Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Cine sunt candidații admiși la…

Cine sunt candidații admiși la concursul pentru funcția de director al Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării

Fosta ministră a Afacerilor Interne Ana Revenco, care asigură interimatul funcției de directoare a Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării, nu este printre candidații care au fost admiși la concursul pentru ocuparea funcției de conducător, anunțat de Președinție.

Potrivit datelor publicate de instituția prezidențială, patru candidați au fost admiși la concurs: Andrei Fornea, Iurie Gotișan, Artur Gurău și Serghei Sprincean.

Termenul pentru depunerea actelor la concursul public pentru selectarea candidatului la funcția de director al Centrului a fost prelungit anterior, până la data de 10 februarie.

Andrei Fornea este membru fondator și președinte al Asociației Obștești MP. Aceasta a indicat în formularul de participare la concursul pentru ocuparea funcției publice că asociația a fost implicată de-a lungul anilor în special în activități privind monitorizarea alegerilor în mediul online și digitalizarea autorităților publice locale din R. Moldova.

„În 2014 am lansat agenția de comunicare digitală Gramatic. De-a lungul anilor am dezvoltat şi implementat strategii de comunicare pentru cele mai mari companii din Republica Moldova. Până în anul 2022, agenția a oferit servicii pentru 60+ companii, inclusiv instituții de stat şi organizații. Atribuțiile de bază au fost: Dezvoltarea strategiilor de Digital şi Social Media; Planificarea, implementarea şi trainingurilor pentru companii, organizații și departamente de marketing; Managementul administrativ”, se mai arată în formular.

Iurie Gotișan este membru fondator al Centrului Analitic Independent Expert-Grup. În prezent, acesta este director de program, Modelare, Analiză și Prognoză Macroeconomică. Acesta a ocupat în perioada septembrie 2021 – iulie 2023 funcția de șef și șef-adjunct al Departamentului Management Servicii Publice în cadrul Agenției Servicii Publice (ASP).

Artur Gurău vine din afara serviciului public. Acesta ocupă, din 2012, funcția de director al agenției Granat. Gurău este și cofondatorul Academiei Rockit.

Serghei Sprincean este, din 2020, profesor la Facultatea Științe Politice și Relații Internaționale a Universității de Studii Europene din Moldova (USEM). Din 2022, este director al organizației Institutul de Cercetări Sociopolitice „Democrația”. Sprincean a activat în ultimii circa 15 ani în cadrul Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat, în decembrie, decretul privind instituirea comisiei pentru organizarea și desfășurarea concursului public de selectare a candidatului/candidatei la funcția de director al Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării.

Din comisia de concurs fac parte jurnaliști, reprezentanți ai societății civile, deputați și reprezentanți ai Aparatului Președintelui Republicii Moldova:

  • Președinte: Igor Zaharov – consilier al Președintelui Republicii Moldova pentru afaceri europene și comunicare strategice
  • Membri: Marcela Adam – deputată, membră a Comisiei cultură, cercetare, tineret, sport și mass-media a Parlamentului. Adrian Băluțel – șef al Cabinetului Președintelui R. Moldova. Vitalie Călugrăreanu – jurnalist. Victoria Olari – coordonatoare de proiecte, Institutul pentru lnițiative Strategice.

Comisia va organiza și desfășura concursul public de selectare a candidatului la funcția de director al Centrului în conformitate cu prevederile Regulamentului privind modul de organizare și desfășurare a concursului public de selectare a candidatului la funcția de director al Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării

Maia Sandu a anunțat, în mai 2023, că va propune Parlamentului spre adoptare constituirea Centrului național de apărare informațională și combatere a propagandei – „Patriot”. Numele de Patriot nu a mai fost utilizat, în final, în proiectul de lege.

Interimatul funcției de directoarea este asigurat de fosta ministră de Interne Ana Revenco. Mandatul acesteia, prevăzut pentru o perioadă de un an, a expirat la 19 noiembrie. Cu toate acestea, ea rămâne în funcție pentru că concursul pentru selectarea unui șef al instituției pentru următorii cinci ani nu a fost organizat deocamdată, a transmis portalul Mediacritica.

Fosta ministră de Interne Ana Revenco a fost numită de Parlament în funcția de directoare a Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării la data de 19 octombrie 2023, pentru un termen provizoriu de un an.

Legea privind Centrul pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării prevede că „până la definitivarea procesului de instituționalizare a activității Centrului, prin derogare de la prevederile art. 11 alin. (2), președintele Republicii Moldova înaintează Parlamentului candidatul la funcția de director al Centrului pentru a fi numit în funcție pe un termen provizoriu de 12 luni”. 

Anterior, Revenco a activat și în funcția de consilieră a președintei R. Moldova în domeniul apărării și securității naționale și secretară a Consiliului Suprem de Securitate (CSS). La fel, Ana Revenco a condus Centrul pentru combaterea traficului de persoane al Ministerului Afacerilor Interne și a fost fondatoare și directoare executivă a Centrului Internațional „La Strada” Moldova.

Pe 14 iulie 2023, prim-ministrul Dorin Recean a anunțat că trei miniștri și-au dat demisia, printre care ministra afacerilor interne de atunci, Ana Revenco.

În iulie 2023, în R. Moldova a fost instituit Centrul pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării, în urma unei inițiative legislative a președintei Maia Sandu. Conform unui comunicat al Parlamentului, instituția are misiunea „de a consolida cooperarea între instituții în lupta împotriva dezinformării, manipulării informațiilor și ingerințelor străine, care prezintă pericol sau pot prejudicia securitatea națională și periclita realizarea intereselor naționale”.