Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   CEC: Candidații la funcția de…

CEC: Candidații la funcția de președinte al R. Moldova trebuie să organizeze, în mod obligatoriu, un grup de inițiativă

Foto: Moldpres

Un candidat desemnat la funcția de președinte al R. Moldova trebuie să constituie, în mod obligatoriu, un grup de inițiativă, care va fi înregistrat de Comisia Electorală Centrală (CEC), anunță autoritatea într-un comunicat de presă.

În cazul în care inițiativa vine de la cetățeni, grupul de inițiativă se constituie din cel puțin 25 și cel mult 100 de persoane cu drept de vot. Grupul de inițiativă se constituie la adunarea cetățenilor la care se decide susținerea candidatului la funcția de președinte al Republicii Moldova, se alege conducătorul grupului și se aprobă lista membrilor grupului de inițiativă. Candidatul desemnat la participă în mod obligatoriu la adunarea de constituire a grupului de inițiativă și poate fi ales conducător al grupului. Totodată, conducător al grupului de inițiativă poate fi ales și un alt membru al acestuia.

La ședințele organelor centrale ale partidelor și ale blocurilor electorale, în cadrul cărora are loc desemnarea candidatului la funcția de președinte al Republicii Moldova, se aprobă lista membrilor şi se constituie grupul de inițiativă pentru colectarea semnăturilor susținătorilor candidatului.

Pentru înregistrarea grupului de inițiativă, candidatul desemnat la funcția de președinte al Republicii Moldova, cel târziu cu 50 de zile înainte de ziua alegerilor, depune la Comisia Electorală Centrală următoarele documente:

  • cererea în formă scrisă privind înregistrarea grupului de iniţiativă;
  • procesul-verbal al ședinței adunării cetățenilor/organului central privind susținerea/desemnarea candidatului la funcția de președinte al Republicii Moldova;
  • lista, în original, a cetățenilor care au participat la adunarea de constituire a grupului de inițiativă/a membrilor organului central care, potrivit statutelor lor, au competența de a desemna candidatul la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. Lista prezentată va conține numele, prenumele, anul nașterii, domiciliul/reședința temporară și semnăturile acestora;
  • lista membrilor grupului de inițiativă, inclusiv versiunea electronică a listei care nu conține rubrica „Semnătura”;
  • declarația candidatului desemnat privind consimțământul său de a fi susținut în calitate de candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova, conținând şi declarația pe propria răspundere privind întrunirea condițiilor constituționale referitoare la domicilierea pe teritoriul Republicii Moldova și cunoașterea limbii române, existența studiilor superioare, absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă. Declarația va fi scrisă personal de candidatul desemnat la sediul Comisiei Electorale Centrale și prezentată concomitent cu setul de documente;
  • copia de pe buletinul de identitate al candidatului desemnat;
  • după caz, cererea în formă scrisă a conducătorului grupului de inițiativă privind desemnarea persoanei responsabile de finanțele grupului de inițiativă (trezorierul);
  • statutul şi extrasul din Registrul de stat al persoanelor juridice (originalul şi copia), în cazul partidelor politice. Se va prezenta fotocopia de pe actele menționate. În calitate de copie a statutului se acceptă şi versiunea tipografică a acestuia.

În termen de 3 zile de la recepționarea documentelor, CEC verifică corectitudinea acestora şi decide asupra înregistrării sau refuzului înregistrării grupului de inițiativă.

Cereri privind modificarea sau completarea componenței grupului de inițiativă pot fi depuse până la depunerea listelor de subscripție, de către conducătorul grupului de inițiativă.

Recepționarea documentelor în vederea înregistrării grupurilor de inițiativă pentru susținerea candidaților la funcția de președinte al R. Moldova va începe pe 21 august.