Cinci mituri despre sănătatea mintală, demontate de specialiști
Miturile și stereotipurile sunt principalul motiv care determină oamenii să nu se se adreseze la un specialist în sănătate mintală. Mai multe dintre acetsea au fost demontate în cadrul webinarului online „Sănătatea mintală: combatem miturile și stereotipurile”, moderat de psihologul Sergiu Toma. Evenimentul s-a defășurat în contextul campaniei „Cum te simți azi?”, organizată de Ministerul Sănătății al R. Moldova, cu suportul Biroului Organizației Mondiale a Sănătății în R. Moldova și al Uniunii Europene.
Iată cele cinci mituri despre sănătatea mintală, demontate de către psihiatrul Jana Chihai:
Mit: Persoanele cu afecțiuni mintale sunt agresive
Realitate: Studiile arată că persoanele care suferă de afecțiuni mintale sunt de 2 ori mai puțin agresive decât cele care se consideră sănătoase. Iar persoanele cu boli mintale severe au șanse de peste 10 ori mai mari de a fi victime ale infracțiunilor violente decât populația generală. Astfel, nu există niciun motiv real pentru ca o persoană cu probleme de sănătate mintală să fie considerată periculoasă.
Mit: Persoanele cu afecțiuni de sănătate mintală sunt leneșe
Realitate: Despresia sau anxietatea perturbă capacitatea oamenilor de a fi activi. Oboseala fizică este cel mai des determinată de oboseala psihică. O afecțiune mintală poate îngreuna chiar și realizarea celor mai simple lucruri, precum îngrijirea corporală, consumul alimentelor și mișcarea. Aceste semne nu indică faptul că o persoană este leneșă, ci că are nevoie de ajutorul unui specialist.
Mit: Persoanele cu afețiuni de sănătate mintală sunt slabe
Realitate: În societatea noastră imaginea unei persoane puternice este cea a persoanei care nu vorbește despre problemele cu care se confruntă, care nu plânge și nu își arată vulnerabilitatea. Acest concept este greșit și poate duce la agravarea afecțiunilor mintale. Puterea constă în a conștientiza că te afli într-o situație dificilă și că ai nevoie de ajutor. Persoanele cu afecțiuni de sănăte mintală care se adresează specialiștilor nu manifestă slăbiciune, ci inteligență emoțională.
Mit: Afecțiunile de sănătate mintală sunt specifice femeilor
Realitate: Afecțiunile de sănătate mintală sunt specifice atât femeilor, cât și bărbaților, în egală măsură. Faptul că unele femei sunt mai emotive și se exprimă mai ușor, nu înseamnă că suferă mai mult sau mai des decât bărbații. Adresarea la un specialist și vindecarea este la fel de importantă pentru toate persoanele, indiferent de gen sau statut.
Mit: Consilierea psihologică este costisitoare sau inaccesibilă
Realitate: În R. Moldova sunt 40 de Centre Comunitare de Sănătate Mintală (CCSM), amplasate în toate regiunile țării. Acestea oferă diverse servicii – de la consilierea psihologică la consultația psihiatrului. Adresarea la un profesionist din cadrul acestor centre este gratuită, confidențială și în apropierea locului de trai. Pentru a găsi un specialist, accesează platforma unică, dedicată campaniei – www.cumtesimtiazi.md.
Webinarul „Sănătatea mintală: combatem miturile și stereotipurile” poate fi urmărit integral pe platforma www.privesc.eu. Acesta este parte a campaniei „Cum te simți azi?”, care își propune să încurajeze populația să apeleze la ajutorul specialiștilor și să conștientizeze că sprijinul calificat le poate îmbunătăți calitatea vieții. În cadrul campaniei au mai fost concepute: mascota „floarea soarelui”, care simbolizează loialitatea, căldura sufletească și emoțiile pozitive, un spot video dedicat, un proiect fotografic, 2 webinare informative, dar și o serie de campanii digitale.
Campania a fost lansată de de Ziua Mondială a Sănătății Mintale, marcată în acest an la 10 octombrie, cu sloganul „Servicii de sănătate mintală pentru toți: să le transformăm în realitate”. Pentru mai multe informații despre campanie, urmăriți www.cumtesimtiazi.md și paginile de Facebook ale Ministerului Sănătății și Biroului OMS în Republica Moldova.