Principală  —  Ştiri   —   Citiți joi în ZdG: Candidata…

Citiți joi în ZdG: Candidata PAS, a treia oară într-un scrutin prezidențial – carieră politică, avere și acuzații și Candidatul socialiștilor la funcția de președinte – dosare penale, avere și controverse

Cea de-a 35-a ediție a Ziarului de Gardă analizează, la rubrica Prezidențiale 2024, două profiluri ale candidaților înregistrați oficial în cursa electorală. Primul profil este cel al candidatului socialiștilor, Alexandru Stoianoglo. Astfel, aflați în paginile rubricii averea, controversele din jurul fostului procuror general și cauzele penale în care este cercetat. Tot în aceeași rubrică, aflați detalii despre cariera politică, averea și acuzațiile care i se aduc actualei președinte a R. Moldova, Maia Sandu, cea de-a doua candidată înregistrată oficial în cursa electorală.

„Este necesar să învățăm cum să interpretăm nu doar conținutul media vizibil, ci și datele digitale ascunse sau mai puțin evidente, care influențează modul în care comunicăm și primim informații”. La rubrica Realitatea, aflați cum au ajuns finlandezii primii într-un top privind indicele de alfabetizare media, potrivit unui studiu din 2023, și câtă atenție se oferă educației media în curriculumul școlar finlandez.

În unele istorii se spunea că dacă ești creștin ortodox și vrei să-ți lansezi o afacere în domeniul patiseriei, ar fi bine să ai un evanghelist care să te protejeze de toate. (…) Chiar și o persoană cu dizabilități poate să muncească ca să câștige banul lui și să se simtă important în societate. În acel moment, m-am gândit că ar fi frumos să punem numele Marcu și să oferim și noi pâine gratuită persoanelor nevoiașe și bătrânilor.” Citiți despre patiseria Marcu Bakery, la rubrica Reporter Special.

În satul Rădeni, raionul Strășeni, o mamă tânără, care crește și educă singură doi copii, a fost supusă unui viol în grup. Deși trei persoane au fost reținute, la scurt timp, oamenii i-au văzut pe cei trei liberi prin sat. Citiți la rubrica Reporter Special despre starea victimei, dar și ce măsuri implementate ar putea preveni infracțiunile sexuale.

Inginerul – șef în silvicultură la Întreprinderea silvo-cinegetică Străşeni, Sergiu Chihai, a povestit într-un interviu pentru ZdG, la rubrica Exclusiv, despre pădurile din R. Moldova, în special despre Codrii Moldovei, despre viața de pădurar, efortul căruia este remunerat cu un salariu de 6000-8000 de lei, dar și despre posibilele cazuri de corupție ascunse în adâncul pădurilor.

Acestea, dar și alte materiale jurnalistice pot fi citite mâine, în cea de-a 35-a ediție a Ziarului de Gardă din acest an.

Rubricile ediției:

ACTUAL: CEC a decis: 234 de secții de votare în străinătate pentru scrutinele din 20 octombrie/ Mitul precum că aderarea la UE presupune renunțarea la valorile creștine, demontat de inițiativa civică „Cetățeni pentru Europa”/ Nouă acorduri semnate cu UE: „80 de milioane de euro sub formă de grant și 305,1 milioane de euro sub formă de împrumuturi în condiții avantajoase”, acordate R. Moldova în cadrul Platformei de Parteneriat pentru Moldova

OPINII:
Petru Grozavu: Bine spus, dar rău arată

DIVERSE: Moldova.org/ Provocarea de a fi părinte în lumea violenței digitale

PREZIDENȚIALE 2024: Candidatul socialiștilor la funcția de președinte: dosare penale, avere și controverse/ Candidata PAS, a treia oară într-un scrutin prezidențial: carieră politică, avere și acuzații

ZdGUST: Alergia la ambrozie: cauze, simptome și tratament

REALITATEA: Imunizare prin educație media: cum Finlanda dezvoltă gândirea critică

JUSTIȚIE: Patru judecătorii, selectate pentru proiectul „Instanțe Judecătorești Model”: „Vrem ca procesul justiției să fie mai transparent”

VIAȚA REDACȚIEI: Rădăcinile dezinformării, explicate elevilor și cititorilor de la Fălești

REPORTER SPECIAL: Marcu Bakery: rețeta unei afaceri de succes la Peresecina/ Radiografia unui viol: vocea victimei, a sătenilor și a autorităților

EXCLUSIV: Ziua Silvicultorului: există sau nu păduri fără uscături? Interviu cu Sergiu Chihai, inginer-șef în silvicultură la Întreprinderea silvo-cinegetică Străşeni

DEZINFORMARE: Informarea din surse sigure, tratament împotriva dezinformării/ Falsuri despre refugiații ucraineni: de la dezinformare la ură interetnică/ Victimele violenței în familie, între prejudecată și lipsă de protecție/ Educație pentru media în comunitatea romă: „Am învățat că dezinformarea este sinonimă cu minciuna”

ALEGERI: Istoria referendumurilor: de ce majoritatea au eșuat?

OAMENI: Revenirea Acasă cu „Picătura de artă”