Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Cel puțin 30 de morți…

Cel puțin 30 de morți și peste 100 de răniți, în urma unui atac israelian asupra unei școli din Gaza

Sursă: Reuters

Cel puțin 30 de palestinieni au fost uciși într-un atac israelian asupra unei școli din Deir al-Balah, în centrul Gazei, au declarat oficiali palestinieni din domeniul sănătății, potrivit Reuters, și peste încă 100 de persoane au fost rănite.


Ministerul Sănătății din Gaza și biroul de presă al guvernului condus de Hamas au prezentat bilanțul persoanelor ucise în atacul asupra școlii din Deir Al-Balah, una dintre zonele cele mai populate cu familii strămutate.

Armata israeliană a afirmat, într-o declarație, că a vizat un „centru de comandă și control al Hamas, din incinta școlii Khadija din centrul Gazei”, potrivit Reuters.

Declarația a precizat că școala era folosită pentru a lansa atacuri împotriva trupelor și ca depozit de arme și că ar fi avertizat civilii înainte de atac, scrie Reuters.

În atacurile anterioare, care au lovit infrastructura civilă, armata israeliană a acuzat gruparea militantă islamistă Hamas că pune civilii în pericol, acuzând-o că operează în cartiere dens populate, având drept acoperire școli și spitale. Hamas neagă această afirmație.


Totodată, sâmbătă, 27 iulie, presa oficială palestiniană a declarat că cel puțin 14 palestinieni au fost uciși de atacurile israeliene din zori în orașul Khan Younis din sud și că trupurile lor au fost aduse la Complexul medical Nasser.

Armata israeliană le-a cerut palestinienilor să evacueze temporar cartierele din sudul Khan Younis pentru a putea „opera în forță” acolo, spunându-le să se mute într-o zonă umanitară din Al-Mawasi, se arată într-o declarație militară, conform Reuters.

În tabăra de refugiați Al-Bureij, cinci palestinieni au fost uciși, tot sâmbătă, 27 iulie, într-un atac aerian israelian, lansat asupra unei case, în timp ce alți patru au fost uciși într-un alt atac asupra regiunii Rafah, în apropierea graniței cu Egiptul, potrivit medicilor, scrie presa internațională.

ONU și oficialii umanitari acuză Israelul că folosește o forță disproporționată în război și că nu se asigură că civilii au locuri sigure unde să meargă, ceea ce Israelul neagă.

Vineri, 26 iulie, armata israeliană a declarat că a luptat cu palestinieni în Khan Younis și au distrus tuneluri și alte infrastructuri, încercând să suprime micile unități militante care au continuat să lovească trupele cu mortiere.

Peste 39 000 de palestinieni au fost uciși de loviturile israeliene în enclavă, potrivit autorităților sanitare din Gaza, care nu fac distincție între combatanți și non-combatanți.

Oficialii israelieni estimează că aproximativ 14 000 de combatanți ai grupărilor militante, inclusiv Hamas și Jihadul Islamic, au fost uciși sau luați prizonieri, dintr-o forță pe care o estimau la peste 25 000 la începutul războiului, relatează Reuters.

Aproximativ 1 200 de persoane au fost ucise și 250 au fost luate ostatice în raidul din 7 octombrie asupra sudului Israelului, potrivit bilanțului israelian.