Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cinci școli din R. Moldova…

Cinci școli din R. Moldova vor fi modernizate. Acestea vor beneficia de echipament performant dar și de noi metode de predare

Foto: MEC

Norvegia și PNUD Moldova vor moderniza cinci din cele 35 de instituții de învățământ care fac parte din Rețeaua Școlilor Model din R. Moldova. Investițiile vor fi făcute în cadrul proiectului „Transformarea educației în Moldova prin Școlile Model”, în valoare de 18 920 667 dolari, implementat în perioada 2024-2028, potrivit unui comunicat al Ministerului Educației și Cercetării (CEC).

Clădirile vor fi renovate și dotate cu echipamente școlare performante și mobilier. Astfel, de condiții mai bune vor beneficia mii de copii din centrele raionale, dar și cei care vin la aceste instituții din localitățile învecinate, potrivit Ministerului.

PNUD și Norvegia vor susține totodată formarea cadrelor didactice și adaptarea curriculumului și a conținuturilor educaționale predate în școli. 

Viitoarele proiecte de reconstrucție vor fi consultate pe larg în cadrul unor discuții publice cu elevii, profesorii și părinții. 

Cele cinci școli vor dispune de computere, table interactive și alte dispozitive educaționale noi.

Se vor face lucrări de modernizare și în exteriorul clădirilor – vor fi renovate terenurile de sport, trotuarele, curțile școlilor și sistemele de iluminat etc. În plus, școlile vor primi mobilier nou.

Totodată, metodele de predare vor fi îmbunătățite. Profesorii din cele cinci școli vor beneficia de cursuri de formare și perfecționare pentru a-și dezvolta competențele pedagogice.

Proiectul va sprijini MEC în procesul de dezvoltare curriculară și abilitarea școlilor în luarea deciziilor. Astfel, va fi revizuit curriculumului național și documente aferente, pentru ca acestea să asigure interdisciplinaritatea, incluziunea, egalitatea de șanse și alte componente importante.

Pentru a asigura implementarea noilor documente curriculare, vor fi instruite cadrele didactice, precum și vor fi elaborate planuri de lecție și alte materiale educaționale. Se va lucra și la îmbunătățirea guvernanței educației la nivel local, a managementului școlar și a autonomiei instituțiilor educaționale. 

Reţeaua Şcolilor Model este un proiect al Ministerului Educaţiei și Cercetării. Autorităţile au ales 35 de şcoli, care vor fi transformate astfel încât să fie un model atât din punct de vedere a infrastructurii, cât şi a metodelor de predare. Inițiativa este susținută și de Banca Mondială, Uniunea Europeană, PNUD, UNICEF, Guvernul Poloniei și alte organizații internaționale. Totodată, proiectul este susținut de mai multe companii private, care s-au alăturat inițiativei.