Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cine vor fi membrii comisiei…

Cine vor fi membrii comisiei speciale care vor selecta candidații la funcția de procuror-șef al PCCOCS: două persoane sunt din afara țării

Sursa: ZdG

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a constituit Comisia specială de preselecție a candidaților la funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Comisia specială va fi formată din două membre din România, desemnate de președinta Maia Sandu și Ministerul Justiției – Laura Ștefan și Gabriela Scutea.

Ceilalți trei membri, propuși de CSP, sunt Igor Dolea, Sergiu Russu, Marcel Dumitraș.

Regulamentul concursului prevede că preselecția candidaților la funcția de procuror-șef al procuraturii specializate se efectuează de către Comisia specială instituită ad-hoc de Consiliul Superior al Procurorilor, din componența căreia fac parte:

a) persoană desemnată de președintele Republicii Moldova;
b) o persoană desemnată de Ministerul Justiției;
c) trei persoane desemnate de Consiliul Superior al Procurorilor.

Laura Ștefan, persoana desemnată de președintele Republicii Moldova, este expertă internațională anticorupție. Aceasta este fondatoare și directoare executivă a Expert Forum, având o experiență de 20 de ani în sectorul public și privat. Din noiembrie 2019, este președinta Inițiativei Regionale Anticorupţie (RAI).

Foto: Hotnews

Gabriela Scutea s-a alăturat, în septembrie 2023, echipei Misiunii Înalților Consilieri UE în R. Moldova, în funcția de consilier pentru justiție și procuratură.

Gabriela Scutea este fostul procuror general al României, ocupând această funcție din februarie 2020 până în februarie 2023. Anterior ea a ocupat funcții de nivel înalt la Ministerul Justiției (secretar de stat) și Ministerul Afacerilor Externe (ministru consilier – Înalt Reprezentant al Ministerului Justiției în relațiile cu UE), precum și funcții de conducere la nivel înalt în Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție din România.

 Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Igor Dolea a fost judecător la Curtea Constituțională în perioada 2013-2018, și membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în perioada 2009-2013. Este autor a peste 100 de publicaţii, inclusiv monografii şi manuale, în domeniul justiţiei şi drepturilor omului, și posesor al titlului onorific „Om Emerit” (2009).

Sergiu Russu deține, din iulie 2024, funcția de adjunct al procurorului general. Russu a fost în funcția de procuror șef a secției combatere trafic de ființe umane a Procuraturii Generale. Anterior, acesta a ocupat funcția de procuror-șef interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

Sursa: Procuror.md

Marcel Dumitraș activează în organele procuraturii din anul 1995. A fost membru al Colegiului pentru selecția și cariera procurorilor, în perioada 2017-2022. Din octombrie 2021, până în ianuarie 2023, a deținut funcția de adjunct al procurorului general interimar. Acum deține funcția de procuror șef al Secției judiciar-penale din cadrul Procuraturii Generale.

Calitatea de membru al comisiei speciale poate fi deținută de persoane care dispun de calificare în domeniul dreptului, au experiență profesională de cel puțin 10 ani în domeniul de activitate profesională în țară sau peste hotare și se bucură de o reputație ireproșabilă. Regulamentul mai stipulează că cel puțin 3 membri ai comisiei speciale vor fi experți recunoscuți, având o vastă experiență în domeniul activității procuraturii specializate, prevenirii și combaterii corupției și crimelor organizate, inclusiv peste hotare. Cel puțin un membru al comisiei speciale va fi un reprezentant al societății civile cu experiență în domeniul combaterii corupției și/sau a crimelor organizate, după caz.

În termen de 10 zile lucrătoare de la data-limită de depunere a dosarelor, comisia specială organizează și desfășoară preselecția candidaților, care cuprinde două etape.

CSP a anunțat luni, 26 august, despre finalizarea etapei de recepționare a dosarelor de concurs la funcția de procuror-șef al PCCOCS.

Astfel, Consiliul Superior al Procurorilor a anunțat că etapa de depunere a dosarelor de concurs a luat sfârșit, fiind înregistrate patru dosare ale următorilor candidați:

  • Ion Neguriță – procuror-șef interimar al Procuraturii raionului Ialoveni. El activează în sistemul procuraturii din aprilie 2011, atunci când a fost numit în funcția de procuror la Procuratura Anticorupție. Cinci ani mai târziu a fost numit în funcția de procuror în PCCOCS, conform procuror.magistrat.md.
  • Victor Furtuna – procuror-șef interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Anterior a activat la PA. În 2016 a fost numit în funcția de procuror în Procuratura municipiului Chișinău. Procurorul a gestionat mai multe dosare în care era vizat fostul procuror general Alexandr Stoianoglo.
  • Andrei Mațco – avocat;
  • Alexandru Machidon – adjunct al procurorului-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Conform celei mai recente declarații de avere și interese personale, Alexandru Machidon a primit un salariu de circa 300 de mii de lei și a primit un cadou de 2600 de euro la un eveniment de familie. În 2018, acesta și-a achiziționat un apartament cu o suprafață de 65 de metri pătrați contra sumei de 45 de mii de euro, iar în 2017 a intrat în proprietatea unui BMW 520 D contra sumei de 26 de mii de euro.