Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Cine l-ar putea înlocui pe…

Cine l-ar putea înlocui pe Biden în cursa pentru Casa Albă? Patru posibili candidați ai Partidului Democrat, după prestația nereușită a actualului președinte la dezbaterea cu Trump

Sursa foto: Reuters

Prima dezbatere prezidențială s-a încheiat, iar urmările nu au fost bune pentru actualul președinte, Joe Biden. Deși obiectivul principal al lui Biden a fost de a înlătura îngrijorările legate de vârsta sa, dezbaterea, din contra, le-a intensificat, notează BBC.

Ce se întâmplă dacă președintele Biden se retrage voluntar?

Kamala Harris, vicepreședinta, ar deveni președinte dacă Biden ar demisiona înainte de sfârșitul administrației sale. Dacă Biden renunță la campania de realegere, partidul va alege un alt candidat prin vot în cadrul convenției sale de la Chicago din august, scrie G4media, cu referire la The Times.

Dacă Biden demisionează după ce este confirmat la convenție și înainte de ziua alegerilor, Comitetul Național Democrat alege candidatul. Dacă demisionează după ce a câștigat realegerea pe 5 noiembrie și înainte de reuniunile oficiale ale colegiului electoral de pe 17 decembrie, atunci electorii reuniți în capitalele statelor aleg președintele. Dacă renunță după aceea, noul vicepreședinte devine președinte pentru al doilea mandat.

Cine l-ar putea înlocui pe Biden?

Gavin Newsom, guvernatorul Californiei. El a apărut în sala de discuții după dezbaterea cu Trump și a fost supus unui tir de întrebări cu privire la faptul dacă este pregătit să preia conducerea Partidului Democrat în cazul în care Biden ar renunța la alegeri.

Foto: Britannica

Newsom, în vârstă de 56 de ani, a respins întrebările cu ușurință, dar se presupune că are ambiții pentru Casa Albă și se crede că nu ar fi nevoie de prea multă convingere pentru a se înscrie în cursă. Administrația Biden a fost iritată atunci când Newsom a organizat anul trecut o dezbatere la o oră de maximă audiență cu Ron DeSantis, guvernatorul Floridei care a candidat pentru nominalizarea republicană, unii membri ai Casei Albe suspectând că Newsom se promovează pentru o eventuală candidatură la președinție.

Gavin Newsom este energic și un bun orator, calități care i-au lipsit cu desăvârșire lui Biden la dezbaterea cu Trump.

Kamala Harris, vicepreședinte. Cu toate că și-a asumat un rol principal în campania de realegere, conducând ofensiva împotriva lui Trump în ceea ce privește dreptul la avort, Harris a avut rezultate mai slabe în sondaje decât Biden de-a lungul administrației lor.

Foto: Cuncil of Foreign Relations

Timp de trei ani, ea s-a zbătut într-un rol secundar. Un sondaj recent a arătat că doar o treime dintre alegători cred că Harris ar câștiga alegerile prezidențiale.

JB Pritzker, 59 de ani, guvernator al Illinois pentru al doilea mandat, și-a construit un profil puternic la nivel național, făcând campanie pentru candidații la alegerile intermediare din 2022, precum și pentru Biden. Moștenitor al imperiului hotelier Hyatt, estimată la 3,6 miliarde de dolari, el a supravegheat codificarea dreptului la avort în Illinois, după ce Curtea Supremă a SUA a pus capăt acestui drept, afirmând că Illinois va deveni un „stat sanctuar” pentru femeile care solicită tratament pentru avort.

Foto: Britannica

Sub conducerea lui Pritzker, Illinois a legalizat consumul recreațional de marijuana și a șters cazierele judiciare pentru posesie personală. El a supravegheat, de asemenea, interzicerea armelor de asalt și a încărcătoarelor de mare capacitate.

Gretchen Whitmer (52 de ani) a fost realeasă guvernator al statului Michigan în 2022. Whitmer, care a fost pe lista scurtă a lui Joe Biden ca potențial contracandidat în 2020, și-a arătat curajul în timpul primului său mandat, rezistând protestatarilor înarmați.

Foto: AP Photo/Alex Brandon

Un schimb de replici aprins a avut loc în prima confruntare dintre președintele democrat în funcție al SUA Joe Biden și predecesorul său Donald Trump, candidatul republicanilor la alegerile prezidențiale din acest an: „Ai simțul moral al unui depravat”, „Tu ești fraierul, tu ești ratatul”, „Să faci un test cognitiv, dar unul foarte ușor”, „Este plătit de China”, „Se comportă ca un palestinian”, au fost doar câteva dintre replicile acide dintre cei doi rivali politici. În vârstă de 78 de ani (Trump), respectiv 81 de ani (Biden), ambii candidați s-au atacat reciproc referitor la starea de sănătate mentală.

Prestația președintelui Joe Biden a fost criticată pe scară largă pe internet. Democrații au rămas foarte dezamăgiți după prestația lui Biden la dezbatere: „Biden este terminat”, transmite Politico.

„Tot ce trebuia să facă Joe Biden era să repete discursul său despre starea Uniunii, transmite Politico. În schimb, s-a bâlbâit. S-a poticnit. Și, cu mai puțin de cinci luni până în noiembrie, a jucat direct în favoarea celor mai mari temeri ale democraților – faptul că el pierde această alegere în fața lui Donald Trump” transmite Politico.