Principală  —  IMPORTANTE   —   Cinci persoane sunt trimise în…

Cinci persoane sunt trimise în judecată pentru organizarea intrării ilegale în R. Moldova a doi ucraineni

Sursa: Poliția de Frontieră

Cinci persoane au fost trimise în judecată pentru organizarea intrării ilegale pe teritoriul R. Moldova a doi ucraineni pentru suma de 5 mii de dolari, se arată în comunicatul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Persoanele învinuite sunt patru bărbați și o femeie din Basarabeasca cu vârste cuprinse între 22 și 57 de ani. Faptele incriminate acestora de către procurorii PCCOCS au avut loc în martie 2023 și ianuarie 2024. În primul episod din 2023, trei bărbați învinuiți și femeia învinuită cu rol de organizator au fost implicați în organizarea călătoriei în afara postului vamal a unui ucrainean din Harkiv în Moldova, care urma să le achite 3,5 mii de dolari. 

PCCOCS scrie că după facilitarea traversării ilegale a hotarului din Ucraina în Moldova aceștia au fost reținuți. Procurorii au solicitat aplicarea arestului preventiv, inclusiv a femeii cu rol de organizator, însă Judecătoria Cahul, a aplicat arestul la domiciliu, iar ulterior a refuzat prelungirea măsurii.

„Cu privire la cel de-al doilea episod din 2024, în februarie, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a comunicat despre implicarea în schemă a  femeii cu rol de organizator, a fratelui acesteia și a inculpatului mai în vârstă cu care au comis aceeași infracțiune și în 2023. În acest caz, după ce au organizat sosirea până la hotarul cu Moldova a ucraineanului apt de luptă din regiunea Cercasî, pentru 3,6 mii de dolari plătiți membrilor grupului criminal organizat din Ucraina, acesta a fost preluat pentru traversarea ilegală a hotarului. Pentru acest serviciu, cetățeanul ucrainean le-a achitat suma de 1400 de euro”, comunică procuratura.

Ulterior, aceștia au fost reținuți, după care în privința femeii, fratelui acesteia și celui mai în vârstă inculpat a fost aplicat arestul la domiciliu de către Judecătoria Cahul, sediul Taraclia, prelungit o singură dată (chiar dacă procurorii au solicitat aplicarea arestului preventiv). În ceea ce privește cele patru mașini folosite la transportarea migranților, acestea au fost ridicate, pentru eventuala confiscare în folosul statului, ulterior pronunțării instanței de judecată.

Potrivit Codului penal, cei cinci riscă o amendă de până la 67 de mii de lei sau închisoare de la 5 la 7 ani. Urmează ca dosarul să fie examinat de Judecătoria Cahul, iar până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale, persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Recent, în iulie 2024, urmare a unui dosar trimis în judecată de Procuratura raionului Hâncești, unul din ei a fost condamnat la amendă de 45 mi de lei pentru aceeași infracțiune de organizare a migrației ilegale a cetățenilor din Ucraina, în ianuarie 2024.