Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Cine va fi noul premier…

Cine va fi noul premier al Marii Britanii și care e poziția partidului său față de războiul din Ucraina?

Sursa: BBC

Laburiștii se întorc la putere în Marea Britanie după alegerile din Regatul Unit, după 14 ani, iar Keir Starmer va deveni prim-ministru. Deși Conservatorii înregistrează cel mai slab rezultat electoral din istorie, exitpoll-urile arată că ei au pierdut voturi mai degrabă în favoarea partidului extremist Reform decât a celui Laburist, scrie Biziday.ro.

Premierul britanic Rishi Sunak l-a sunat pe Keir Starmer pentru a-l felicita și pentru a recunoaște înfrângerea partidului său, ceea ce înseamnă că procedura de înlocuire a guvernului va putea începe la prima oră, vineri. Cu puțin timp înainte, numărătoare voturilor a arătat că laburiștii au ajuns la 337 de locuri în parlament, față de un necesar de 326 necesare pentru a avea majoritate.

Până acum numărătoarea a confirmat 72 de posturi câștigate de conservatori, dar mai sunt de numărat 167 de circumscripții, iar proiecția BBC arată că ei vor câștiga 140 de locuri.

Conform datelor preliminare, partidul de centru-stânga al lui Keir Starmer va reveni la putere cu o majoritate uriașă, ocupând 410 locuri din cele 650 ale Parlamentului Britanic. Totuși, majoritatea câștigată, de 170 de locuri, este sub cea de 179 câștigate în 1997, când Partidul Laburist era condus de Tony Blair. La alegerile trecute, în 2019, Conservatorii, conduși pe atunci de Boris Johnson, câștigaseră cu o majoritate de 80 de locuri.

Aceleași proiecții de la ieșirea de la urne mai arată că conservatorii vor avea 131 de parlamentari, liberal-democrații (centru stânga) 61, iar pertidul extremist Reform UK (un succesor al Partidului Brexit) 13 parlamentari, printre care și Nigel Farage. Deși au avut mai peste tot votul tinerilor, Verzii sunt proiectați a fi câștigat doar două locuri în parlament, din cauza sistemului electoral britanic, în care fiecare circumscripție este primită de cel care iese pe primul loc, fără a avea în mod necesar majoritatea, și fără o redistribuire în funcție de scorul înregistrat la nivel național.

Starmer și laburiștii au promis nu numai susținere în continuare pentru Ucraina și NATO, dar și o creștere a cheltuielilor militare ale UK în fața amenințării ruse. Pe plan intern, ei au în vedere o reformă rapidă pentru îmbunătățirea sistemului medical, dar și stimularea construcției de locuințe (1,5 milioane în următorii cinci ani) pentru a reducere prețurile și nivelul chiriilor.