Principală  —  Ediţia PRINT  —  Sportiv   —   „Cer să mi se facă…

„Cer să mi se facă dreptate”. Lupta pentru bronzul lui Marin Robu continuă. FHM contestă decizia arbitrilor de la JO, declarând că sportivul italian, care a luat medalia de bronz, a încălcat regulamentul

Foto: Olympic.md

Halterofilul moldovean Marin Robu a ocupat poziția a patra în clasament la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris, în cadrul categoriei de greutate de 89 de kilograme, vineri, 9 august. Acesta a acumulat un rezultat de 383 de kilograme, cu doar un kilogram mai puțin decât concurentul italian Antonino Pizzalato, care a luat bronzul. Federația de Haltere din Moldova (FDM) contestă, însă, decizia arbitrilor de la Paris, considerând că Robu a fost pe nedrept clasat pe locul 4 și că halterofilul din Italia a executat greșit proba smuls, încălcând regulamentul.

„FHM va contesta decizia arbitrilor. Marin Robu a completat prima probă – smuls, în limitele categoriei de până la 89 Kg, ridicând – 175 Kg și astfel, obținând locul 3 în clasamentul provizoriu și locul 2 la proba aruncat, ridicând 208 Kg. Cu un total de 383 Kg, Marin s-a clasat pe locul 3, dar din păcate, arbitrii au acordat o ridicare greșită concurentului direct și locul 3, respectiv medalia de bronz a fost oferită sportivului italian”, a scris FHM, pe rețelele de socializare.

Astăzi, 10 august, Marin Robu a postat un filmuleț în care declară că dorește să i se facă dreptate.

„În timpul concursului, adversarul meu din Italia, Antonino Pizzalato, a ridicat o greutate de 212 kg greșit, încălcând regulamentul. Arbitrii nu au acordat o încercare validă, iar mai târziu aceștia au apelat la juriu, iar juriu a acordat o încercare reușită (italianului n.red) atunci când nu era cazul, văzând foarte clar că s-a încălcat regulamentul, aceștia au validat încercarea. Sperăm să se facă dreptate și să vadă toată lumea că este o încercare nereușită”, a declarat Marin Robu în videoclipul postat în mediul online.

Aurul a fost luat de reprezentantul Bulgariei, Karlos Nasar. Pe locul II s-a poziționat columbianul Yeison López.

Marin Robu, în vârstă de 24 de ani, a participat pentru a doua oară la Jocurile Olimpice. Sportivul originar din Nisporeni a mai concurat la Olimpiada de la Tokyo, desfășurată în 2021, unde s-a clasat pe locul 8 în concursul categoriei de greutate de până la 73 de kilograme.

R. Moldova a obținut trei medalii de bronz la JO 2024. Judocanii Denis Vieru și Adil Osmanov le-au câștigat în categoriile de greutate 66 kg, respectiv 73 kg, iar Serghei Tarnovschi a obținut medalia de bronz la proba de canoe.

Totodată, Anastasia Nichita a luat medalia de argint, vineri, 9 august, la JO, de la Paris. Aceasta este prima medalie de argint a R. Moldova după 24 de ani.

26 de sportivi reprezintă Republica Moldova la Jocurile Olimpice de la Paris, desfășurate în perioada 26 iulie – 11 august.