Principală  —  IMPORTANTE   —   Cetățenii care vor să își…

Cetățenii care vor să își ia rămas de la Spiridon Vangheli, o pot face în această seară, la Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla”

Reprezentanții Ministerului Culturii anunță că astăzi, 23 iunie, la ora 19:00, corpul neînsuflețit al scriitorului Spiridon Vangheli va fi depus la Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla”. Mâine, 24 mai va avea loc ceremonia funerară, fiind decretată zi de doliu național.

Printr-un comunicat de presă, Ministerul Culturii anunță programul funeraliilor lui Spiridon Vangheli, Scriitor al Poporului, Laureat al Premiului de Stat, cavaler al Ordinului Republicii.

Astăzi, la ora 19:30, la Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla” se va desfășura serviciul divin și slujba de pomenire.

Programul pentru ziua de mâine, 24 iunie, zi de doliu național:

  • 09:40 – 09:50 – deplasarea cortegiului funerar de la Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla” la Palatul Național
  • 10:00 – 11:30 – ceremonia funerară
  • 11:30 – 12:15 – mitingul de doliu
  • 12:30 – deplasarea cortegiului funerar spre Cimitirul Central din strada Armenească

Spiridon Vangheli, autor al cărților despre Guguță, a decedat pe 21 iunie, la vârsta de 92 de ani.

„Tatăl lui Guguță”, cum mai este numit adesea scriitorul, s-a născut la 14 iunie 1932.

În activitatea sa literară de peste cinci decenii, acesta are în palmares nenumărate Diplome naționale și internaționale, opera sa fiind tradusă în peste 40 de limbi ale lumii și cărțile-i fiindu-i citite de copii din peste 68 de țări de pe întreg gobul pământesc, potrivit UPSC. În 1974, în Brazilia, la Rio de Janeiro, Spiridon Vangheli a fost distins cu Diploma de Onoare Andersen, numele scriitorului basarabean fiind înscris în Lista celor mai buni povestitori din lume.

Spiridon Vangheli a fost Doctor Honoris Causa al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”. În 2012 i-a fost conferit titlul de cetățean de onoare a mun. Chișinău.

Scriitorul a fost distins cu Diploma Internațională de Onoare „Andersen”, cu Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române, Premiul special al Uniunii Scriitorilor din România, cu titlul de maestru al artei și cu cel de scriitor al poporului.

Totodată, Spiridon Vangheli a mai fost decorat de Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale cu medalia de aur „Pentru creaţie”.