Principală  —  IMPORTANTE   —   Cinci antreprenori și-au extins afacerile…

Cinci antreprenori și-au extins afacerile datorită unor granturi: unii au procurat echipamente, alții au mărit echipa

Cinci antreprenori au reușit să obțină granturi care le-au permis să-și extindă afacerile și să-și atingă obiectivele. Fiecare dintre aceștia au beneficiat de finanțare în cadrul proiectelor organizate de Asociația Grupul de Acțiune Locală „Trei Coline” pentru a-și moderniza echipamentele, a crește capacitatea de producție și a oferi produse de calitate superioară. Aceste investiții nu doar că le-au simplificat munca, dar au deschis și noi oportunități pentru a atrage mai mulți clienți, iar pentru unii, de a crea locuri de muncă în localitate.

„Sunt multe lucrări pe care noi nu le-am putut face până acum, iar cu ajutorul acestor aparate va fi posibil

Dan Marchitan, un tânăr antreprenor din Pripiceni-Răzeși, raionul Rezina deține un bar-magazin în localitate și a transformat terasa deschisă într-un spațiu accesibil pe tot parcursul anului, ceea ce îi va permite să atragă clienți chiar și în sezonul rece. Bărbatul susține că înainte, în timpul iernii, clienții se înghesuiau în magazin, iar acest lucru îl incomoda în activitatea sa. Cu ajutorul grantului, Dan a reușit să izoleze terasa, oferindu-le clienților confort în orice sezon.

Bar-magazinul deschis de Dan Marchitan. Terasa izolată datorită grantului

În timpul iernii îmi era dificil. Lumea venea și stătea în magazin și nu-mi era comod să lucrez. În primul rând, ne dorim să avem mai mulți clienți, chiar să se dubleze, mai ales că terasa va fi disponibilă și în timpul iernii. În regiunea noastră, nu mai este alt local de tip închis, doar la noi. În al doilea rând, e mult mai comod pentru mine să lucrez, nu încurcă în magazin cumpărătorii”, susține tânărul antreprenor.

De confecționarea articolelor din metal și lemn, dar și a mobilierului din PAL (plăci aglomerate de lemn) și lemn masiv combinat cu rășină epoxidică se ocupă 2 antreprenori din satul Ignăței, raionul Rezina. Cu ajutorul granturilor obținute, aceștia au reușit să achiziționeze diverse echipamente care îmbunătățesc considerabil calitatea produselor, viteza de execuție dar și să realizeze unele lucrări care înainte erau imposibil de efectuat. Ion Șcerbina confecționează porți, garduri, bucătării, dulapuri, paturi și oricare alte articole din lemn combinate cu metal. Bărbatul ne-a relatat că pentru afacerea sa a aplicat la grant soacra lui, Valentina Panuța, care este administratoarea companiei. 

Datorită acestui grant am obținut mașină de frezat, mașină de aplicat cant, de găurit, mașină de tăiat metal. În primul rând, această tehnică ne va ușura foarte mult munca. În al doilea, viteza de lucru va fi mult mai mare. E cu totul alta calitatea, mult mai bună. Sunt multe lucrări pe care noi nu le-am putut face până acum, iar cu ajutorul acestor aparate va fi posibil”, declară Ion Șcerbina. De asemenea, acesta plănuiește să angajeze noi muncitori. 

Ion Șcerbina, antreprenor din Ignăței, Rezina, care confecționează articole din metal și lemn

Serghei Gîrlea, un alt antreprenor din aceeași localitate, a obținut finanțare pentru achiziționarea utilajului necesar în realizarea mobilei din rășină epoxidică la comandă.

Echipamentul câștigat cu ajutorul grantului mă ajută foarte mult, deoarece timpul folosit pentru fiecare comandă este mai mic. Am avut nevoie de aceste aparate. Datorită utilajului, pot oferi clientului o calitate mult mai bună a comenzii”, spune bărbatul.

Echipament achiziționat datorită grantului obținut de către Serghei Gîrlea

„E un ajutor foarte bun pentru noi”

Cătălina Belibou, fondatoarea unei întreprinderi în satul Răspopeni, raionul Șoldănești, s-a specializat în producerea platourilor pentru tort și a decorațiunilor din placaj, sticlă pentru diferite evenimente. Dorind să diversifice gama de produse, ea a decis să producă și cutii din carton pentru deserturi. Grantul a fost utilizat pentru achiziționarea mașinii de producere a cutiilor și ambalajelor din carton.

Cătălina Belibou, antreprenoarea care a utilizat grantul pentru achiziționarea mașinii de producere a cutiilor și ambalajelor de carton

Utilajul achiziționat în cadrul proiectului este unul performant ce ne permite să producem diferite modele de cutii. Astfel, vom diversifica gama de produse existentă. Acest utilaj ne oferă posibilitatea să producem cutiile de o calitate mai bună și capacitatea de producere să fie mai mare” explică Cătălina Belibou.

Un centru de consultanță și evidență contabilă din satul Peciște, raionul Rezina, a beneficiat de sprijin prin intermediul Asociației Grupul de Acțiune Locală „Trei Coline” pentru a-și achiziționa echipamentele necesare, inclusiv calculatoare, soft-uri și mobilier. Anterior, lucrul era realizat manual, fiind o activitate dificilă și costisitoare din cauza lipsei de programe și a prețului ridicat al mobilierului.

Înainte de proiect, lucram manual, era dificil, căci nu aveam programa necesară, era costisitoare, chiar și mobilierul scump. E un ajutor foarte bun pentru noi. Prin contribuția noastră și cu ajutorul lor, ne-am cumpărat cele necesare. Avem 8 agenți economici pe care îi deservim. Acum avem 3 angajați. Vrem să ne mărim echipa, să găsim tineri pe care să-i instruim”, susține Filip Belibov, administratorul centrului de consultanță și evidență contabilă.

„Această publicație a fost creată în cadrul Fondului de Dezvoltare Rurală LEADER-UE 3.0. Conținutul acesteia reprezintă responsabilitatea exclusivă a programului «EU4Moldova: Comunități Locale», finanțat de UE, Guvernele Germaniei, Austriei și Poloniei și implementat de către GIZ, ADA și Solidarity Fund PL în Moldova. Conținutul publicației reprezintă punctul de vedere al autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al Uniunii Europene și al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone.”