Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   CEC a sancționat mai mulți…

CEC a sancționat mai mulți candidați electorali în urma examinării primelor rapoarte financiare privind finanțarea campaniei electorale

Captură de ecran/Privesc.eu

În urma ședinței Comisiei Electorale Centrale din 12 octombrie 2024, mai mulți candidați la funcția de președinte s-au ales cu avertismente pentru diverse încălcări privind finanțarea primei săptămâni din campania electorală. Tudor Ulianovschi a fost depistat cu cele mai multe încălcări, potrivit comisiei. Acesta a venit cu mai multe declarații în urma ședinței.

Tudor Ulianovschi, fostul ministru de Externe, a fost sancționat în cadrul ședinței cu „privarea de timpii de antenă gratuiți pentru 48 de ore”, adică suspendarea timpului gratuit pentru publicitate electorală în zilele de 13 și 14 octombrie curent. Candidatul susține însă că nu a fost anunțat despre organizarea ședinței.

„Ședința CEC din 12 octombrie a avut loc în lipsa mea și fără drept la apărare. Nici eu, nici reprezentantul meu oficial, înregistrat la CEC, nici juristul nu am fost informați, prin e-mail sau telefon, așa precum prevede legislația, despre această ședință. Nu au fost solicitate nici explicații sau note informative, pe care le-am fi putut prezenta cu ușurință. La respectiva ședință a participat doar trezorierul grupului nostru de inițiativă, dar căruia nu i s-a oferit nici măcar cuvântul pentru a da explicații. Într-un grup comun al trezorierilor, a fost transmis un link în care s-a anunțat despre desfășurarea ședinței, fără ordinea de zi”, spune Tudor Ulianovschi.

Sancțiunea a fost aplicată după ce Comisia Electorală Centrală a constatat că acesta ar fi utilizat corturi publicitare în valoare de 42 de mii de lei, nedeclarate așa cum prevede legea. Mai mult, candidatul la funcția de președinte nu ar fi prezentat raportul de activitate al voluntarilor implicați dar și ar fi depus cu întârziere datele privind veniturile în prima săptămână a campaniei electorale.

Tudor Ulianovschi a venit cu un răspuns în urma hotărârilor Comisiei Electorale Centrale.

„Evenimentul de lansare oficială în campania pentru prezidențiale a avut loc duminică, 29 septembrie. Primele operațiuni bancare au putut fi efectuate abia sâmbătă, 28 septembrie. Prin urmare, voluntarii și corturile nu au existat în cele trei zile de campanie electorală. Cheltuielile pentru activitatea voluntarilor și corturilor au fost raportate în a doua săptămână a campaniei electorale. Prin urmare, cele două avertismente nu au acoperire juridică și vor fi contestate la Curtea de Apel, conform procedurii”, declară Ulianoveschi.

Sancțiunea a fost propusă de Pavel Postică, vicepreședintele CEC, declarând că treptat vor aplica și alte sancțiuni pentru a asigura transparența finanțării campaniei electorale.

Luând act de rapoartele prezentate de către concurenții electorali, CEC a atenționat candidatul independent, Victoria Furtună, asupra obligației de a respecta prevederile cadrului normativ legat de obligativitatea de informare, în termen de 3 zile, a organului electoral despre nedeschiderea contului bancar cu mențiunea „Fond electoral”.

Sancțiune sub formă de avertisment a fost aplicată concurentului electoral, Partidul Politic „Partidul pentru Viitorul Moldovei”, care l-a desemnat pe candidatul Vasile Tarlev. Comisia a constatat că au fost utilizate mijloace financiare fără a le declara în prealabil la Comisie în modul stabilit, potrivit unui comunicat al CEC.

Candidatul independent, Andrei Năstase a fost avertizat pentru depunerea tardivă a raportului privind gestiunea financiară.

În raportul Nataliei Morari au fost prezentate venituri în valoare de 63 de mii de lei, iar în cel al candidatei Independente Irina Vlah – venituri în valoare de 40 de mii de lei.

Candidații ar fi trebuit să prezinte până la 30 septembrie rapoartele privind finanțarea campaniei electorale. Sancțiunile aplicate de CEC pot fi ulterior contestate la Curtea de Apel Chișinău.

Vezi aici mai multe informații despre candidații la prezidențialele 2024:

Prezidențiale 2024 – Ziarul de Gardă (zdg.md)