Citiți joi în ZdG: Lupta cu drogurile, văzută de un fost dependent și Istoria medicului încătușat în sala de judecată și condamnat la doi ani de închisoare
În cea de-a 43-a ediție tipărită a Ziarului de Gardă, citiți despre lupta acerbă cu drogurile, văzută prin ochii unui fost dependent, care, în prezent, îi ajută pe alții să scape din mrejele consumului. Astfel, la rubrica Reporter Special, aflați cum funcționează „magazinele de droguri”, cum se dezvoltă dependența și cum putem anticipa tragediile cauzate de consumul de droguri.
Tot în această ediție, la rubrica Dosar, găsiți istoria integrală a medicului chirurg urolog Sergiu Cozub de la Spitalul Clinic Bălți, care a fost încătușat în sala de judecată miercuri, 6 noiembrie, după ce, potrivit Curții de Apel Bălți, acțiunile sale ar fi dus, în anul 2019, la decesul șefului Secției urmărire penală din cadrul Inspectoratului de Poliție Bălți, Vitalie Spatari.
La 7 noiembrie 2024, Veniamin Bodrug, un profesor de educație fizică, și Mihail Talpă, un angajat auxiliar al gimnaziului din satul Mirești, raionul Hîncești, au decedat după ce ar fi încercat să deblocheze sistemul de canalizare al instituției. În timp ce cazul a trecut neobservat la nivel național și a fost neglijat de cele mai importante instituții de stat, Ziarul de Gardă explică, la rubrica Trăind de Gardă, circumstanțele decesului celor doi angajați.
„(…) Dar vreau să vă spun că nu vorbim doar de ASP, vorbim de mai multe instituții publice unde persoane care se află în funcții de stat sunt legate cu acest sistem. Sunt și din instituții centrale, și locale, inclusiv din birourile electorale de circumscripție sau din rândul asistenților sociali, care nu doar au fost corupte, dau au putut face și trafic de influență (…).” Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), este invitatul din această ediție a Podcastului ZdCe. Acesta a vorbit despre eforturile poliției și ale procuraturii depuse pentru destructurarea rețelei coordonate de Ilan Șor și Blocul „Victorie”, care a acționat în vederea influențării rezultatelor alegerilor prezidențiale și referendumului prin coruperea masivă a alegătorilor.
Deși Uniunea Europeană nu dispune de o armată proprie, aceasta și-a dezvoltat propriile structuri și capacități de apărare, care îi permit să răspundă eficient la crizele de securitate. Astfel, la rubrica UE pe înțelesul mEU, informați-vă despre resursele militare și civile ale Uniunii Europene și despre misiunile de menținere a păcii și operațiunile de gestionare a crizelor, bazate pe principiile solidarității și apărării colective.
„(…) Spuneam într-un context că poezia într-o dictatură conține „ultimele molecule de libertate” pe care oamenii le respiră pentru a se simți liberi.” Poeta Ana Blandiana a revenit la Chișinău cu prilejul celei de-a treia ediții a Festivalului „Astra Film Chișinău”, în cadrul căruia documentarul biografic dedicat scriitoarei urmează să fie proiectat vineri, 15 noiembrie. Ziarul de Gardă a reușit să discute cu poeta în pauzele dintre evenimente, la rubrica Oameni.
Acestea, dar și alte materiale jurnalistice pot fi citite mâine, în cea de-a 43-a ediție a Ziarului de Gardă din acest an.
Rubricile ediției:
ACTUAL: Cât costă „trădarea de patrie”? 500 de dolari primiți de șeful Direcției Juridice a Parlamentului de la un angajat al Ambasadei Rusiei/ Trei magistrați de la Chișinău, acuzați în presa din Ucraina că ar fi luat mită/ Remanieri în Guvern, Spînu, primul plecat. Urmează alte demisii ale miniștrilor/ Președinta: „La Procuratura Anticorupție am văzut un eșec total”
OPINII:
Petru Grozavu: Contează cine vine, nu cine pleacă
EDITORIAL:
Alina Radu: Ce trebuie să învețe guvernarea de la Șor
Aneta Grosu: La 200 de kilometri distanță de linia frontului
DOSAR: Istoria medicului încătușat în sala de judecată și condamnat la doi ani de închisoare: proteste, acuzații, neclarități și fapte/ Prima persoană condamnată pentru „finanțarea ilegală a unui partid politic”. Detalii din sentința instanței
REALITATEA: COMPARAȚIE: salariile judecătorilor din R. Moldova vs. cele ale magistraților din alte state membre ale Consiliului Europei
CITITORUL DE GARDĂ: Gheorghe Edu, profesorul de geografie din Pelinia: „Cine a distrus Guvernul Druc? Cine a distrus Frontul? Dar Partidul Forțelor Democratice? Tot ai noștri le-au distrus”
VIAȚA REDACȚIEI: Cine deține și controlează mass-media în R. Moldova
REPORTER SPECIAL: Lupta cu drogurile, văzută de un fost dependent: „E ca și cum ai pescui un pește și l-ai arunca înapoi în apă”
EXCLUSIV: De ce și cum funcționează mașinăria de vot și rețeaua Șor? Mai vin bani din Rusia pentru ea? Interviu cu Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției
TRĂIND DE GARDĂ: Doi angajați ai unui gimnaziu din raionul Hîncești au decedat la locul de muncă, în timp ce încercau să… deblocheze sistemul de canalizare al instituției
UE pe înțelesul mEU: Capacitatea militară: cum își apără UE statele membre?
ZdGUST: Despre pâine: îngrașă sau nu, în ce cantități trebuie consumată și de care? De vorbă cu medicul/ Factorii care influențează pierderea poftei de mâncare și recomandările nutriționistei
OAMENI: Ana Blandiana „Între tăcere și păcat”