Celula de criză de la Guvern: Pentru 26 ianuarie se anticipează un consum mai mic cu aproximativ 11% față de ziua precedentă
Consumul de energie electrică pentru malul drept al râului Nistru este asigurat integral pentru 26 ianuarie, fără a fi necesară activarea contractelor de urgență, anunță Celula de criză de la Guvern.
Pentru astăzi, 26 ianuarie, se anticipează un consum mai mic cu aproximativ 11% față de ziua precedentă, 25 ianuarie. SA „Energocom” a făcut rezervările de capacități necesare la hotarul cu România pentru a suplini cererea internă cu electricitate importată.
Pe 25 ianuarie, consumul total de energie electrică pe teritoriul Republicii Moldova, situat pe malul drept al râului Nistru, a înregistrat o scădere de circa 4,7%.
Detaliile privind sursele de energie utilizate sunt următoarele:
- Import al energiei electrice (RO) – 62,03%;
- SA „Termoelectrica” – 28,18%;
- Energie regenerabilă – 4,87%;
- SA „CET-Nord” – 3,80%;
- Întreprinderea de Stat „NHE Costești”– 1,12%.
Vârful de consum al energiei electrice a fost înregistrat între orele 17:00 și 20:00, cu un maxim de 937 MW, depășind valoarea consumul prognozat cu circa 1,3%.
„Consumatori sunt îndemnați să economisească energia electrică, în special orele de vârf 07:00-11:00 și 18:00-23:00, pentru a evita supraîncărcarea rețelelor electrice de înaltă tensiune și a reduce facturile pentru energie electrică”, scrie Guvernul.
În sectorul energiei termice, pe malul drept, toate sursele de generare sunt în funcțiune și nu există riscuri. Și în sectorul gazelor naturale, presiunile în toate segmentele sistemului de transport gestionat de SRL „Vestmoldtransgaz” sunt în limitele parametrilor funcționali.
În regiunea transnistreană, începând cu data de 10 ianuarie 2025, au loc întreruperi programate cu durata de 5 ore, o dată pe zi. Consumul de energie electrică în regiune a constituit 4 422000 kWh, la 25 ianuarie. Sursele de energie utilizate pe malul stâng al râului Nistru sunt: MGRES/Centrala de la Cuciurgan – circa 90% din volumul de energie electrică produsă, restul energiei electrice provenind de la Hidrocentrala de la Dubăsari și din fluxul tehnologic.