Cine plătește pentru gazele care urmează să ajungă în regiunea transnistreană
Vadim Krasnoselski a comunicat luni, 10 februarie, cum va fi aprovizionată regiunea transnistreană cu gaze naturale, după ce așa-zisele autorități din regiune au refuzat ajutorul Uniunii Europene de 60 de milioane de euro pentru livrarea de gaze. Așa-zisul lider a mulțumit UE „pentru asistența lor, care a făcut posibilă, la această etapă, restabilirea sistemului energetic al regiunii”. În continuare, regiunea urmează să fie alimentată cu gaze „datorită unui credit și sprijinului funcțional din partea Rusiei”, a transmis acesta.
„Azi este ultima zi a proiectului umanitar de 10 zile pentru aprovizionarea Transnistriei cu gaz european. De la 1 până pe 10 februarie, regiunea a primit peste 26 de milioane de metri cubi de gaz ca măsură de sprijin. Această resursă a fost utilizată pentru a asigura aprovizionarea cu gaz, căldură și electricitate a cetățenilor, întreprinderilor mici și mijlocii. Suntem recunoscători oficialilor UE pentru asistența lor, care a făcut posibilă, la această etapă, restabilirea sistemului energetic al republicii”, a scris Vadim Krasnoselski.
Potrivit lui Krasnoselski, „în continuare, Transnistria va fi aprovizionată cu gaz de către o companie ungară, cu participarea Moldovagaz. Nu pot să nu menționez decizia favorabilă luată de Comisia pentru Situații Excepționale în acest sens”.
„Aprovizionarea maghiară a devenit posibilă datorită creditului și sprijinului funcțional din partea Rusiei. Le mulțumesc reprezentanților Ministerului Energiei al Federației Ruse pentru asistență”, a anunțat așa-zisul lider.
Dorin Recean a anunțat luni, 6 februarie, în ziua în care se încheie ajutorul de 20 de milioane de euro oferit de UE, că Tiraspolul a refuzat ajutorul de 60 de milioane de euro oferit de UE pentru continuarea livrării de gaze.
„Pe termen mediu, oferta UE de 60 de milioane de euro era o soluție care să dezlege regiunea transnistreană de șantajul și instabilitatea energetică. Tiraspolul a refuzat această soluție. Rusia nu le permite să accepte ajutorul european, din frica de a pierde controlul asupra regiunii. Condiția de bază refuzată de Tiraspol a fost creșterea treptată a tarifelor pentru consumatori. Prin urmare, nu pot primi bani din ajutorul european de 60 de milioane de euro”, a scris Recean.
Totuși, stânga Nistrului nu va reveni la situația din luna ianuarie, ci va fi aprovizionată cu gaze naturale de o companie din Ungaria, plătită de o alta din Dubai, a explicat șeful Guvernului. Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) urmează să examineze subiectul.