Principală  —  IMPORTANTE   —   Charles Michel dă asigurări: „UE,…

Charles Michel dă asigurări: „UE, prin instituțiile și statele sale membre, este pregătită să sprijine Ucraina și Moldova la fiecare etapă a acestei călătorii”

Foto: Kenzo Tribouillard/AFP via Getty Images

„Uniunea Europeană, prin instituțiile și statele sale membre, este pregătită să sprijine Ucraina și Moldova la fiecare etapă a acestei călătorii. Vom oferi resursele, expertiza și sprijinul politic necesare”, afirmă președintele Consiliului European (CE), , înainte de deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și R. Moldova.

Oficialul european menționează că „astăzi suntem martorii unui moment istoric” și că atât Ucraina, cât și R. Moldova au demonstrat „un angajament impresionant față de reformă și alinierea la valorile europene”.

„(…) Acesta este rezultatul eforturilor enorme de reformă ale Ucrainei și R. Moldova. Atunci când voința poporului este respectată, când conducerea vizionară dă rezultate și când democrația este pusă în practică, vedem roadele unui progres real. UE continuă să ofere rezultate în parteneriatele cu Ucraina și Moldova, cu atât mai mult cu cât Ucraina se apără împotriva războiului ilegal de agresiune al Rusiei, iar Moldova se confruntă cu consecințele războiului.

Deschiderea negocierilor de aderare prin intermediul primelor conferințe interguvernamentale reprezintă o etapă-cheie. Este, de asemenea, o dovadă a progreselor imense pe care ambele națiuni le-au făcut pe drumul lor către integrarea europeană, în ciuda provocărilor imense cu care s-au confruntat și se confruntă în continuare. Eforturile Ucrainei sunt cu atât mai admirabile cu cât războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a adus greutăți și adversități fără precedent. Poporul ucrainean a dat dovadă de un curaj și o solidaritate extraordinară în apărarea suveranității sale și a viitorului său european.

R. Moldova, de asemenea, s-a confruntat cu provocări semnificative, inclusiv presiuni economice și intimidare politică, dar a rămas fermă în căutarea unor legături tot mai strânse cu UE (…). Acesta este începutul unui proces îndelungat. Deși astăzi sărbătorim un pas înainte semnificativ, trebuie să recunoaștem, de asemenea, că drumul care ne așteaptă va necesita eforturi susținute, dedicare și reforme substanțiale suplimentare. Ucraina și Moldova vor trebui să își continue eforturile de consolidare a instituțiilor, să continue lupta împotriva corupției și să consolideze stabilitatea economică pentru a îndeplini standardele riguroase de aderare deplină la UE (…)”, a spus președintele Consiliului European.

Astăzi, 25 iunie 2024, la Luxemburg are loc prima ședință a Comisiei interguvernamentale R. Moldova – Uniunea Europeană la care vor fi lansate oficial negocierile de aderare la UE.

În acest sens, prim-ministrul Dorin Recean întreprinde o vizită de lucru în Marele Ducat de Luxemburg, conducând delegația țării noastre la prima ședință a Comisiei interguvernamentale R. Moldova – Uniunea Europeană. Șeful Executivului de la Chișinău va discuta cu mai mulți oficiali luxemburghezi agenda bilaterală și europeană a țării. Premierul Dorin Recean va avea întrevederi cu prim-ministrul Luxemburgului, Luc Frieden, cu Marele Duce Henri de Luxemburg, dar și cu ministrul Afacerilor Externe și Europene, al Cooperării și Comerțului Exterior al Luxemburgului, Xavier Bettel. 

R. Moldova a depus cererea de aderare la UE în martie 2022. La 17 iunie 2022, Comisia Europeană a emis avizul său privind cererea. Pe baza recomandărilor Comisiei, Consiliul European a recunoscut perspectiva europeană a R. Moldova și i-a acordat acesteia statutul de țară candidată la 23 iunie 2022. La 8 noiembrie 2023, în cadrul Pachetului de Extindere, Comisia a publicat raportul său privind R. Moldova, recomandând deschiderea negocierilor de aderare.

În raportul său pentru 2023, Comisia Europeană a declarat că țara noastră a înregistrat progrese importante în ceea ce privește cele nouă etape identificate de Comisie în avizul său din 2022.

Săptămâna trecută, ambasadorii celor 27 de ţări ale Uniunii Europene şi-au dat acordul pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi R. Moldova. Negocierile sunt împărțite în 35 de capitole de negociere, grupate în 6 grupuri tematice. Negocierile pentru fiecare grup se deschid ca un întreg – după ce țara îndeplinește criteriile de referință pentru deschidere. Fiecare capitol va fi abordat individual în ceea ce privește închiderea sa provizorie.