Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cel puțin 3 candidați ar…

Cel puțin 3 candidați ar putea fi excluși din cursa prezidențială. Șeful IGP: Vom furniza informații CEC-ului

Captură de ecran/Youtube

Poliția va prezenta Comisiei Electorale Centrale (CEC) dovezi despre cel puțin trei candidați la prezidențiale, care ar fi vizați în schema de corupere a alegătorilor orchestrată de fugarul Ilan Șor. Declarația a fost făcută de șeful Poliției Naționale, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8. Potrivit lui Viorel Cernăuțeanu, CEC va decide ulterior soarta candidaților, existând posibilitatea excluderii lor din competiția electorală.

„Încălcările constatate în acest proces, chiar de e o cauză penală în derulare, informația deținută, necesară a fi furnizată Comisiei Electorale Centrale, imediat va fi oferită ca probatoriu pentru acțiunile care s-au petrecut sau se petrec”, a declarat Cernăuțeanu pentru TV8.

Totodată, acesta nu a dezvăluit numele candidaților vizați.

Anterior, șeful IGP și șefa Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Drăgălin, au susținut un briefing de presă în care au anunțat că Poliția a efectuat mai multe percheziții în cadrul unei cauze penale privind finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă și a concurenților electorali – săvârșită în proporții mari.

Conform Poliției, persoane afiliate „organizației criminale” conduse de fugarul penal Ilan Șor, au fost instruite să racoleze oameni pentru a vota la scrutinul electoral în favoarea unui candidat, dar și pentru a vota cu opțiunea „NU” la referendumul privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană. Din „grupul criminal” fac parte inclusiv persoane ce se află pe teritoriul Federației Ruse.

Altfel, potrivit IGP, doar în luna septembrie 130 000 de cetățeni și a fost documentată evidența a unor transferuri de peste 15 milioane de dolari.

Totodată, portalul Deschide a scris că ar fi primit o înregistrare audio de la unii membri ai partidului „Șansă”, din care rezultă cum membrii blocului „Victorie” anunțat la Moscova, format din mai multe partide afiliate ex-deputatului fugar Ilan Șor, ar fi îndemnați să o voteze în cadrul alegerilor prezidențiale din 20 octombrie pe fosta procuroră anticorupție, Victoria Furtună.

Conform Deschide, în înregistrare se aude vocea liderei organizației teritoriale „Șansă” din Dondușeni, Cristina Crudu, care se adresează președinților organizațiilor primare și altor activiști. Mai exact, Crudu anunță că a primit indicații „de sus”, făcând trimitere la Ilan Șor, pentru a aduce la cunoștință tuturor activiștilor și simpatizanților a faptului că în actualul scrutin prezidențial ei trebuie să o voteze pe Victoria Furtună.

Furtună a venit cu o reacție la „acuzațiile lansate în spațiul public de diferiți agenți ai guvernării”. Aceasta nu neagă informațiile apărute în spațiul public, dar se întreabă „de când susținerea unui candidat a devenit infracțiune?”.

„Eu am să mulțumesc în continuare tuturor susținătorilor indiferent de divizarea creată. Un lucru este cert, că pe mine oamenii mă susțin, iar cei care au încălcat, încalcă și vor încălca legea sau utilizează numele unei persoane sau utilizează oamenii, să răspundă în fața instanței de judecată așa cum prevede legea”, a scris Furtună pe rețelele de socializare.