Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Centru de supraveghere al Microsoft:…

Centru de supraveghere al Microsoft: Rusia îşi intensifică campania de dezinformare care vizează Jocurile Olimpice de la Paris

Sursa: Reuters

Rusia şi-a intensificat campania de dezinformare care vizează Jocurile Olimpice de la Paris, urmărind în special să stârnească frica legată de violenţe în timpul evenimentului, pentru a descuraja spectatorii să asiste la competiţii, indică un centru de supraveghere al Microsoft, scrie G4Media.

Centrul de analiză a ameninţărilor (MTAC) condus de gigantul american al tehnologiei citează două grupuri de influenţă ruseşti, Storm-1679 şi Storm-1099, care combină „tactici vechi cu inteligenţa artificială (AI) pentru a desfăşura activităţi dăunătoare”.

Potrivit unui mesaj postat pe site-ul Microsoft, conţinutul difuzat vizează, printre altele, defăimarea Franţei, a preşedintelui său Emmanuel Macron şi a Comitetului Internaţional Olimpic (CIO).

Potrivit Microsoft şi MTAC, Storm-1679 „caută, de asemenea, să răspândească frica pentru a descuraja spectatorii să participe la Jocuri”. În acest scop, acest grup influent a postat online videoclipuri înşelătoare. Unul dintre acestea este prezentat drept conţinut produs de canalul de ştiri France 24 şi susţine că 24% dintre biletele vândute au fost returnate de teama unui atac în timpul Jocurilor, ceea ce nu este adevărat. Un alt videoclip pretinde a fi un mesaj din partea CIA (principala agenţie de informaţii a SUA) şi a Direcţiei Generale de Securitate Internă din Franţa. Acesta îi sfătuieşte pe utilizatorii de internet să nu călătorească în Franţa din cauza riscului de atac.

„În ceea ce priveşte grupul Storm-1099, acesta utilizează o reţea de 15 site-uri cu conţinut redactat în limba franceză şi care se prezintă ca fiind mijloace de informare, ceea ce nu sunt. Aceste platforme avertizează, de asemenea, asupra unor posibile atacuri în timpul Jocurilor şi îl critică pe Emmanuel Macron şi guvernul său pentru că sunt indiferenţi la problemele francezilor”, potrivit sursei citate.

MTAC se aşteaptă ca aceste activităţi să se „intensifice” în perioada premergătoare ceremoniei de deschidere. CIO a denunţat în repetate rânduri o „campanie de dezinformare şi defăimare condusă de Rusia”.

În iunie 2023, Storm-1679 a încărcat un fals documentar anti-CIO intitulat „Jocurile Olimpice au căzut”, inspirat din „Căderea Casei Albe” (2013) şi care utilizează inteligenţa artificială pentru a imita vocea actorului american Tom Cruise.