Principală  —  Ştiri   —   Cine este Oleksandr Sîrski, noul…

Cine este Oleksandr Sîrski, noul comandant al armatei ucrainene după demiterea lui Valeri Zalujnîi

Sursa imaginii: Reuters

Colonelul general Oleksandr Sîrski, care a condus forțele armate ale Ucrainei din 2019, a fost promovat la rangul de comandant al trupelor militare joi, 8 februarie, în timp ce războiul Rusiei din Ucraina se apropie de cel de-al treilea an, scrie Reuters.

Numit și „Leopardul Zăpezii”, Sîrski a devenit comandantul forțelor armate tereste în 2019. Anterior a condus armata în lupta din estul orașului Donețk și Lugansk, care a început în 2014. 

Unele din cele mai victorioase bătălii din timpul invaziei Rusiei în Ucraina au avut loc sub conducerea lui Sîrski. Acesta a coordonat defensiva armatei ucrainene în Kiev în primele luni ale războiului și a fost numit Erou al Ucrainei, cea mai mare distincție a țării, în aprilie 2022. În iulie 2022, Sîrski a organizat și a executat contraofensiva care a îndepărtat forțele militare ruse din orașul Harkiv și a eliberat teritorii din estul și sud-estul Ucrainei. 

La începutul anului trecut, Sîrski a condus defensiva ucraineană în estul orașului Bahmut, unde mii de soldați au murit într-una din cele mai sângeroase bătălii ale războiului. Unii analiști militari s-au arătat sceptici dacă lupta pentru un oraș în ruine merită viețile soldaților. Sîrski a declarat că prin contraofensiva din Bahmut, armata a reușit să imobilizeze membrii grupului Wagner, ceea ce a slăbit eforturile de înaintare ale armatei rusești. 

După numirea în funcție, Sîrski și-a prezentat prioritățile. 

„Pe ordinea de zi avem sarcini noi. În primul rând, este vorba de o planificare clară și detaliată a acțiunilor tuturor organelor militare de comandă și control, a formațiunilor și unităților, ținând cont de necesitățile liniei de front în ceea ce privește cele mai recente arme furnizate de partenerii internaționali. Distribuirea și livrarea cât mai rapidă și mai rațională a tot ceea ce este necesar pentru unitățile de luptă a fost și rămâne principala sarcină a logisticii militare.  

Introducerea de noi soluții tehnice și extinderea experienței de succes, cum ar fi utilizarea sistemelor fără pilot la bord și a războiului electronic modern, reprezintă unul dintre vectorii de viitor pentru construirea victoriei în războiul nostru de eliberare.

Le sunt recunoscător foștilor conducători ai Forțelor Armate ale Ucrainei și veteranilor care, pe parcursul celor 10 ani de război ruso-ucrainean, au depus toate eforturile pentru a restabili și a construi capacitățile armatei ucrainene – o bază adevărată și solidă a statalității noastre!”
, a scris Oleksandr Sîrski pe pagina sa de Telegram, la scurt timp după învestirea sa în calitate de comandant al Forțelor Armatei ucrainene.