Cehia va contribui cu circa 8 milioane de lei la programul de compensații, pentru a sprijini gospodăriile vulnerabile
Guvernul Cehiei va oferi R. Moldova un ajutor de aproximativ 8 milioane de lei pentru programul „Ajutor la contor”, care are scopul de a sprijini gospodăriile vulnerabile în fața creșterii costurilor la resursele energetice, anunță pe 16 decembrie, într-un comunicat, Ministerul Muncii și Protecţiei Sociale al R. Moldova.
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, și Ambasadorul Republicii Cehe la Chișinău, Jaromír Plíšek, s-au întâlnit luni, 16 decembrie, pentru a discuta despre sprijinul financiar oferit de Guvernul ceh pentru Fondul de Reducere a Vulnerabilității Energetice. În cadrul întâlnirii, diplomatul ceh i-a înmânat ministrului Alexei Buzu decizia Guvernului Ceh de a contribui cu 10 milioane coroane cehe, echivalentul a aproximativ 8 milioane de lei, pentru oferirea compensațiilor.
„Sprijinul constant al Guvernului Cehiei este un exemplu clar de solidaritate și de cooperare între țările noastre, în special în această perioadă dificilă. Această contribuție financiară va ajuta la reducerea impactului creșterii prețurilor la energie asupra gospodăriilor vulnerabile din Republica Moldova”, a declarat Alexei Buzu.
La lansarea programului guvernamental „Ajutor la contor” în anul 2022, prin care s-au acordat compensații la energie gospodăriilor casnice timp de trei sezoane reci consecutive, Guvernul Republicii Cehe a oferit o contribuție financiară constantă, valoarea totală a sprijinului acordat până în prezent fiind de 16,2 milioane lei de lei.
Consumatorii casnici din R. Moldova achită din 1 decembrie cu 27,5% mai mult pentru un metru cub de gaze naturale, sau un preț cu circa 3,3 lei mai mare decât cel anterior.
Deși, potrivit ministrulului Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, 634 de mii de familii vor beneficia de compensații, un val de nemulțumiri s-a iscat în mediul online după ce marți, 10 decembrie, au venit rezultatele programului „Ajutor la contor” pentru energie în sezonul rece 2024-2025. Mai mulți oameni se plâng că nu au fost declarați drept vulnerabili sau că li s-a oferit compensația minimă de 300 de lei.