Principală  —  Investigatii  —  Dosar   —   Cine este Igor Gorgan, ex-șeful…

Cine este Igor Gorgan, ex-șeful Statului Major, acuzat de colaborare cu Rusia. Fost membru PLDM premiat de NATO. Reacția tatălui său, fost viceministru al Apărării: „Dacă este vinovat, să răspundă” vs. „Eu gândesc că asta-i un show politic”

Sursa foto: The Insider, Colaj ZdG

Ex-șeful Statului Major al Armatei Naționale, Igor Gorgan, despre care „The Insider” a scris că este informator pentru Serviciul de informații militare a Forțelor Armate a Federației Ruse (GRU), este fiul fostului viceministru al Apărării – Alexandru Gorgan. Igor Gorgan a ocupat în două rânduri funcția de șef al Statului Major al Armatei Naționale, prima oară între 2013 și 2016, iar a doua oară, între 2019 și 2021.

A fost membru al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), formațiune care l-a promovat prima dată în funcția de șef al Statului Major al Armatei Naționale. În 2012, a fost chiar premiat de NATO cu un „certificat de apreciere pentru faptul că a contribuit la dezvoltarea şi promovarea valorilor Euro-Atlantice în Republica Moldova”.

Tatăl lui Igor Gorgan, Alexandru Gorgan a fost viceministru al Apărării (1991-1995), secretar al Consiliului Suprem de Securitate (1995-1997), iar în prezent acesta este președintele organizației Liga Veteranilor Forțelor Armate ale Republicii Moldova „Ștefan cel Mare și Sfânt”.

Alexandru Gorgan: „Dreptul de a acuza și a spune că e trădător, agent străin, trebuie să fie demonstrat în judecată

Contactat de ZdG pentru a comenta acuzațiile aduse fiului său, Alexandru Gorgan s-a arătat sceptic de probele prezentate în investigația jurnalistică.

„Dreptul de a acuza și a spune că e trădător, agent străin, trebuie să fie demonstrat în judecată, dar nu de jurnaliștii care l-au numit în tot felul, inclusiv și pe mine.”

Alexandru Gorgan insinuează că fiului său i s-ar fi înscenat acest „scenariu”.

„Nu vă pare straniu că într-o zi apare materialul și imediat SIS-ul a reușit să examineze tot? Eu gândesc că asta-i un show politic în legătură cu adoptarea noii legi de trădare de patrie”, consideră Alexandru Gorgan.

Întrebat de ZdG de ce anume fiului său i s-ar fi înscenat această situație, Alexandru Gorgan a făcut referire la Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării, care a declarat pentru deschide.md, în urma investigației „The Insider” că ar fi știut „că Igor Gorgan este omul rușilor și că l-a demis din funcție, în 2016, pentru că știa că este un trădător.”

„Șalaru a spus că și eu lucram pentru Federația Rusă, dar eu nu l-am văzut pe Șalaru alături, în tranșee, cu mine, în 1992, când eu luptam împotriva Armatei Ruse. (…)Dacă știa că este agent rus (că Igor Gorgan este, n.red), de ce nu a ieșit atunci să spună?”, a mai declarat Alexandru Gorgan.

Alexandru Gorgan a spus că ar putea să îl de-a în judecată pe Anatol Șalaru pentru calomnie: „Nici cât e negru sub unghie nu poate să mă învinuiască. Eu sunt decorat cu ordinul cel mare pentru participarea la războiul din 1992, eu am introdus în armată limba română, nu poate să vină cu așa acuzații despre mine”.

Alexandru Gorgan/Sursa foto: Moldpres

Igor Gorgan nu a răspuns la apelurile insistente ale ZdG, însă tatăl acestuia a declarat că ar fi discutat prim mesaje cu fiul său, care i-ar fi spus că „toate acuzațiile sunt invenții nefondate”.

Totuși, Alexandru Gorgan a concluzionat că, dacă fiul său va fi găsit vinovat, „să răspundă”, însă el nu crede că acuzațiile care-i sunt aduse sunt veridice.

Tată proeuropean vs. fiu prorus? Fost membru PLDM premiat de NATO

Potrivit unui articol publicat de Moldpres în 2015, Alexandru Gorgan împreună cu alți veterani ai Forțelor Armate, condamnau atunci, participarea unui diplomat rus la parada din 2 martie de la Tiraspol, ca fiind un gest „neprietenesc”. Mai mult, veteranii, printre care și Alexandru Gorgan, au citit atunci, o declarație prin care „susțineau pe deplin decizia exprimată de ministrul Apărării Anatol Șalaru de a întrerupe relațiile de colaborare cu atașatul militar rus”, și acuzau faptul că „liderii secesioniști, având indicația și susținerea Moscovei, continuă procesul de deznaționalizare a populației băștinașe, ignorând tot ce face parte din patrimoniul nostru național, inclusiv dreptul copiilor de a studia limba maternă”.

În 2013, Igor Gorgan a fost membru al Consiliului Politic Național al PLDM, formațiune care era atunci la guvernare și preşedintele Uniunii Ofiţerilor în Rezervă „STEJARUL” iar presa scria despre el că urma să devină viceministru al Apărării.

Un an mai devreme, în 2012, Gorgan fusese premiat chiar de către Oficiul NATO la Chișinău. „Pe data de 10 octombrie curent, Igor Gorgan, membru al Consiliului Politic Naţional al PLDM, Preşedintele Uniunii Ofiţerilor în Rezervă “STEJARUL” a participat la evenimentul public „5 ani de diplomaţie publică a Centrului de Informare şi Documentare privind NATO în Republica Moldova”, care s-a desfăşurat în Chişinău. În cadrul ceremoniei, reprezentanţii CID NATO din Chişinău i-au oferit Preşedintelui Uniunii Ofiţerilor în Rezervă “STEJARUL” Igor Gorgan, certificat de apreciere pentru faptul că a contribuit la dezvoltarea şi promovarea valorilor Euro-Atlantice în Republica Moldova, la familiarizarea cetăţenilor cu proiectele, programele şi instrumentele de cooperare dintre Moldova şi NATO”, se spune într-un comunicat din acea perioadă.

În 2019, Vitalie Marinuța, fost ministru al Apărării, acuza că „Gorgan şi-a cumpărat gradul militar de la PLDM”. În 2016, solicitat de Deschide.MD, ex-ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa declara că a fost presat de conducerea Partidului Liberal Reformat şi de cea a Partidului Liberal Democrat din Moldova pentru a-l numi pe Igor Gorgan la funcţia de şef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale în schimbul majorării bugetului Armatei Naţionale, dar şi a unui pachet social pentru militari.  

sursa: Ministerul Apărării

Cine este Igor Gorgan?

Igor Gorgan a fost numit în funcția de șef al Statului Major al Armatei Naționale, pentru prima oară în 2013, însă la trei ani distanță, în 2016, Gorgan a fost demis din funcție de către Anatol Șalaru, care era ministru al Apărării.

Din 2016 până în 2018, Igor Gorgan s-a aflat la dispoziția ministrului Apărării, iar din 2018 până în 2019, acesta a ocupat funcția de șef al Centrului de Studii Strategice de Apărare și Securitate al Academiei Militare al Forțelor Armate „Alexandru cel Bun”, municipiul Chișinău.

În 2019, Igor Gorgan a fost numit din nou șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale, comandant al Armatei Naționale, de către Igor Dodon, care era președinte al R. Moldova. Numirea lui s-a produs la scurt timp după ce PSRM și PAS au preluat puterea de la PDM-ul condus de Plahotniuc.

În 2021, când noua președintă a R. Moldova a devenit Maia Sandu, Igor Gorgan a fost, din nou, demis din funcție.

Igor Gorgan și-a făcut studiile militare în Federația Rusă, conform informațiilor din CV-ul său postat pe site-ul Ministerului Apărării.

Studii

1987 — 1991 — Şcoala Militară Superioară Armelor Întrunite din or. Novosibirsk, Federaţia Rusă
1995 — 2000 — Universitatea Liberă Internaţională din Moldova, Departamentul Drept Internaţional (jurist)
2001 — 2002 — Colegiul de Comandă şi Stat Major Forţelor Terestre din SUA, Ft.Leavenworth, Kansas, SUA
2012-2014 — Universitatea Liberă Internaţională din Moldova, magistru în Drept internaţional şi instituţional

2013-2017 – Institutul de Cercetări Juridice şi Politice al Academiei de Ştiinţe al Moldovei, mun. Chişinău

Gorgan a activat aproape toată viața în cadrul Ministerului Apărării, fiind de-a lungul anilor detașat și în mai multe misiuni internaționale. Între 1991 și 1992 el a fost locţiitor comandant companie aeropurtate, regiment aeropurtat în divizia trupelor aeropurtate din or. Bolgrad, Ucraina.

Vedeți AICI CV-ul său.

Igor Gorgan/Sursa: The Insider

Ultima declarație de avere a lui Igor Gorgan

În ultima declarație de avere publicată de Igor Gorgan (pentru anul 2021), scrie că acesta a avut un salariu anual net de peste 300 de mii de lei, din funcția de șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale.

Soția acestuia a ridicat pentru anul 2021 un salariu net de 30 de mii de euro, pentru Misiunea OSCE Ucraina.

Tot în anul 2021, Igor Gorgan a avut o pensie totală de aproximativ 80 de mii de lei, iar indemnizația pentru eliberarea din funcția de șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale a fost în sumă de peste 50 de mii de lei.

În 2021, familia lui Igor Gorgan a intrat în posesia unui teren intravilan în valoare de peste 100 de mii de lei și a unui teren extravilan în valoare de 100 de mii de lei.

Tot în 2021, Gorgan a achiziționat un garaj în valoare de peste 80 de mii de lei. Familia Gorgan deține, din 2010, un apartament de 163 metri pătrați, care ar avea o valoare de aproximativ 1 milion de lei. Valoarea actuală a unui asemenea apartament ar fi însă mult mai mare. Bunul a fost procurat în urma unui contract de investiții semnat în 2005.

Tot în 2021, unul dintre membrii familiei lui Gorgan a achiziționat un autoturism Mitsubishi Outlander, în valoare de 300 de mii de lei, iar Igor Gorgan mai deține un autoturism MAZDA 323, achiziționat în anul 1998, în valoare de 32 de mii de lei.

Igor Goran – prezent la Ambasada Rusiei pentru elogierea Armatei Ruse, în 2020

Într-un articol scris în februarie 2020 de către LiberTV , Igor Gorgan era menționat pentru că participase la elogierea Armatei Ruse din acel an (23 februarie – Ziua Armatei Sovietice) și pentru că ar fi fost prezent la Ambasada Federației Ruse alături și de alte persoane din structurile statului, de la vremea aceea, precum ministrul Justiției de atunci, Fadei Nagacevschi, ministrul Apărării de atunci, Victor Gaiciuc, alți afiliați ai Partidului Socialiștilor, dar și reprezentanți ai administrației separatiste de la Tiraspol, de atunci precum Victor Ignatiev și Oleg Beleakov.

„Tot acolo au fost văzuți șeful adjunct al Serviciului de Informații și Securitate, Artur Gumeniuc, șeful adjunct al Serviciului Protecție și Pază de Stat, Petru Corduneanu, și șeful Inspectoratului General de Carabinieri, Ștefan Pavlov. Totodată, la eveniment au mai luat parte secretarul general al Guvernului, Liliana Iaconi și secretarul general al Parlamentului, Adrian Albu, Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, precum și deputatul PSRM, Andrian Lebedinschi, au fost, la fel, nelipsiți de la Ambasada Rusiei”, scria, atunci, LiberTV.

Sursa foto: LiberTV

Igor Gorgan – spion rus?

În urma unei investigații făcute de „The Insider” împreună cu proiectul jurnalistic din R. Moldova Маленькая Страна (Țara Mică, n.r. traducere din limba rusă), a fost publicată corespondența de Telegram dintre Igor Gorgan, ex-seful Statului Major al Armatei Naționale și curatorul său de la Serviciul de informații militare a Forțelor Armate a Federației Ruse (GRU), colonelul Alexei Makarov, unde Gorgan raporta în mod regulat despre situația politică din Moldova și a transmis date despre vizitele reprezentanților Ministerului ucrainean al Apărării, care au cumpărat echipament militar și obuze pentru forțele lor armate, dar și alte informații ce țin de securitatea statului.

Ulterior, veridicitatea informațiilor deținute de „The Insider” a fost confirmată de către SIS.

Și Ministerul Apărării a reacționat la scurt timp: „(…) Toate informațiile care au apărut în investigație sunt atent verificate și analizate de specialiștii noștri în cooperare cu alte instituții ale statului (…). Armata Națională a demonstrat în ultimii doi ani că este hotărâtă să întărească sectorul de apărare pentru a asigura pacea în R. Moldova și siguranța cetățenilor. Nu vom permite ca Armata Națională să fie folosită de trădători de țară împotriva interesului național. Armata Națională se subordonează nemijlocit Comandantului Suprem al Forțelor Armate și servește Patria”, se spune într-un comunicat al Ministerului”, se arată într-un comunicat al Ministerului.

Totodată, șeful cabinetului președintelui R. Moldova, Adrian Băluțel, a declarat pe marginea investigației „The Insider” că astfel de crime împotriva statului trebuie pedepsite în cel mai aspru mod pentru trădare de Patrie”.

Totodată,  Igor Gorgan, a fost suspendat din funcția de șef al securității UNHCR Moldova, agenția ONU pentru refugiați, acolo unde activa în ultima perioadă, pe durata anchetei de serviciu. Informația a fost confirmată de Monica Vazquez, reprezentanta UNHCR MOLDOVA, pentru postul de televiziune TVR Moldova.