Principală  —  IMPORTANTE   —   Cine sunt judecătorii candidați la…

Cine sunt judecătorii candidați la funcția de membru CSM din rândul magistraților Curților de Apel

Colaj ZdG

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a publicat astăzi, 9 aprilie, numele judecătorilor candidați la funcția de membru CSM din partea Curților de Apel. Cei doi sunt: judecătorul Curții de Apel Centru, Eugeniu Beșelea și judecătoarea Curții de Apel Sud, Natalia Bondarenco. Ambii au promovat evaluarea externă.

Anterior, CSM a anunțat concursul la 12 noiembrie 2024, termenul limită pentru depunerea cererilor de participare a fost data de 30 decembrie 2024.

Eugeniu Beșelea activează în sistemul judecătoresc din martie 2017. Pe 15 martie 2017 a fost numit în funcția de magistrat la Judecătoria Chișinău pentru un termen de cinci ani. Patru ani mai târziu este transferat de la sediul Buiucani la sediul Centru al Judecătoriei Chișinău, iar în octombrie 2023 a fost numit în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă, potrivit magistrat.md.

Judecătorul Eugeniu Beșelea/ Sursa: Vetting

În scrisoarea de motivare atașată de judecătorul Beșelea, acesta a indicat că printre prioritățile sale în calitate de membru CSM sunt: „analiza riguroasă a solicitărilor privind pornirea urmăririi penale în privința
judecătorilor, cu adoptarea unor hotărâri bine motivate și asigurarea unei comunicări eficiente cu mass media, prin organizarea de briefinguri de presă, interviuri și expuneri publice de opinii referitor la subiectele de interes din domeniul justiției”, se arată printre prioritățile indicate în scrisoarea de motivare a magistratului.

Eugeniu Beșelea a făcut parte din completul de judecători le-a achitat pe ex-magistratele Galina Moscalciuc, Svetlana Tizu, Liubovi Brânză, Ludmila Ouș și Victoria Hadârcă în dosarul de corupție din 2018. Beșelea a făcut parte și din completul de judecători, care i-au condamnat la câte șase ani de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis, în dosarul furtului miliardului, pentru spălare de bani, pe trei beneficiari „din acte” ai unor companii figurante în raportul Kroll: Andrei Nirauța, conducătorul „Caritas Group”, Ala Guțu (Lala), administratoare a companiei „Provolirom SRL” și Tatiana Dolghina – cea care a administrat „Dracard SRL”, pentru că ar fi contractat credite neperformante de milioane de lei, care ar fi adus un prejudiciu de peste 550 de milioane de dolari Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank.

Judecătoarea Curții de Apel Sud, Natalia Bondarenco activează în sistem din anul 2000. În iulie 2007 a fost numită prin transfer în funcția de judecător la Curtea de Apel Cahul.

Judecătoarea Natalia Bondarenco/ Sursa: Vetting

„Scopul principal pentru care am hotărât să candidez la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii este ca acesta să devină funcțional în deplină măsura. De asemenea, consider că experiența mea, precum și abilitățile mele, mă califică pentru a aduce o contribuție semnificativă și pozitivă în cadrul Consiliului. Sunt hotărâtă să mă implic cu dedicație, pentru a asigura creșterea nivelului de încredere în sistemul judecătoresc”, scrie în textul de motivare Natalia Bondarenco.

Magistrata a promovat evaluarea externă și a făcut uz de dreptul său și a refuzat publicarea deciziei Comisiei Vetting.