Citiți joi în ZdG: Conflict „cultural” de 14 000 000 și Andrian Candu, finul lui Plahotniuc, audiat în dosarul „Kuliok”
În noua ediție a Ziarului de Gardă din această săptămână, aflați despre conflictul „cultural” declanșat în urma publicării rezultatelor concursului privind finanțarea de către Ministerul Culturii (MC) a proiectelor culturale depuse de organizațiile necomerciale. Reprezentanții mai multor organizații, inițiative și specialiști din domeniul culturii s-au arătat indignați de modul de desfășurare al concursului, invocând lipsa transparenței în ceea ce privește publicarea punctajului acumulat, a sumelor de bani alocate per proiect și a datelor despre proiectele culturale. Citiți la rubrica Anchete răspunsul secretarului de stat la MC și membru al Comisiei de evaluare a proiectelor culturale, Andrei Chistol, contactat de ZdG.
La 13 iunie, la Curtea Supremă de Justiție a avut loc o ședință de judecată în dosarul „Kuliok”, în cadrul căreia finul lui Vladimir Plahotniuc, ex-deputatul PDM Andrian Candu, a fost audiat în calitate de martor al acuzării. Candu a declarat în instanță că Plahotniuc organiza periodic ședințe informative pe marginea discuțiilor purtate în perioada mai-iunie 2019 privind formarea unei potențiale coaliții PDM-PSRM. „Dodon discuta des cu persoane apropiate lui Putin despre negocieri. Plahotniuc, uneori, se întreba dacă discută cu Dodon sau, de fapt, cu Putin”, a menționat Candu.
„În iunie 2022, după ce am participat la Pride, m-a telefonat o persoană pe Messenger. Inițial nu am răspuns, dar omul insista. Am răspuns la apel și aud: «Uăi, pi******le, tu strici religia, cultul moldovenesc, eu, s**a, o să te tai, o să te ucid.» (…) L-am anunțat că-l înregistrez și că o să depun o plângere la poliție. Și el îmi spune: «Fă ce vrei, mi-i p***i. Ce-o să facă poliția? Poliția e de partea mea.»”. Citiți despre marșul „Pride” și despre victimele și promotorii discursului de ură folosit împotriva comunității LGBTQ+ la rubrica Reporter Special.
La rubrica REALITATEA, citiți despre falsurile, campaniile de „informare”, postările sponsorizate pe rețelele de socializare, pliantele „informative” și îndemnurile publice la boicot lansate de politicienii din R. Moldova împotriva referendumului privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană (UE). Printre politicienii care îndeamnă cetățenii la boicot se numără și deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS). În răspuns la solicitarea deputaților BCS, Curtea Constituțională (CC) a precizat că organizarea și desfășurarea concomitentă a mai multor scrutine reprezintă o practică uzuală în statele europene.
„Am tăcut mult timp urmărind jocurile politice ale conducerii noastre găgăuze, tânără și încă necoaptă. Îmi este rușine de Găgăuzia noastră, care s-a pomenit ostatică în mâinile oligarhului fugar Ilan Șor, poreclit «sacul cu bani». Găgăuzia s-a vândut ca o marfă la licitație pentru o sumă acceptabilă”. La rubrica CITITORUL DE GARDĂ, găsiți adresarea autorului primului proiect UTA Gagauz-Yeri, deputat în primul Parlament al R. Moldova, Konstantin Taușanji, către autoritățile găgăuze.
Citiți interviul cu soprana Valentina Naforniță, invitata din această ediție a Podcastului ZdCe, la rubrica EXCLUSIV. Valentina Naforniță a vorbit despre cariera sa internațională în lumea muzicii clasice, dar și despre implicarea sa în proiectele sociale, precum cele de susținere a refugiaților, fiind prima Susținătoare de Profil Înalt a Agenției ONU pentru refugiați din R. Moldova.
Acestea, dar și alte materiale jurnalistice pot fi citite mâine, în cea de-a 23-a ediție a Ziarului de Gardă din acest an.
Rubricile ediției:
ACTUAL: Șor, Tauber și Guțul, în lista inamicilor securității naționale a Ucrainei/ Sportivi din R. Moldova participă în or. Kazan la „versiunea rusească” a Jocurilor Olimpice. Reacția Ministerului Educației: „Federațiile riscă reducerea sau sistarea finanțării”
OPINII:
Petru Grozavu: Summitul s-a încheiat. Războiul a rămas
EDITORIAL:
Aneta Grosu: De ce pentru mai mulți absolvenți copiatul la examene pare a fi singura salvare?
Alina Radu: Dacă Bolea ar fi deputat în Rusia…
ANCHETE: Conflict „cultural” de 14 000 000
DOSAR: Andrian Candu, finul lui Plahotniuc, audiat în dosarul „Kuliok”
REALITATEA: Uniți împotriva referendumului privind aderarea la UE a R. Moldova Tehnicile de luptă anti-referendum utilizate de politicieni
CITITORUL DE GARDĂ: Deputat în primul Parlament al R. Moldova, autor al primului proiect UTA Gagauz-Yeri: „Îmi este rușine de Găgăuzia noastră, care s-a pomenit ostatică în mâinile oligarhului fugar Ilan Șor”
REPORTER SPECIAL: „Uăi, pile, tu strici religia, eu o să te tai, o să te ucid!” Infracțiunile motivate de ură: victimele (ne)apărate de oamenii legii
EXCLUSIV: „Foarte mult îmi doresc ca artiștii noștri să ajungă la un nivel în care ei să se gândească cum să facă artă, cum să se dezvolte, nu cum și ce să mănânce”. Interviu cu soprana Valentina Naforniță
UTIL: Republica Moldova în cifre: anul 2023
JUSTIȚIE: UN AN DE LA FORMAREA COMISIEI VETTING: Membrii vorbesc despre procesul de evaluare și acuzațiile privind lipsa de imparțialitate. „Trebuie să ținem cont și de faptul că o parte dintre subiecții evaluării au plecat din sistem înainte de începerea evaluării”
EDUCAȚIE: Peste o mie de absolvenți ai USMF „Nicolae Testemițanu” au jurat solemn să-și consacre viața activității în serviciul umanității. Ministrul Educației: „La medicină au mers întotdeauna cei mai buni”
OAMENI: Camelia Ursu, tânăra care-și dorește să stăpânească atât muzica ușoară, cât și cea populară: „Eu de mică mă văd pe scenă, cu microfonul în mână, cântând pentru oameni”