Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cine este principalul suspect al…

Cine este principalul suspect al așa-numitor organe de forțe din regiunea transnistreană în cazul omorului lui Oleg Horjan

Sursa foto: Așa-numitul Minister al Afacerilor Interne din regiunea transnistreană

Așa-numitele organe de forțe din regiunea transnistreană susțin că principalul suspect în cazul omorului lui Oleg Horjan este Andrei Duminică, cu care victima ar fi făcut cunoștință în penitenciar.

Potrivit pretinselor autorități din regiunea transnistreană, Oleg Horjan a decedat în urma mai multor răni, primite cu obiecte diferite, care ar fi fost efectuate de mai multe persoane.

„Natura rănilor, profunzimea și numărul lor ne permit să concluzionăm că au existat mai mulți făptași, cel puțin trei. În ceea ce privește armele crimei, rănile prin înjunghiere au fost provocate, probabil, cu o suliță, iar celelalte leziuni au fost provocate cu o țeavă. Aproape toate rănile prin înjunghiere sunt pe gât și pe spate”, au declarat pretinsele organe de forțe din regiunea transnistreană.

Suspectul principal este Andrei Duminică, care a ispășit pedeapsa cu închisoarea împreună cu Oleg Horjan. După eliberare, cei doi au menținut relații apropiate, fapt confirmat de declarațiile martorilor, precum și de apelurile primite și efectuate din agenda lui Horjan. Totodată, aceeași sursă afirmă că există informații conform cărora, după eliberarea sa din închisoare, Duminică a vizitat casa în care a fost găsit cadavrul lui Horjan. Cei doi ar fi comunicat chiar cu puțin timp înainte de crimă prin WhatsApp. Astfel, se presupune că însuși Oleg Horjan i-a lăsat pe făptași să intre în casa sa.

De asemenea, potrivit așa-numitor organe de forțe din regiunea transnistreană vătămările corporale au fost provocate pentru a obține codul și cheia seifului, care în urma omorului a fost găsit gol.

În continuare mai umrează un rând de expertize.

Liderul comuniștilor din regiunea transnistreană, găsit mort în propria locuință

Oleg Horjan, liderul comuniștilor din regiunea transnistreană, a fost găsit împușcat în propria locuință. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către Diana Fetco, șefa Secției Comunicare și Protocol din cadrul Inspectoratului General al Poliției (IGP).

Ulterior, așa-numitul Comitet de Investigații de la Tiraspol a venit cu primele declarații în legătură cu decesul lui Oleg Horjan, diferite de informațiile oferite anterior de Poliția R. Moldova. Potrivit lor, au fost constatate multiple răni în zona gâtului și a spatelui, dar și mai multe leziuni, probabil provocate de câteva lovituri cu un obiect dur. Totodată, așa-numitul Comitet de Investigații a scris că seiful din biroul lui Horjan era deschis și gol.

În 2018, Oleg Horjan a fost condamnat de către pretinsele instanțe de judecată din regiunea transnistreană la o pedeapsă sub formă de privațiune de libertate pe un termen de 4 ani și 6 luni, în Penitenciarul Hlinaia, pentru „acțiuni violente împotriva unei persoane publice/reprezentantului puterii”. Motiv pentru arestarea lui Oleg Horjan a constituit desfășurarea întrunirii publice din 2 iunie 2018 și ulterioarele acțiuni ale sale de apărare a intereselor grupului de participanți care se aflau în detenția ilegală a miliției din regiunea transnistreană în urma unui protest pașnic.

În 2020, Curtea Supremă de Justiție a R. Moldova (CSJ) a constatat că, în rezultatul condamnării lui Oleg Horjan de către „instanțe de judecată” care nu au fost constituite conform legii şi care, în mod ilegal şi-au asumat atribuții de înfăptuire a justiţiei în regiunea transnistreană, acesta a fost privat de dreptul la un proces echitabil prevăzut de lege, anunța Asociația Promo-Lex printr-un comunicat de presă.

Pe 23 iulie 2020, Curtea Supremă de Justiție a R. Moldova a făcut publică decizia sa prin care a declarat sentinţa ,„Curţii Supreme a RMN” din 02 noiembrie 2018 (detalii aici) şi decizia „Colegiului de Recurs al Judecătoriei Supreme a RMN” din 28 decembrie 2018, în cauza penală în privinţa lui Horjan Oleg ca hotărâri adoptate de organe neconstituţionale (detalii aici)

În decembrie 2022, Oleg Horjan a fost eliberat din detenția ilegală. Informația a fost confirmată atunci pentru Ziarul de Gardă de către Pavel Cazacu, avocat la Asociația Promo-LEX.