Chișinăul ascuns: Arheologii au început căutările Muzeului Bisericesc și a clădirii unde a locuit primii ani Mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni
Trei arheologi și alți voluntari au pornit săpături în zona Teatrului Național E. Ionesco, cu scopul de a căuta Muzeul Bisericesc și a clădirea unde a locuit primii ani mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni. Lucrările sunt preconizate încă pentru cel puțin o săptămână, în dependență de condițiile meteorologice.
„Ieri, am lansat săpăturile arheologice în căutarea fundației clădirii Muzeului Bisericesc și a clădirii unde a locuit primii ani mitropolitul Bănulescu-Bodoni. Clădirea se afla în preajma bisericii „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” și a fost aruncată în aer de către comuniști în ’63, în contextul restructurării orașului în stil sovietic. Urmele acesteia au fost date uitării, iar acum Pretura sec. Râțcani a venit cu această inițiativă de a le căuta, pentru a arăta că acest loc este simbolic pentru Chișinău”, a declarat pentru ZdG istoricul Sergiu Musteață.
Totodată, el a adăugat că urmele bisericii se află sub clădirea actualului Teatru Ionesco și că ar fi benefic pentru locuitorii capitalei să cunoască despre aceste edificii importante în structura urbană și viața cultural-ecleziastică a orașului.
„Noi am găsit pragurile de la intrare, terasa și fundația dinspre fațada casei. Am descoperit și urmele a două găuri de aerisire probabil, care duc spre subsolul acestei clădiri, așa că zilele următoare vom continua cercetările și vom arăta orășenilor urmele acestei clădiri, iar autoritățile publice locale sperăm că vor lua măsuri ca să transforme în muzeu acest loc”, a mai spus Sergiu Musteață.
În 2021, s-au împlinit 200 de ani de la trecerea în eternitate a Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni, om de cultură și primul mitropolit al Bisericii din Basarabia.