Cine ar putea ajunge în funcții cheie în administrația lui Donald Trump?
Membrii echipei câștigătoare a lui Donald Trump sunt pe lista scurtă a candidaților pentru posturi în administrația sa. Sunt selectați oameni loiali ale căror opinii corespund ideilor noului președinte și nu le contrazic, așa cum sa întâmplat adesea în timpul primului său mandat la Casa Albă, scrie Moscow Times.
Secretar de stat
În urmă cu câteva săptămâni, la un prânz cu membrii conservatori ai Congresului, membrul campaniei lui Trump și fostul consilier pentru securitate națională, Robert O’Brien, a numit câțiva candidați pentru funcții de top, scrie Politico, citând un membru al personalului Congresului care a fost prezent. Senatorii Marco Rubio și Bill Hagerty, precum și Richard Grenell, candidează pentru postul de secretar de stat. În timpul primei președinții a lui Trump, Hagerty a fost ambasador în Japonia, iar Grenell a fost ambasador în Germania, precum și funcția de executiv al directorul de informații naționale.
În timpul președinției lui Joe Biden, Grenell a servit ca un fel de secretar de stat din umbră, întâlnindu-se în numele lui Trump cu politicieni de extremă dreapta din America Centrală, Europa de Est și alte regiuni, notează Financial Times. Despre politica externă a lui Trump Grennell a spus publicației: „Predictibilitatea este un lucru teribil. Desigur, cealaltă parte dușmanii Americii vor predictibilitate. Trump este imprevizibil.”
Potrivit acestuia, aliații vest-europeni ai SUA sunt „blocați” în abordări vechi atunci când încearcă să găsească soluții la probleme internaționale, de exemplu prin intermediul Consiliului de Securitate al ONU. „ONU poate fi importantă, dar nu este singurul instrument și, uneori, nu este unul deosebit de util. Preferăm să intrăm în coaliții cu oameni care vor să realizeze ceva”, a spus el. Trump, potrivit lui Grenell, a demonstrat deja că știe să rezolve conflictele aducând părțile la masa negocierilor: „A făcut-o tot timpul. Arabii și israelienii, rușii și ucrainenii vor fi următorii.”
Grenell, împreună cu Trump, s-au întâlnit cu Volodimir Zelenski la sfârșitul lunii septembrie, când a vizitat Statele Unite și și-a prezentat „planul de victorie”. Grenell este, de asemenea, luat în considerare pentru postul de consilier pentru securitate națională, notează The Wall Street Journal.
De asemenea, vicepreședintele Comisiei de Informații a Senatului, Rubio, consideră că este timpul să fie pus capăt războiului din Ucraina și pentru aceasta „nu trebuie să fii fan al lui Putin”. „Ucrainenii au fost incredibil de curajoși și puternici, dar în cele din urmă ceea ce finanțăm este un război de impas care trebuie să se încheie”, a spus el pentru NBC după alegeri.
Hagerty atribuie abordarea lui Trump cu privire la relațiile internaționale principiului reciprocității: „Dacă ești partenerul nostru comercial, trebuie să faci tranzacții în condiții reciproc avantajoase. „Trump s-a concentrat pe reciprocitate de-a lungul mandatului său și a discutat despre asta cu mine: este nevoie de ceva dramatic pentru a atrage atenția țărilor cu care facem comerț”. Asemenea măsuri dramatice vor trebui să fie luate, deoarece Trump are doar patru ani pentru a schimba radical valul în favoarea Americii, a spus Hagerty.
Ministrul Apărării
Potrivit lui O’Brien, senatorul Tom Cotton luptă pentru postul de secretar al Apărării. WSJ, citând echipa lui Trump, îl numește și pe fostul secretar de stat Mike Pompeo, căruia Trump i-a exprimat recunoștința în timpul discursului său de victorie de miercuri, 6 noiembrie, însuși O’Brien și alți câțiva candidați, inclusiv Mike Waltz.
Waltz, unul dintre cei mai importanți speakeri în domeniul securității naționale dintre republicanii Camerei, a explicat pentru FT cum ar putea Trump să forțeze pacea asupra lui Putin: „Președintele înțelege foarte bine cum să exercite presiune și avem o pârghie enormă asupra Rusiei din punct de vedere economic.
Ministrul Finanțelor
Trump a discutat public și privat numirea a doi investitori miliardari care i-au finanțat în mare măsură campania, Scott Bessent de la Key Square Capital Management și John Paulson, care își conduce propriul fond speculativ, ca secretar al economiei și bugetului. Ambele susțin tarifele de import (Trump amenință că le va stabili la 60% pentru mărfurile din China și 20% pentru mărfurile din toate celelalte țări), dar le prezintă ca un instrument important de negociere conceput pentru a extorca concesii de la partenerii comerciali.
Bessent a servit ca consilier economic al lui Trump în timpul campaniei electorale. Într-un interviu acordat FT, el a numit tarifele promise de Trump o amenințare „maximalistă” care ar putea fi schimbată în timpul negocierilor: „Aceasta este o escaladare de dragul detensionării”. El intenționează să introducă taxe treptat, astfel încât orice consecințe inflaționiste care apar în timp să fie compensate de măsuri dezinflaționiste precum dereglementarea. Bloomberg Economics estimează că tarifele maxime ar reduce PIB-ul SUA cu 0,8% și ar determina creșterea prețurilor cu 4,3% până în 2028, dacă China va riposta.