Cererea unui grup de deputați comuniști pentru suspendarea decretului prin care Stoianoglo a fost eliberat din funcția de procuror general, respinsă de Curtea Constituțională
Curtea Constituțională (CC) a respins luni, 6 noiembrie, cererea unui grup de deputați comuniști de suspendare a acțiunii decretului președintei Maia Sandu, din 26 septembrie, prin care Alexandr Stoianoglo a fost eliberat din funcția de procuror general.
Sesizarea a fost depusă la Curtea Constituțională pe 2 noiembrie, pe baza articolelor 135 alin. (1) lit. a) din Constituţie, 25 lit. g) din Legea cu privire la Curtea Constituţională şi 38 alin. (1) lit. g) din Codul jurisdicţiei constituţionale, deputații comuniști Diana Caraman, Vladimir Voronin, Oleg Reidman, Nicolai Rusol și Constantin Starîș.
Autorii sesizării i-au solicitat Curții să verifice constituționalitatea decretului președintei R. Moldova, din 26 septembrie, și să suspende acțiunea acestuia.
„Curtea a reţinut că în cazul invocării riscului afectării unui domeniu prevăzut de articolul 251 alin.(2) pct. 1) din Legea cu privire la Curtea Constituţională şi de articolul 71 alin. (2) pct. 1) din Codul jurisdicţiei constituţionale, autorul cererii de suspendare trebuie să demonstreze intensitatea şi posibilele prejudicii şi consecinţe negative iminente şi ireparabile ale riscului invocat (DCC nr. 132 din 18 octombrie 2023, § 9).
Analizând argumentele prezentate în susținerea cererii de suspendare, preşedintele curţii observă că autorii nu au prezentat niciun argument privind riscurile afectării vreunui domeniu stabilit de articolul 251
alin. (2) pct. 1) din Legea cu privire la Curtea Constituțională și de articolul 7/1 alin. (2) pct. 1) din Codul jurisdicției constituționale prin decretul contestat. Prin urmare, președintele respinge cererea formulată”, se arată în documentul publicat de CC.
Cererea de suspendare a acțiunii decretului contestat a fost examinată de președintele Curții Nicolae Roșca, „dată fiind imposibilitatea convocării plenului Curţii Constituţionale şi supunerii problemei ridicate analizei acesteia”.
„Preşedintele R. Moldova Maia Sandu în repetate rânduri s-a expus negativ despre persoana procurorului general Alexandr Stoianoglo, pledând pentru demiterea acestuia, apoi şi-a schimbat retorica până la adoptarea unei soluţii judiciare irevocabile, iar în ultimă instanţă a emis decretul de eliberarea din funcție, ceea ce indică asupra unui conflict real consumat de interese în exercitarea atribuţiilor de preşedinte. Or, însăşi evaluarea a fost iniţiată la cererea preşedintelui Maia Sandu”, au menționat autorii sesizării.
R. Moldova va trebui să-i achite fostului procuror general Alexandr Stoianoglo 3 600 de euro – prejudiciu moral. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a pronunțat decizia marți, 24 octombrie.
CtEDO a constatat, în unanimitate, că a existat o încălcare a articolului 6 § 1 (dreptul de acces la o instanță) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Cauza se referea la incapacitatea procurorului general de a face apel împotriva suspendării sale, care a fost declanșată de procedurile penale care au fost inițiate împotriva sa.
Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, a contestat în instanță decretul de demisie, semnat de Maia Sandu
Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, a contestat în instanța de judecată decretul semnat de președinta Maia Sandu prin care acesta a fost eliberat din funcție. Cererea a fost depusă la Judecătoria Chișinău, la data de 30 octombrie. Dosarul a fost creat, dar deocamdată nu a fost stabilită data primei ședințe.
Anterior, avocații lui Stoianoglo, Vasile Gafton și Iurie Mărgineanu au confirmat posibilitatea unui asemenea scenariu.
„Dacă dispunem de acest drept, desigur că o să-l contestăm (…). Am discutat cu domnul Stoianoglo și dânsul zicea că o să-l contestăm”, a declarat pentru Vasile Gafton, Ziarul de Gardă. Iurie Mărgineanu ne-a spus că „dacă a fost contestată situația acțiunii, corespunzător va fi contestat și decretul”.
Pe 26 septembrie 2023, președinta Maia Sandu a semnat decretul prin care procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost eliberat din funcție. Documentul a intrat în vigoare în aceeași zi.
Conform unui comunicat emis de Președinție, „având în vedere că pronunțarea unei decizii de către instanțele judecătorești pe constatarea legalității eliberării din funcție a lui Alexandr Stoianoglo de către CSP este tergiversată, semnarea decretului vine în contextul recomandărilor Uniunii Europene de a asigura suplinirea funcției de procuror general și a obligațiilor Republicii Moldova de a îndeplini condiționalitățile din sistemul justiției”.
„În urma examinării raportului Comisiei de evaluare a procurorului general (suspendat de drept din funcție), Alexandr Stoianoglo, întocmit pe 5 mai 2022, Consiliul Superior al Procurorilor, prin hotărârea nr. 1-92 din 23 mai 2022, în conformitate cu art. 311 alin. (8) și alin. (9) din Legea nr. 312016 cu privire la Procuratură, a acordat calificativul „nesatisfăcător” activității desfășurate de Alexandr Stoianoglo în perioada exercitării mandatului procurorului general și a propus președintelui R. Moldova eliberarea domnului Alexandr Stoianoglo din funcția de procuror general. Având în vedere cele menționate și în temeiul art. 88 lit. j) și art. 94 alin. (l) din Constituția Republicii Moldova, precum și al art. 58 alin. (7) din Legea cu privire la Procuratură (…)”, se arată în document.
Alexandr Stoianoglo a fost suspendat din funcția de procuror general la începutul lunii octombrie 2021, fiind cercetat pentru corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu. Dosarul privind excesul de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu se află pe masa magistraților de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Ultima ședință în acest dosar a avut loc pe 20 septembrie 2023, în cadrul căreia a fost audiat un martor. Următoarea ședință este programată pentru 5 octombrie 2023.
Fostul procuror general Alexandr Stoianoglo a fost reținut pe 5 octombrie 2021. Pe 8 octombrie 2021 a fost plasat în arest la domiciliu, iar ulterior sub control judiciar. În prezent, în privința lui Stoianoglo nu este aplicată nicio măsură preventivă.
- Calificativul „nesatisfăcător” pentru procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo. CSP se întrunește în ședință pentru a examina raportul Comisiei de evaluare și a adopta hotărârea finală
- Raportul integral al Comisiei de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo: (in)acțiunile lui Stoianoglo – apreciate cu note de la 0 la 10 / DOC
- Filmul reținerii procurorului general suspendat: toate acțiunile au avut loc în 8 ore. Cronologia evenimentelor
- Alexandr Stoianoglo, eliberat din funcția de procuror general