Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cine este omul de afaceri…

Cine este omul de afaceri reținut de CNA: Compania administrată de acesta a mai fost anterior implicată în scandaluri

Omul de afaceri reținut miercuri, 29 martie, fiind bănuit de trafic de influență și corupere activă, comise în legătură cu unele dosare penale aflate în gestiunea CNA și a Procuraturii Anticorupție, este Adrian Rucan, administratorul şi beneficiarul efectiv al firmei de construcții „Ecosem Grup”, transmit sursele ZdG.

Potrivit surselor ZdG, bănuitul este Adrian Rucan, administratorul şi beneficiarul efectiv al firmei de construcții „Ecosem Grup”, care a mai fost implicată anterior într-un scandal, când mai mulți oameni de cultură din țara noastră, membri ai Uniunii Teatrale din Moldova, au dat în judecată întreprinderea pentru că timp de 15 ani nu și-au primit cheile de la apartamentele în care au investit zeci de mii de euro în perioada 2007-2014.

Conform unui comunicat emis de CNA, bănuitul ar fi acționat concertat împreună cu un grup de persoane, în interesul unor învinuiți în dosarul în care sunt investigați doi angajați ai unei bănci comerciale din Chișinău și trei administratori autorizați, reținuți de CNA pe 11 octombrie 2022.

Potrivit probatoriului administrat de procurori și CNA, omul de afaceri ar fi susținut în fața învinuiților din dosar că ar avea influență asupra unor procurori și judecători din cadrul diferitor instanțe și pe care i-ar putea determina să nu aplice arestul preventiv în privința acestora sau să revoce definitiv măsura preventivă.

De asemenea, bănuitul ar fi încercat să corupă un angajat al Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești, solicitând de la acesta informații din cadrul Programului de Gestionare Integrată a Dosarelor (PIGD) pentru a urmări la ce complete de judecată au fost distribuită cauza.

În octombrie 2022, cinci persoane, între care doi angajați ai unei bănci comerciale și trei administratori autorizați, au fost reținute de CNA și procurorii anticorupție. Acestea  sunt cercetate în mai multe dosare de spălare de bani, escrocherie, abuz de serviciu și fals.