Circa 1000 de cazuri de introducere a cărnii de porc în R.Moldova din Ucraina, după instalarea interdicției de import, cauzată de focarele de pestă porcină
6.5 tone de carne de porc de proveniență dubioasă la hotarul moldo-ucrainean. Această cantitate de carne a fost confiscată de către vameșii moldoveni, de la începutul perioadei de prohibiție, informează Serviciul Vamal al R.Moldova. Autoritățile bănuiesc că carnea ar fi infectată cu pestă porcină africană (PPA). Deși s-au înregistrat sute de cazuri de contrabandă, pare să fie vorba de cazuri minore, când persoane private încearcă să intrpducă câteva kilograme de carne.
Doar în luna august a acestui an au fost depistate 142 de tenative de contrabandă cu carne de porc, ceea ce echivalează cu aproximativ 491 de kg, ceea ce ar fi în mediu câte 3-4 kg de persoană, numărul cazurilor crescând, de regulă, în preajma sărbătorilor. În luna noiembrie 2016, atunci când a început prohibiția, au fost înregistrate 56 de cazuri de introducere ilegală în țară a cărnii de porc, în luna decembrie – 43 de cazuri, în luna martie 2017 – 118 tentative, în luna mai – 388 de cazuri, în luna iunie – 161 de cazuri și în luna iulie s-au depistat tentative de introducere a circa 100 de kg de produse din carne de porc. Exista probabilitatea că această carne ar fi infectată cu virsul PPA.
Este de menționat faptul că pesta porcină africană afectează speciile domestice și sălbatice de porcine și nu există un semn specific care ar indica prezența bolii. Virusul poate supravețui între 3 și 6 luni în produsele din carne de porc netratate termic și mai mulți ani în carnea congelată. În prezent, nu există vaccin împotriva acestei boli. Singurele metode care pot ține boala departe sunt igiena alimentară și controlul strict din partea autorităților.
Actualmente, pe teritoriul Ucrainei, sunt înregistrate circa 200 de focare de pestă porcină africană. În acest context, Serviciul Vamal interzice introducerea în R.Moldova a produselor din carne de porc din statul vecin, pentru a evita potențiale riscuri de sănătate pentru cetățenii.
Reamintim că perioada de prohibiție a fost introdusă la 25 octombrie 2016.