Principală  —  Ştiri   —   Cine poate deveni președintele R.…

Cine poate deveni președintele R. Moldova și ce condiții trebuie să îndeplinească

Sursa: TV8

Cetățeanul R. Moldova poate candida la funcția de președinte al țării dacă întrunește un șir de condiții, prevăzute în Regulamentul privind particularitățile de desemnare și înregistrare a candidaților la funcția de președinte. Studiile superioare, absolvite cu diplomă de licență, vârsta de peste 40 de ani și cunoașterea limbii române sunt unele dintre condițiile obligatorii pentru candidații care luptă pentru fotoliul de președinte al R. Moldova.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), pentru a candida la funcția de președinte al Republicii Moldova, candidații trebuie să îndeplinească următoarele condiții, prevăzute în Regulamentul privind particularitățile de desemnare și înregistrare a candidaților la alegerile prezidențiale:

  • are vârsta de 40 de ani împliniți în ziua alegerilor;
  • a locuit sau locuiește permanent în Republica Moldova nu mai puțin de 10 ani;
  • cunoaște limba română;
  • are studii superioare, absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă;
  • nu cade sub incidența restricțiilor stabilite la art. 16 alin. (2) lit. c) și d) din Codul electoral nr. 325/2022, și anume: nu este condamnat la închisoare (privațiune de libertate) prin hotărâre judecătorească definitivă; nu are antecedente penale nestinse pentru infracțiuni săvârșite cu intenție; nu este privat de dreptul de a ocupa funcții de răspundere prin hotărâre judecătorească definitivă.

Înregistrarea în calitate de concurent electoral se desfășoară prin depunerea unei cereri, în formă scrisă, la sediul Comisiei Electorale Centrale, care să conțină documentele necesare pentru depunerea candidaturii. 

Documentele depuse de candidați vor fi verificate de o comisie de recepționare, formată din membri ai Comisiei Electorale Centrale și funcționari din Aparatul Comisiei Electorale Centrale. 

Potrivit vicepreședintelui Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postica, procedura de verificare a cunoașterii limbii române, aplicată și în anii precedenți, se desfășoară în momentul depunerii documentelor de înregistrare a grupurilor de inițiativă: prin semnarea declarațiilor și prin răspunsurile oferite la întrebările membrilor comisiei de recepționare.

„Candidatul desemnat completează personal declarația prevăzută la pct. 28 lit. e) și răspunde la întrebările membrilor de recepționare”, precizează vicepreședintele CEC.

„Dreptul de a desemna candidați la funcția de Președinte al Republicii Moldova îl au partidele politice înregistrate până la data intrării în vigoare a actului cu privire la stabilirea datei alegerilor prezidențiale, blocurile electorale constituite și înregistrate în condițiile Codului electoral și cetățenii Republicii Moldova care își înaintează propria candidatură”, se arată într-un comunicat de presă al CEC.

Totodată, CEC precizează că perioada de desemnare a candidaților la prezidențiale va începe pe 21 august 2024.

Până joi, 15 august, 17 persoane publice și-au anunțat candidatura pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024.