Cine sunt basarabenii care se vor deputați și senatori în România din partea diasporei
Șapte candidați basarabeni au fost înaintați de către patru partide politice din România pentru funcțiile de deputați și senatori. Numele candidaților se vor regăsi pe buletinele de vot din circumscripția 43 – diaspora, inclusiv R. Moldova.
Cetățenii români din diaspora pot vota în două zile. În R. Moldova vor fi deschise sâmbătă, 30 noiembrie, și duminică, 1 decembrie, 59 de secții de votare. Cetățenii români din R. Moldova pot vota pe baza unui act de identitate emis de statul român VALABIL în ziua scrutinului. Totodată, aceștia trebuie să prezinte un document care confirmă reședința sau domiciliul în R. Moldova.
La secțiile de votare, cetățenii vor primi două buletine de vot: unul pentru Senat și altul pentru Camera Deputaților. Buletinele vor conține patrulatere paralele, suficiente pentru toate listele de concurenți electorali. Pe ultima pagină albă se va aplica ștampila de control. Listele de candidați sunt trecute în patrulaterele fiecărui buletin. Fiecare candidat este identificat prin nume, prenume și apartenența politică. Ordinea candidaților este stabilită de partid, alianță sau organizația minorităților naționale care a depus lista.
La alegerile parlamentare din 2024, Partidul Social Democrat (PSD) are cei mai mulţi candidaţi pentru Senat şi Camera Deputaţilor (639), unul dintre ei fiind Iurie Ciocan, fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale (CEC) din R. Moldova. Actualul președinte al filialei PSD din R. Moldova, Iurie Ciocan, candidează pentru un loc în Camera Deputaților. Acesta se vrea a fi „deputatul diasporei”, participând în cursă sub sloganul „Un moldovean de-al nostrul în Parlamentul României”.
PSD se regăsește în al cincilea patrulater din buletinul de vot pentru circumscripția 43 (diaspora), numele lui Iurie Ciocan fiind al doilea în listă.
A doua formațiune ce are reprezentanți în toate circumscripțiile este SOS România, condusă de Diana Șoșoacă, actuală europarlamentară, cunoscută pentru retorica sa pro-rusă. Pe listele partidului candidează 636 de persoane, printre ei fiind ex-procurorul Mihail Vinogradov și designera Doina Zamăneagră, care speră la un loc în viitorul Senat. Mihail Vinogradov este fost procuror-șef în raionul Ocnița, iar până la 10 iulie 2024, acesta a lucrat în Secția judiciar-penală a Procuraturii Generale. Potrivit CV-ului său, acesta a făcut serviciul militar la Moscova.
În patrulaterul SOS România, al 11-lea în buletinul de vot, Mihail Vinogradov și Doina Zamăneagră ocupă locurile 3 și 4.
Partidul Național Liberal (PNL), susținut de partidul de guvernământ din R. Moldova, nu are niciun reprezentant cu origini basarabene în acest scrutin, deși pe listele PNL se numără 630 de candidați. La fel, nu are cetățeni ai R. Moldova nici Uniunea Salvați România, condusă de Elena Lasconi, candidata la funcția de președinte al României calificată în turul doi de scrutin.
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), formațiune condusă de George Simion, care are interdicția de a intra pe teritoriul R. Moldova, a înaintat 621 de persoane. Pe lista AUR candidează și fostul director al Liceului „Gheorghe Asachi” din Chișinău, actual deputat în Parlamentul României, Boris Volosatîi, precum și președintele Partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc. Cei doi aspiră să ajungă în Camera Deputaților.
Conform ordinii în buletinul de vot, AUR s-a poziționat în patrulaterul 6, în care sunt incluși cei șase candidați pentru funcția de deputat din partea formațiunii. Boris Volosatîi ocupă locul 2 în listă, iar Vasile Costiuc – locul 4.
Printre cei 619 candidați de pe listele formațiunii „Forța Dreptei”, condusă de fostul premier român Ludovic Orban, se numără Ion Iovcev, fost director al Liceului cu predare în limba română „Lucian Blaga” de la Tiraspol și Leonid Boaghi, primarul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) de la Sireți. Forța Dreptei se regăsește pe locul 2 în buletinele de vot, iar Iovcev și Boaghi ocupă primele două poziții.
Cetățenii români pot vota pe baza unui act de identitate emis de statul român, valabil în ziua votării. Votanții trebuie să prezinte: cartea de identitate fizică sau electronică sau cartea de identitate provizorie sau buletinul de identitate sau pașaportul, simplu sau electronic, diplomatic, de serviciu.
La acestea se mai adaugă și necesitatea de a deține un document care confirmă reședința sau domiciliul în R. Moldova. Este vorba de buletinul de identitate, pașaportul moldovenesc sau permisul de ședere temporară/ permanentă emis de autoritățile moldovene.