Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   CEC decide: Ion Chicu și…

CEC decide: Ion Chicu și Irina Vlah pot candida la alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024

Foto simbol, sursă: Agora.md

Fostul premier al R. Moldova, Ion Chicu, a fost înregistrat de Comisia Electorală Centrală (CEC), sâmbătă, 21 septembrie, în calitate de candidat pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024 din partea Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM).

Tot în cadrul ședinței CEC de sâmbătă, 21 septembrie, ex-bașcana Găgăuziei, Irina Vlah, a fost înregistrată în cursa prezidențială.

Ion Chicucandidat al Partidului Consolidării și Dezvoltării Moldovei

În 2005, în timpul guvernării comuniste, Ion Chicu a fost numit director al Direcției generale reforme structurale a Ministerului Economiei și Comerțului.

Tot în 2005, a devenit consilier al prim-viceprim-ministrei Zinaida Greceanîi, funcție pe care a deținut-o doar patru luni, pentru că a fost desemnat viceministru al Finanțelor. În 2008,  revine alături de Zinaida Greceanîi, când aceasta devine prim-ministră, Chicu fiindu-i consilier pe probleme economice și politică externă până în septembrie 2009, când comuniștii pierd puterea.

Revine la Ministerul Finanțelor la începutul anului 2018, fiind promovat de Partidul Democrat din Moldova. Inițial, ocupă poziția de secretar general de stat, iar la sfârșitul aceluiași an este numit ministru. Pleacă din funcție în iunie 2019, atunci când PDM pierde puterea, aceasta fiind preluată de Blocul „ACUM”.

După ce Guvernul condus de Maia Sandu a căzut, Ion Chicu a fost înaintat de Dodon la funcția de prim-ministru și învestit în funcție cu votul acelorași deputați socialiști și democrați.

După înfrângerea lui Igor Dodon la alegerile prezidențiale, cu o zi înaintea învestirii în funcție a Maiei Sandu, Ion Chicu și-a anunțat demisia din fruntea Guvernului.

În martie 2021, alături de foștii miniștri Viorica Dumbrăveanu și Anatol Usatîi, creează Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei. 

La alegerile parlamentare anticipate din vara lui 2021, partidul condus de Chicu a obținut un scor de 0,43%.

„Mergem pe opțiunea de a avea candidat propriu, pentru că aceasta ne oferă posibilitatea de a vorbi cu oamenii, de a utiliza resursele media și ne oferă posibilitatea să ne prezentăm viziunile noastre, inclusiv pentru alegerile parlamentare” – așa își argumentează Chicu intenția de a candida la prezidențiale. 

Irina Vlahcandidată independentă

Irina Vlah a activat în calitate de juristă la Inspectoratul Fiscal din orașul Ceadîr-Lunga până în 2003. Ulterior, timp de doi ani, a deținut funcția de şefă a Direcţiei Juridice din cadrul Comitetului executiv al Găgăuziei. În 2005, Vlah a ajuns pe scena politică din R. Moldova, devenind deputată pe lista Partidului Comuniștilor. Zece ani mai târziu, în 2015, a fost aleasă bașcană a autonomiei găgăuze, fiind susținută de Partidul Socialiștilor din R. Moldova, funcție pe care a deținut-o timp de două mandate, până în 2023. 

Aflată la finele celui de-al doilea mandat de bașcană a autonomiei găgăuze, nefiind eligibilă pentru al treilea mandat, Irina Vlah anunța la mijlocul lunii iulie 2023, în cadrul emisiunii „Moldova LIVE” de la postul Exclusiv TV, finanțat de socialiști, că planifică să se lanseze cu un proiect în politica națională la început de toamnă, fără a preciza însă dacă este vorba despre un partid sau altă inițiativă.  

La mijlocul lunii noiembrie, Vlah a făcut anunțul privind crearea Asociației Obștești „Platforma Moldova” – „o platformă care trebuie să ne unească”.

În timp ce-și pregătea proiectul de relansare în politica națională, menținând o retorică pro-europeană, Vlah continua cu regularitate să zboare la Moscova. După invazia Rusiei în Ucraina, cursa directă Chișinău – Moscova a fost anulată, iar Vlah ajungea în Federația Rusă prin Istanbul (Turcia) sau Erevan (Armenia). 

Potrivit unor informații analizate de Ziarul de Gardă, în perioada ianuarie 2023 – ianuarie 2024, Irina Vlah a fost în Federația Rusă de mai multe ori via Istanbul sau Erevan. Totuși, chiar dacă este foarte activă pe rețelele de socializare, aceasta a făcut publică doar una dintre vizitele efectuate în țara lui Putin. Aceasta avea loc spre finele mandatului său, în perioada 16-19 mai 2023, când Vlah participa la al XIV-lea Forum Economic Internațional „Rusia – Lumea Islamică: KazanForum”, de unde a publicat mai multe fotografii. Atunci,Irina Vlah a ajuns în Federația Rusă  zburând prin Istanbul.

Irina Vlah a primit în martie 2024 ordinul Bisericii Ortodoxe Ruse, semnat în 2018 chiar de Patriarhul Kiril, cel care susține deschis războiul dus de Federația Rusă împotriva Ucrainei. Deși datează încă de acum șase ani, el i-a fost înmânat abia acum, la 3 martie, de către Înaltpreasfințitul  Anatolie, arhiepiscopul de Cahul și Comrat. 

Acest ordin bisericesc însă nu este singurul semnat de Patriarhul Kiril pe care îl deține „pro-europeana” Irina Vlah.

Tot în 2018, Irina Vlah a fost distinsă cu medalia jubiliară a Bisericii Ortodoxe Ruse „La cea de-a 100-a aniversare a restaurării Patriarhiei în Biserica Ortodoxă Rusă”, aprobată prin ordinul Patriarhului Kiril al Moscovei şi al Întregii Rusii.

„Împreună cu colegii am luat unica decizie pe care o puteam lua. Anunț oficial că voi candida la funcția de președinte al R. Moldova în calitate de candidat independent. Programul meu electoral se va axa strict pe problemele concrete ale oamenilor și pe soluții pentru ele. Cunosc aceste probleme, deoarece permanent sunt alături de cetățenii noștri” – astfel își argumentează Irina Vlah intenția de a candida.