Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   CEC respinge repetat înregistrarea grupului…

CEC respinge repetat înregistrarea grupului de inițiativă în susținerea lui Avelin Tabarcea, asociat cu Ilan Șor

Comisia Electorală Centrală (CEC) a respins, sâmbătă, 14 septembrie, cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru susținerea candidatului la funcția de președinte, Avelin Tabarcea. Anunțul a fost făcut în cadrul ședinței Comisiei din 14 septembrie.

„Decizia se bazează pe constatarea faptului că se atestă o legătură politică directă între pretendent și Partidul Politic „ȘANSA” membru a căruia este și a fost desemnat în calitate de candidat la alegerile locale generale din toamna anului 2023. Reexaminarea cererii a fost dictată de hotărârea Curții de Apel Chișinău din 12 septembrie 2024, prin care autoritatea electorală a fost obligată să acționeze și să emită o hotărâre urmare a examinării cererii”, se arată în comunicatul CEC.

CEC subliniază că și anterior cererea de înregistrare a grupului de inițiativă în susținerea lui Avelin Tabarcea nu a întrunit un număr necesar de voturi pentru înregistrare.

Decizie CEC, 12 septembrie by Ziarul de Gardă

În fața instanței, Avelin Tabarcea a susținut că niciodată nu a fost membru de partid.

„Faptul că în anul 2023 a participat în alegeri în calitate de candidat din partea unui partid nu înseamnă nimic altceva decât realizarea dreptului constituțional de a fi ales. La ziua de 31 august 2023, când a fost depus dosarul la CEC, reclamantul acționează independent și este înaintat de un grup de cetățeni, fără implicarea vreunui partid politic. În rest, viziunile sau opiniile politice ale reclamantului se bucură de protecția garantată de art. 10 al CEDO – libertatea de opinie și nu poate constitui impediment pentru limitarea altor drepturi fundamentale”, potrivit documentului.  

De cealaltă parte, CEC a subliniat că ar exista „o legătura cauzală directă cu faptul că în data în care s-a refuzat înregistrarea blocului electoral cu care reclamantul este afiliat politic înaintându-și candidatura în cadrul mai multor scrutine, acesta este înaintat sub statut camuflat de candidat independent, nefiind în niciun mod probată dezasocierea efectivă cu partidele în cauză, adică statutul său apolitic, ceea ce reprezintă o circumstanță ce atestă incompatibilitatea cu astfel de statut”.

Tot în cadrul ședinței de pe 14 septembrie, CEC a revocat hotărârea privind înregistrarea Partidului Politic „ȘANSĂ” în calitate de participant la referendumul republican constituțional din 20 octombrie 2024.

Decizia vine după ce Curtea de Apel Bălți a respins miercuri, 11 septembrie, apelul declarat de formațiunea politică împotriva deciziei Judecătoriei Bălți prin care i-a fost limitată activitatea.