Principală  —  IMPORTANTE   —   Cehia a oferit echipamente de…

Cehia a oferit echipamente de peste 620 de mii de euro pentru echipele din cadrul MAI

Sursa: MAI

În cadrul colaborării dintre R. Moldova și Cehia, țara parteneră a oferit Poliției de Frontieră tehnologii de supraveghere mobilă și echipamente pentru intervenție rapidă, iar Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a beneficiat de 7 bărci cu motor și echipamente individuale pentru salvare pe apă. Valoarea totală a echipamentelor oferite depășește 620 de mii de euro, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Echipamentele au fost predate în cadrul unei ceremonii oficiale desfășurate la sediul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF), la eveniment fiind prezenți ministrul afacerilor interne, Adrian Efros, Jaromir Plisek, Ambasadorul Republicii Cehe în Republica Moldova, Radim Žák, șeful Regiunii pentru Europa de Est și Asia Centrală din cadrul ICMPD, Diana Salcuțan, șefa adjunctă a Poliției de Frontieră, Alexandru Oprea, șeful IGSU.

„Colaborarea dintre Republica Moldova și Republica Cehă, reglementată prin Acordul de Cooperare pentru Dezvoltare semnat în 2012, continuă să genereze rezultate semnificative. În cadrul acestui parteneriat, s-au consolidat capacitățile operaționale ale Poliției de Frontieră și ale Serviciului Vamal, aliniindu-se la cele mai bune practici europene. Astăzi, marcăm o nouă etapă a acestui parcurs comun prin sprijinul oferit în cadrul proiectului „Consolidarea capacităților operaționale ale Poliției de Frontieră pentru securitatea frontierei (SCOP)”, scrie ministerul.


Proiectul SCOP va continua cu o a doua etapă, ce include o investiție suplimentară de aproximativ 1 milion de euro, fiind preconizate pentru dotare tehnologii de supraveghere și instalarea a două sisteme e-Gate la Aeroportul Internațional Chișinău, care permit verificarea automatizată a pașapoartelor biometrice, eliminând implicarea directă a polițiștilor de frontieră.

„Dotările primite nu doar că asigură o mai bună mobilitate a echipelor noastre, dar le oferă și capacitatea de a interveni prompt și eficient în situații critice”, a declarat Efros.