Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Circa 23 de milioane de…

Circa 23 de milioane de euro, oferite de BERD pentru modernizarea infrastructurii de cale ferată din R. Moldova: Ratificarea acordului de împrumut, aprobat în a doua lectură

Sursa foto: CFM

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) va oferi suport financiar pentru modernizarea infrastructurii de cale ferată din R. Moldova. Potrivit unui comunicat emis de Parlament, legislativul a aprobat în a doua lectură, în ședința plenară de vineri, 24 noiembrie, ratificarea unui acord de împrumut în acest sens.

BERD va oferi R. Moldova un împrumut în valoare de 23 de milioane de euro. Acesta va fi acordat în două tranșe, pe un termen de 15 ani. De asemenea, țara noastră va beneficia și de un grant de 20 de milioane de euro, oferit de Comisia Europeană. Banii vor fi folosiți pentru efectuarea lucrărilor de reparație a coridorului feroviar Vălcineț – Ocnița – Bălți – Ungheni – Chișinău – Căinari.

„Potrivit autorităților, renovarea respectivului coridor feroviar va avea drept rezultat atragerea volumelor de mărfuri și majorarea numărului de pasageri. Asta pentru că, după realizarea lucrărilor de reparație, se va majora viteza de circulație a trenurilor, vor fi eliminate anumite restricții și va fi redus timpul de rotație a trenurilor”, se arată în comunicat.

Acordul de împrumut dintre R. Moldova şi Banca Europeană pentru Reconstrucție şi Dezvoltare (BERD) „RLF – Răspuns de urgență – Căile Ferate din Moldova” a fost semnat pe 27 iunie 2023 de către ministra Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija și șefa Oficiului BERD în Moldova, Angela Sax.