdG: Lupta…

Citiți joi în ZdG: Lupta pentru șefia Procuraturii Generale, episodul nr. 2 și Ex-deputatul democrat Constantin Țuțu, condamnat, dar amnistiat

În cea de-a 20-a ediție tipărită a Ziarului de Gardă din acest an, vă prezentăm cele mai importante informații din declarațiile de avere, activitatea și integritatea candidaților care luptă pentru fotoliul de procuror general al R. Moldova, la rubrica Anchete. În următoarea etapă a concursului, cea a interviului, se vor prezenta cei trei candidați la funcția de procuror general: Alexandru Cernei, Octavian Iachimovschi și Ion Munteanu.

Tot în această ediție, aflați la rubrica Dosar despre inculpații vizați în dosarul crimei din Codrii Orheiului care au fost scutiți de pedepse, prin decizia pronunțată la 24 mai de Curtea de Apel Chișinău. Inculpații, printre care se numără Ion Corcodel, condamnat anterior la opt ani de închisoare în acest dosar, și fostul deputat democrat Constantin Țuțu au fost fie amnistiați, fie eliberați de executarea pedepsei din motivul intervenirii termenului de prescripție.

„Furtul s-a produs în ziua în care primisem pensia pe card. Mi-au sunat și mi-au spus că urgent vor să-mi securizeze cardul, că ar exista niște riscuri de spargere.” La rubrica Reporter Special, citiți despre metodele folisite de escroci pentru a sustrage mijloace financiare de pe cardurile și conturile bancare ale deținătorilor din R. Moldova și ce măsuri trebuie înterprinse pentru a securiza cardurile bancare împotriva fraudelor.

Citiți despre „Pactul pentru Europa”, semnat la 26 mai de 13 partide politice din Republica Moldova, la inițiativa blocului „Împreună”, format din Platforma Demnitate și Adevăr (DA), Partidul Schimbării, Liga Orașelor și Comunelor (LOC) și Coaliția Pentru Unitate și Bunăstare (CUB), la rubrica EXCLUSIV. Potrivit Acordului, partidele „și-au asumat angajamentul politic de a contribui la obiectivul integrării R. Moldova în Uniunea Europeană”. Tot în această rubrică, aflați care este opinia expertului politic Ion Tăbârță, contactat de ZdG pentru a analiza „Pactul pentru Europa”.

În perioada 6-9 iunie vor avea loc alegerile europene la care vor participa peste 400 de milioane de oameni din Uniunea Europeană și din diaspora. Peste 1.3 milioane de cetățeni ai R. Moldova și-au redobândit cetățenia României și pot participa la alegerile europene, iar la rubrica UE pe înțelesul mEU, colegiul tinerilor ZdG explică de ce să ieșim la vot și pe cine să votăm.

La rubrica Proiect, vă îndemnăm să citiți ghidul practic pentru deschiderea unei cantine sociale în localitate, în scopul sprijinirii persoanele vulnerabile și combaterii accesului limitat la hrană al persoanelor defavorizate, elaborat de CONCORDIA.

Acestea, dar și alte materiale jurnalistice pot fi citite mâine, în cea de-a 20-a ediție a Ziarului de Gardă din acest an.

Rubricile ediției:

ACTUAL: Judecătorul Valeriu, Ghedreuțan, condamnat la 10 ani de închisoare, a plecat din țară/ Ex-Procurorul General Valeriu Balaban, ACHITAT în dosarul privind procurarea unui sediu pentru Procuratura Generală la preț supraevaluat/ Fosta membră a Comisiilor Pre-Vetting și Vetting – plângeri pe numele șefei Procuraturii Anticorupție

OPINII:
Petru Grozavu: Zarurile au fost aruncate. Ce facem?

EDITORIAL:
Victor Moșneag: Cine răspunde pentru că (încă) un judecător a scăpat de executarea pedepsei cu închisoarea?

Alina Radu: ZdG explică/ Cine este și cine nu este jurnalist?

ANCHETE: Lupta pentru șefia Procuraturii Generale, episodul nr. 2. Detalii despre averea și cariera celor care aspiră la fotoliul de procuror general

DOSAR: Ex-deputatul democrat Constantin Țuțu, condamnat, dar amnistiat. Toți inculpații în dosarul crimei din Codrii Orheiului, scutiți de pedepse

JUSTIȚIE: Dosarul concesionării Aeroportului: „În semn de protest”, avocații au părăsit in corpore sala de judecată. Magistrat: „Un astfel de comportament este un act împotriva justiției”

CITITORUL DE GARDĂ: Rădăcinile dezinformării, explicate bibliotecarilor de la Criuleni

VIAȚA REDACȚIEI: Cum ar fi fost dacă n-ar fi existat jurnalism de investigație în R. Moldova?

REPORTER SPECIAL: Hoții on-line: cine și cum ne fură banii de pe cardurile bancare?

EXCLUSIV: De la „o semnătură pe hârtie” la „angajament real”. Experți, despre „Pactul pentru Europa” semnat de 13 partide din R. Moldova

ANALIZĂ: Portalurile noi.md și kp.md, sub lupă: lipsă de transparență și abateri deontologice

UE pe înțelesul mEU: Alegerile europene De ce să ieșim la vot și pe cine să votăm?

TRANSPARENCY: Mpay în educație: în curând va fi creat un cont destinat donațiilor pentru instituțiile de învățământ general

PROIECT: Deschiderea unei cantine sociale: Ghid practic pentru a combate sărăcia și a sprijini persoanele vulnerabile

OAMENI: Liudmila Apostol, meșterița handmade care dă viață lutului polimeric: „Nu văd o altă lume decât aceasta pe care o am și pe care o iubesc atât de mult”