Chicu susține că medicii din România, care ne ajută pe timp de COVID-19, au „oportunitatea” de a învăța de la cei din R. Moldova cum pot fi tratate asemenea boli
Premierul Ion Chicu le mulțumește medicilor români pentru ajutorul acordat cadrelor medicale din R. Moldova în lupta cu COVID-19, însă subliniază că acest ajutor este un „schimb de experiență”, pentru că și medicii moldoveni îi pot învăța pe cei români despre cum pot fi tratate cazurile de îmbolnăvire.
„Medicii români îi ajută pe medicii noștri dar, pe de altă parte, eu vreau, încă o dată, să menționez profesionalismul excepțional al medicilor noștri, care au ajutat și continuă să ajute la tratarea persoanelor infectate cu acest caz”, a declarat premierul.
Șeful executivului a precizat că rata deceselor în R. Moldova este de doar 3%, în timp ce rata globală este de 7%, iar în România această rată a deceselor urcă până la 5,7%. În aceste circumstanțe, premierul este de părerea că medicii români „au oportunitatea” de a învăța în R. Moldova cum pot fi tratate cazurile de infectare.
„Trebuie să ne mândrim cu medicii moldoveni, să le mulțumim și să nu ne rușinăm să spunem că toți care vin la noi să ne ajute au oportunitatea să învețe de la medicii noștri cum se tratează asemenea boli”, a conchis premierul.
La 30 aprilie, un grup de medici şi asistenţi medicali din România au ajuns la Chișinău pentru a oferi suport sistemului medical din Republica Moldova, în lupta cu infecția COVID-19, pe o durată de 15 zile.
Din grupul de participanţi la misiunea din Republica Moldova fac parte specialişti din asistenţa medicală primară, asistenţa medicală urgentă, medicină internă şi terapie intensivă.
Până la 4 mai în R. Moldova au fost confirmate 1025 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici-250, asistenţi medicali-370, felceri-58, paramedici- 1, farmacişti-16, personal auxiliar-330 persoane.