Principală  —  IMPORTANTE   —   Cine e „omul Rusiei” în…

Cine e „omul Rusiei” în campania pentru prezidențiale? Alexandr Stoianoglo, votat masiv de diaspora din Rusia, adusă organizat la Moscova pe banii lui Șor

Alexandr Stoianoglo s-a plasat pe prima poziție în topul preferințelor diasporei din Rusia, acumulând 4619 voturi din totalul de 8234.

Sutele de cetățeni moldoveni veniți la Ambasada R. Moldova de la Moscova”, așa cum titra, în dimineața zilei de 20 octombrie, TASS – agenție de presă controlată de Kremlin, au fost însă aduși organizat de un centru „cultural-educativ pentru diaspora din Rusia”, deschis de Ilan Șor la Sankt Petersburg, care a asigurat moldovenilor stabiliți în regiunea Leningrad cazare și transport gratuit spre Moscova în ziua alegerilor.

Cetățenii R. Moldova din Rusia, aduși organizat la secțiile de votare de la Moscova de o organizație înființată de Șor

Sute de cetățeni moldoveni au venit la Ambasada R. Moldova de la Moscova pentru a vota la alegerile prezidențiale și la referendumul republican constituțional privind aderarea la UE”, titra, în dimineața zilei de 20 octombrie, TASS – agenție de presă controlată de Kremlin.

Înainte cu doar o lună însă, la mijlocul lui septembrie, un centru „cultural-educativ pentru diaspora din Rusia”, deschis de Ilan Șor la Sankt Petersburg, promitea cetățenilor R. Moldova stabiliți în regiunea Leningrad cazare și transport gratuit spre Moscova în ziua alegerilor.

Ziarul de Gardă a intrat în posesia unui anunț prin care cetățenilor R. Moldova care locuiesc în Regiunea Leningrad li se promitea transport, mâncare și cazare gratuită pentru a merge să voteze în cadrul alegerilor din 20 octombrie curent.


În discuții cu diaspora din F. Rusă, organizează transport gratuit; în discuție cu ZdG — neagă

ZdG, sub o identitate falsă, s-a arătat interesat de un bilet avia de la Sankt Petersburg spre Moscova, însă ni s-a spus că toate locurile sunt ocupate. Ni s-a propus, în schimb, un loc în autocar. Ulterior, ne-au transmis toate datele privind ora și locul pornirii, printr-un mesaj redirecționat de la Alexandru Bulat, tot el fiind directorul Centrului care organizează deplasarea și, de asemenea, persoană de contact.

L-am telefonat pe Bulat de mai multe ori, însă acesta a refuzat să ne răspundă. Ulterior, ne-a cerut să-i transmitem un mesaj în scris. L-am întrebat câți oameni au fost aduși organizat la secțiile de votate prin intermediul Centrului pe care-l reprezintă și câți bani a cheltuit organizația înființată de Șor, însă a negat că a organizat transport gratuit și a menționat că fiecare cetățean a avut propriile cheltuieli.

Captură de ecran

Cine stă în spatele Centrelor „cultural-educative”?

Pe 26 august, Omniapres a scris că „un centru cultural-educativ pentru moldoveni a fost deschis la Sankt-Petersburg”, oficiul responsabil de organizarea transportului către cele două secții de votare deschise la Moscova.

Anterior, potrivit jurnaliștilor de la Europa Liberă, Blocul „Victorie-Pobeda” susținea că a deschis oficii ale unui Centru cultural-educativ pentru diaspora din Rusia la Kursk, Kaluga, Iaroslavl, Voronej, Reazan, Smolensk, și Moscova.

„Oficiile din opt orașe au fost deja deschise și primesc vizitatori”, a scris pe Telegram liderul blocului „Victorie-Pobeda”, oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat în Moldova la 15 ani de închisoare pentru fraudă bancară.

Candidații lui Șor, votați la Moscova. Stoianoglo, lider detașat în preferințele diasporei din F. Rusă

Potrivit unui comunicat de presă emis de Comisia Electorală Centrală, Alexandr Stoianoglo s-a plasat pe prima poziție în topul preferințelor diasporei din Rusia, acumulând 4619 voturi din totalul celor 8234, detașat de poziția a doua, pe care se plasează Renato Usatîi, cu 1032 de voturi. În topul preferințelor cetățenilor R. Moldova din F. Rusă se mai află Vasile Tarlev, candidat susținut tacit de Șor, cu un total de 883 de voturi obținute de la cele două secții de votare de la Moscova. Victoria Furtună, o altă candidată susținută de Șor, a obținut 701 voturi de la cetățenii moldoveni care au votat la Moscova.