Principală  —  Ştiri   —   Cerealele din Ucraina care tranzitează…

Cerealele din Ucraina care tranzitează teritoriul R. Moldova nu vor fi supuse controalelor ANSA

Imagine simbol

Parlamentul R. Moldova a adoptat joi, 11 iulie, proiectul de lege care prevede exceptarea cerealelor provenite din Ucraina, transportate în regim de tranzit, de la controlul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

Legea introduce o derogare de la prevederile Legii cu privire la protecția plantelor și carantina fitosanitară. Astfel, cerealele provenite din Ucraina și transportate prin punctele de frontieră Giurgiulești – Reni și Giurgiulești – Galați, precum și pe cale feroviară, nu vor mai fi supuse controlului ANSA până la 14 septembrie 2024.

Inițiativa a fost propusă de Alexandr Trubca, președintele Comisiei pentru agricultură și industrie alimentară. Trubca susține că legea va soluționa problema tranzitului mărfurilor de origine non-animală și va reduce aglomerația la frontiera R. Moldova, atât la intrare, cât și la ieșire, ca urmare a creșterii fluxului de mărfuri din Ucraina.

Având în vedere că aceste mărfuri tranzitează Republica Moldova în mijloace de transport specializate, riscul introducerii organismelor de carantină este considerat redus. În caz de accidente, transportatorii sunt obligați să notifice ANSA în termen de două ore”, se arată în comunicatul de presă emis de Legislativ.

Inițiativa legislativă a fost aprobată în a doua lectură cu 59 de voturi.