Ciclonul Boris a lovit Europa. Inundații masive în România, în Cehia, Polonia, Austria, Slovacia și Ungaria
România a înfiinţat tabere de refugiaţi şi a lansat operaţiuni de salvare după ce inundaţiile au ucis cel puţin patru persoane şi au distrus mii de case în estul ţării, notează BBC, care prezintă situaţia provocată de ploile torenţiale şi în alte ţări.
Sunt folosite bărci şi avioane militare pentru a muta oamenii în siguranţă, iar prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat că prioritatea actuală este de a preveni alte pierderi de vieţi omeneşti.
Cele patru persoane decedate au fost găsite în judeţul Galaţi din sud-estul României în timpul unei operaţiuni de căutare şi salvare, au confirmat serviciile de urgenţă.
„Zeci de persoane au fost salvate din locuinţele lor în 19 zone ale ţării”, au adăugat acestea.
În ultimele zile, ploile torenţiale s-au abătut asupra Europei Centrale şi de Est, umflând râurile şi declanşând avertizări de inundaţii în Republica Cehă, Polonia, Austria, Slovacia şi Ungaria.
Barierele împotriva inundaţiilor din capitala cehă Praga au fost ridicate, în timp ce în unele părţi ale Poloniei locuitorii au fost evacuaţi.
În Polonia, ministrul de interne Tomasz Siemoniak a declarat că există o „situaţie dificilă” în zonele din jurul a patru râuri.
În sud-vest, râul Biala a depăşit nivelurile de siguranţă cu doi metri şi există o îngrijorare deosebită cu privire la oraşele din apropiere Morow şi Glucholazy.
Locuitorul din Glucholazy, Piotr Jakubiec, a declarat că a pregătit saci de nisip şi pompe pentru a devia apa, dar că este „imposibil de prezis ce se va întâmpla”.
„Este a doua oară în viaţa mea când asist la un astfel de fenomen. Este un coşmar pentru oamenii care locuiesc aici”, a spus el.
O altă locuitoare, Zofia Owsiaka, a declarat că toată lumea din oraş este „speriată” şi că nu pare să existe „nicio speranţă că ploaia se va opri”.
„Bineînţeles că sunt speriată. Apa este cea mai puternică forţă a naturii. Toată lumea este speriată”, a spus ea.
În oraşul Wroclaw, mii de locuitori au fost nevoiţi să folosească scările blocurilor înalte, deoarece lifturile au fost închise din cauza temerilor legate de inundaţii, a raportat presa locală.
Premierul Donald Tusk a încercat să asigure publicul că prognozele „nu sunt prea alarmante” şi că ameninţarea nu se extinde la întreaga ţară.
În Cehia a fost declarată alertă maximă de inundaţii în 38 de locaţii diferite.
În Praga, barierele împotriva inundaţiilor au fost ridicate, digurile au fost închise publicului, iar grădina zoologică a fost închisă.
Vineri dimineaţă, o poartă de oţel de un metru grosime a fost folosită pentru a închide aşa-numitul Canal al Diavolului sau Certovka, care traversează oraşul.
Poarta face parte dintr-o reţea naţională de apărare împotriva inundaţiilor instalată pentru a preveni repetarea pagubelor catastrofale cauzate de inundaţiile din 1997 şi 2002.
În acest weekend, atenţia se concentrează asupra zonelor centrale şi estice ale ţării, în special asupra Moraviei de Nord, unde 50 de persoane şi-au pierdut viaţa în 1997.
În Austria, care, potrivit oficialilor, a înregistrat cea mai caldă lună august de la începutul înregistrărilor, centrul de avertizare în caz de furtună UWZ a declarat că, în unele părţi, recordurile anterioare pentru întreaga lună septembrie vor fi „depăşite în doar câteva zile”.
Manuel Kelemen, un meteorolog pentru Puls24 TV, a declarat că „ceea ce trăim este extraordinar, dacă nu chiar fără precedent”.
Sunt posibile, de asemenea, inundaţii şi alunecări de teren, iar în capitala Viena sunt aşteptate vijelii, iar căderile abundente de zăpadă din vest au provocat, de asemenea, perturbări ale traficului.
Ploi torenţiale continue sunt aşteptate şi peste graniţă, în landul german Bavaria.
Precipitaţiile extreme devin din ce în ce mai probabile în Europa, ca şi în cea mai mare parte a lumii, din cauza schimbărilor climatice.
În R. Moldova, 30 de persoane, printre care 3 copii, au fost evacuate din calea revărsărilor. 31 de drumuri publice naționale au fost afectate, alte 21 de trasee – inundate. În 67 de situații a fost nevoie de a defrișa arbori, în 110 cazuri s-a pompat apa din subsoluri și gospodării. Datele au fost comunicate, în dimineața zilei de 15 septembrie, de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență din cadrul MAI. Potrivit instituției, 2 459 angajați MAI au fost mobilizați pentru a interveni în teritoriu.